מאשדוד ועד אילת: שביתת ענק ביום חמישי
זעקת תושבי הדרום נגד הפיטורים וההזנחה בפריפריה עולה מדרגה: פורסמה רשימת הגופים שישבתו מיום חמישי בין אילת לאשדוד במחאה על משבר הפיטורים בדרום - בהם שירותי אגד, דואר ישראל, נמל התעופה, נמלי הים, מקורות וחברת החשמל. אם תאושר, תהיה זו השביתה הגדולה ביותר שיזמה ההסתדרות מאז 2012 - אז נערך מאבק על העסקת עובדי הקבלן
תושבי הדרום יוצאים למלחמה על זכותם להתפרנס בכבוד ולחיות בפריפריה: מחרתיים (יום ה') יסלימו את המאבק בהזנחה ובפיטורים וינקטו צעד נדיר של השבתת המפעלים והרשויות מאשדוד ועד אילת. ההסתדרות פרסמה הערב את רשימת המקומות שעתידים לשבות במחאה על משבר הפיטורים בדרום.
מחר יתקיים דיון בנושא בבית הדין הארצי לעבודה בירושלים בעקבות עתירת התאחדות התעשיינים ואיגוד לשכות המסחר נגד השביתה. במידה שבית הדין יאשר להסתדרות להשבית את דרום הארץ במחאה על המשבר, מדובר יהיה בשביתה הגדולה ביותר שיזמה ההסתדרות מאז 2012, אז השביתה את המשק כחלק מהמאבק לשיפור תנאי העבודה של עובדי הקבלן.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה:
עובדי כיל: "חוששים מביטול השי לחג"
כיל תובעת את הוועד; נזק לרכוש ב-1.5 מ' ש'
שעות לפני כניסת הפיטורים לתוקף: אין פתרון למשבר בכיל
רשימת המקומות כוללת חברות במגזר הציבורי כמו אגד, דואר ישראל, נמל התעופה באילת, נמלי הים באשדוד ואילת, מקורות וחברת החשמל, לצד משרדי רשויות מקומיות ומשרדי ממשלה, ושורה של חברות בסקטור הפרטי. מהשביתה הוחרגו חברת רכבת ישראל, שירותי ויצ"ו ונעמת וכן מערכת הבריאות והחינוך המיוחד ברשויות המקומיות.
בין הגופים שיושבתו בדרום כלולים שירותי התחבורה הציבורית של אגד מאשדוד דרומה, נמלי הים באשדוד ואילת, סניפי הביטוח הלאומי, סניפי הדואר, משרד התחבורה וסניפי רשות הרישוי, בתי המשפט, שירות התעסוקה, רשות האוכלוסין, הטאבו, לשכות הבריאות, הוצאה לפועל, תאגידי המים, אוניברסיטת בן גוריון, מוסדות האוניברסיטה הפתוחה ומדרשת בן גוריון. נמל התעופה באילת יושבת בין השעות 10:00 ל-14:00.
כמו כן, עובדי בזק ובזק בינלאומי באזור הדרום יערכו אסיפות הסברה ויקיימו שיבושים, יושבתו מכס ומע"מ בנמלי הים, בנמלי התעופה הבינלאומיים בעובדה ובאילת ובמעברי הגבול עם ירדן ומצרים, לשכות משרד הבריאות לא יפעלו, לא יתקיימו ועדות לתכנון ובניה, פקחי המשרד להגנת הסביבה והמשטרה הירוקה לא יצאו לשטח, וכך גם מפקחי הרשות להגנת הצרכן במשרד הכלכלה.
בנוסף יושבת כל מרכז השלטון המקומי והרשויות המקומיות במרחבי הדרום. למעט מקרי חירום, פעילות הרשויות המקומיות הבאות תושבת לגמרי: אשדוד, אשקלון, שדרות, אופקים, קריית גת, קריית מלאכי, באר שבע, דימונה, ערד, ירוחם, אילת והרשות המקומית מצפה רמון. כן יושבתו תאגידי המים, מרכז המועצות האזוריות והמועצות האזוריות בדרום ומרכז המועצות הדתיות והמועצות הדתיות בדרום.
בנוסף עתידים לשבות שורה ארוכה של מפעלים, בהם דלק - פי גלילות, סונול, פריקלס ים המלח, מגנזיום, רותם אמפרט, תובלה, נגב קרמיקה בירוחם, החברה לשירותי איכות הסביבה וקמהדע. מקורות תעבוד במתכונת שבת ועובדי פריגו בירוחם ישבתו ל-4 שעות.
מההסתדרות נמסר כי ההחלטה על רשימת המקומות התקבלה בתום דיון מיוחד שנערך בלשכת היו"ר, אבי ניסנקורן, בהשתתפות ראשי האיגודים המקצועיים וראשי מרחבי ההסתדרות בדרום. "במשך שנים המדינה נתנה לאזור שלם לסבול מגלי פיטורים ואבטלה שהרקיעה שחקים, ואם לא נשים לכך סוף עכשיו המצב רק יורע", מסר ניסנקורן.
"זהו הרגע בו נזעק כולנו את זעקת הדרום, את זעקת העובדים ואת זעקת החברה הישראלית כולה. לא מדובר פה במאבק של עובדי כיל בלבד, אלא במאבק לפרנסה של תושבי דרום ומאבק חברתי שכל תושבי המדינה, בייחוד בעת הזו, צריכים להזדהות עמו ולקחת בו חלק. כל ההתראות החוזרות ונשנות לכל הצדדים המעורבים במשבר לייצר פתרון שימנע שיבושים ובמיוחד בתקופה זאת, נענו ריקם".
תכנית ההתייעלות של כיל: פיטורי 380 עובדים
ההסתדרות הכריזה לפני כשבועיים על סכסוך עבודה במחאה על תוכנית הפיטורים במפעלי קבוצת כיל ומשבר התעסוקה בדרום. עובדי תרכובות ברום פתחו בשביתה לפני למעלה מחודש ועובדי מפעלי ים המלח פתחו בשביתה לפני כשבועיים- במחאה על הפיטורים הצפויים של מאות עובדים. מאז קיימו העובדים הפגנות המוניות בערי הדרום ובמרכז.
הבוקר הפגינו מאות מעובדי החברה בתל אביב וחסמו את רחוב אבן גבירול. קודם לכן הפגינו מול מטה החברה - יומיים לאחר כניסתם לתוקף של חלק ממכתבי הפיטורים שהוגשו לעשרות עובדים. תחת הכותרת "ביבי מאבד את הדרום" הפגינו העובדים והאשימו את הממשלה באטימות. "אין לממשלה בושה", צעקו העובדים.
המשא ומתן בין כיל לעובדים הסתיים לפני כניסת חג הפורים ללא תוצאות, כשסלע המחלוקת היה נושא הפיטורים. ראשי הוועדים הציגו כתנאי להמשך השיחות את ביטול המכתבים. מנגד, יו"ר כיל, ניר גלעד, התעקש ליצור את התקדים בקבוצה, שעד כה עובדים פרשו ממנה רק מרצון. תוכנית ההתייעלות של ההנהלה כוללת פיטורי כ-380 עובדים מבין 820 עובדי תרכובות ברום, מתוכם 140 בשלב הראשון. במפעלי ים המלח מתכננת הקבוצה לפטר במהלך השנתיים הקרובות 450 עובדים מבין כ-1,220 העובדים המועסקים בהסכמים קיבוציים, מתוכם 135 בפעימה הראשונה.