שתף קטע נבחר

בדיקה: איזה בימ"ש מטפל הכי מהר בתביעה?

בתי המשפט לתביעות קטנות קובעים מראש את מועדי הדיון. בת"א ואשדוד תחכו 10 חודשים, בנתניה קצת פחות. ואיפה ההמתנה הקצרה ביותר?

תובעים שונים הגישו באותו יום תביעות לבתי משפט לתביעות קטנות - בתל אביב, בחיפה, באשדוד, בנתניה, בכפר סבא ועוד. תביעתו של מי מהם תגיע ראשונה לדיון? והיכן עדיף להגיש את התביעה? בדיקה של התביעות שהוגשו בשני תאריכים שונים בתקופה האחרונה - 1 בדצמבר 2014 ו-1 בינואר 2015 - עשויה לספק כמה מהתשובות: בתי המשפט לתביעות קטנות בתל אביב ובאשדוד הם העמוסים ביותר, ותביעה שהגשתם שם עלולה לחכות כמעט שנה. מנגד, נראה שבבאר שבע ההמתנה תהיה הקצרה ביותר.

 

נתוני 1 בינואר 2015 - לחצו להגדלה:


 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

בניגוד למרבית בתי המשפט האחרים, בית המשפט לתביעות קובע מיד עם הגשת התביעה, את התאריך בו יתקיים דיון. וכך, כל 12 התביעות שהוגשו בבית המשפט בתל אביב ב-1 בינואר נקבעו לדיון בנובמבר השנה, וכך גם 3 מ-4 התביעות שהוגשו באשדוד. מנגד, למשל, רוב התביעות שהוגשו בנתניה, כפר סבא ופתח תקווה, יידונו בסביבות יוני או יולי השנה.

 

היעיל ביותר הוא ככל הנראה בית המשפט לתביעות קטנות בבאר שבע, ש-3 מ-4 התביעות שהוגשו בו באותו יום נקבעו לדיון במרס הקרוב.

 

איפה מותר להגיש את התביעה?

מגישי תביעות קטנות רשאים לבחור באיזה בית משפט הם מעוניינים להגיש תביעתם מתוך כמה אפשרויות. מטרתו של הנוהל המיוחד הזה היא לאזן בין זכויות התובע לבין זכויות הנתבע: המדינה לא מעוניינת שאדם יגיש תביעה נגד יריבו דווקא בבית משפט רחוק כדי להקשות עליו. כך למשל, תושב ירושלים לא יוכל לתבוע את השכן שלו מהבניין ממול בבית משפט באילת רק כדי לטרטר אותו.

 

לשם כך הוגדרו בתקנות כמה מקומות שסביר לדרוש מהנתבע להגיע אליהם. התובע רשאי להגיש את תביעתו בבית משפט הסמוך לאחד מהמקומות הבאים: מקום מגוריו של הנתבע (מקום מגורי התובע לא משנה כלל), מקום העסק של הנתבע, המקום שבו נוצרו הסכסוך או ההתחייבות (למשל מקום חתימת הסכם או המקום שבו ספק אמור היה למסור מוצר ועוד).

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

סביר להניח שההגעה למקומות הללו אינה קשה במיוחד עבור הנתבע. אם למשל חברה מחיפה הסכימה לספק ארון ללקוח בתל אביב, הוא יוכל להגיש נגדה תביעה בתל אביב מתוך הנחה שמי שיכול להגיע לעיר כדי לספק סחורה, יכול להגיע גם לבית משפט שם כדי לברר תביעה הקשורה באותה עסקה.

 

לנסוע 200 ק"מ בשביל 100 שקל?

כפועל יוצא מהרצון לאתר מקום שיפוט שיהיה נוח לשני הצדדים, מתיר החוק לצדדים לסכם ביניהם מראש היכן תתברר תביעתם במקרה של סכסוך. כך למשל, אם שני אנשים חותמים על חוזה הם יכולים לסכם ביניהם כי תביעות במקרה של מחלוקת יוגשו אך ורק בבית משפט בראשון לציון (ובשפה משפטית "תניית מקום שיפוט ייחודית"). אפשרות אחרת העומדת להם היא לקבוע כי תביעות ביניהם תוכלנה להיות מוגשות גם בראשון לציון (בשפה משפטית "תניית מקום שיפוט").

 

לפי המקרה השני, הרי שניתן יהיה להגיש תביעה בכל מקום לפי הכללים הרגילים ובנוסף, ניתן לתבוע גם בראשון לציון, אפילו אם היא מרוחקת ממקום מגורי הנתבע או ממקום התרחשות האירוע.

 

אך מה קורה אם לקוח שגר בבאר שבע הזמין טלפונית מוצר מחברה בתל אביב תמורת 200 שקל, וכשהמוצר בושש מלהגיע, עיין האיש בהסכם ושם צוין שכל סכסוך יתברר אך ורק בתל אביב? האם עליו לנסוע כזה מרחק עבור סכום נמוך?

 

התקנות מגנות על הצרכן מפני תרגילים שכאלה, וקובעות כי בניגוד לבתי משפט אחרים, בבית משפט לתביעות קטנות אין תוקף לסיכום מוקדם בין הצדדים על מקום שיפוט. במקרים רבים יוכלו צרכנים לתבוע חברה בפריסה ארצית - בכל מקום שבו היא מפעילה שלוחה או סניף שלה. בתביעות הנוגעות לעסקאות באינטרנט רואים לעיתים את כל הארץ כאזור שיפוט רלוונטי.

 

אורי גורן כותב על כך בספרו: "כאשר מדובר על מקום עסקים של חברה נתבעת שהיא בעלת סניף ראשי וגם סניפים מקומיים, ניתן להקנות סמכות מקומית לבית המשפט החולש על כל אחד מהסניפים ואין חובה להגיש את התובענה בבית המשפט שבאזורו מצוי הסניף הראשי או הסניף הישיר הקשור לעניין" (מתוך שלומי כחלון נ' נאטורפיל).

 

  • עו"ד ומגשר אבינועם מגן עוסק בתחומי המשפט האזרחי, דיני עבודה, ביטוח לאומי, מקרקעין, הגנת הצרכן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד אבינועם מגן
מומלצים