גרושים? זכותכם לקבל מידע רפואי על הילד
קופות החולים התעלמו מההוראה שלפיה כל הורה זכאי לקבל בנפרד את המידע. עתירה של עמותת "הורות משותפת – טובת הילד" שמה לכך סוף
חרף הוראת משרד הבריאות, עד לאחרונה נמנעו רוב קופות החולים בארץ מלהנגיש מידע רפואי על אודות ילדים לשני הורים גרושים בנפרד. רק בעקבות עתירה שהגישה עמותת "הורות משותפת – טובת הילד" קבע לאחרונה בית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב כי הקופות מחויבות
לפרסם באתרי האינטרנט שלהן באופן בולט את עצם הזכות של הורה גרוש לקבלת מידע רפואי בנפרד מההורה האחר, בציון כתובת דואר ומייל למשלוח בקשה בכתב לקבלתו.
במאי 2014 הגישה העמותה בית המשפט עתירה מנהלית נגד כל קופות החולים בטענה שחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות וחוק חופש המידע, מחייבים אותן למסור מידע רפואי לכל הורה בנפרד ולשלוח אותו לכתובת נפרדת, ואף לפרסם חוזר המבהיר את אופן קבלת המידע.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- קרב ירושה: אלמנה נגד שמונת ילדיו של בעלה
- אישה מעדי ה' ננטשה - מי יעניק לה גירושים?
- נהג זוכה מנסיעה בחוף הים: "הלייזר לא קביל"
- נפצע בקטטה עם פקח ותבע: זו תאונת עבודה
כבר ביולי 2013 נענתה שרת הבריאות דאז יעל גרמן לפנייה של עמותת "הורות משותפת-טובת הילד", והורתה לקופות החולים לפרסם חוזר פומבי בנושא זכויות הורים גרושים ולא נשואים לקבל מידע רפואי בנוגע לילדיהם הקטינים. אלא שהזמן חלף ולעמותה הגיעו פניות של הורים רבים שטענו שהמידע עדיין נמנע מהם.
דיני משפחה
העיריות חויבו: דואר כפול להורים הגרושים
מערכת PsakDin
למרות החוק המחייב לשלוח דואר הנוגע לילדים לשני ההורים החולקים משמורת, 32 רשויות בצפון לא מילאו אותו. בית המשפט נדרש להתערב
קופות החולים טענו מנגד כי החוק מחייב אותן ליידע את הציבור על ההנחיות המנהליות שעל פיהן הן פועלות, אולם הן לא מחויבות לפרסם את ההנחיות עצמן – בוודאי שלא באתריהן. הן הוסיפו שבמידה שמתקבלת אצלן הודעה בכתב מהורה על רצונו לקבל עותק נפרד מהמידע הרפואי של ילדו – הן עושות זאת.
חלק מהקופות הוסיפו, כי בעקבות פניית משרד הבריאות הן פרסמו באתר האינטרנט שלהן מידע המפנה לחוזר מנכ"ל משרד הבריאות. "מכבי" ציינה כי לאחרונה היא השלימה הכנת נוהל כתוב ליישום החוק, שעיקריו פורסמו באתר האינטרנט שלה. "מאוחדת" ו"לאומית" טענו, כי פרסמו באתריהן נוהל מתן גישה להורים למידע של ילדיהם.
תם עידן הלוח שעם
השופטת ד"ר דפנה אבניאלי ציינה כי "מכבי" היא היחידה מבין הקופות שפרסמה באתר שלה נוהל פנימי בנושא – וגם זאת בעקבות העתירה. ה"כללית" הפנתה רק לחוזר מנכ"ל משרד הבריאות דרך עמוד בשם "הורים לא נשואים וגרושים: כך תקבלו מידע רפואי על ילדכם", ו"לאומית ו"מאוחדת" הסתפקו בהפניה לחוזר ללא כל הסבר או פירוט.
יוצא אפוא שעל מנת להגיע לנוהל המפורט נדרש ההורה לערוך חיפוש ארוך ומקיף באתרי הקופות, וגם אז הוא מגיע לחוזר מנכ"ל ארוך ולא ברור ונדרש להתעמק בו. השופטת אבניאלי הוסיפה כי היא לא מבינה מדוע קופות החולים סירבו להצעתה לפרסם באתריהן בפשטות את סעיף החוק שמעניק להורים את הזכות לקבלת המידע בנפרד.
לבסוף הבהירה השופטת לקופות כי הן מחויבות למסור את המידע על זכותם של ההורים: "תם העידן שבו היה מפורסם מידע חיוני על גבי לוח שעם במרפאות קופות החולים. אך טבעי הוא כי מבוטח המבקש לקבל מידע אודות זכויותיו בקופת החולים, יפנה לאתר האינטרנט של הקופה וימצא את מבוקשו במהירות ובנוחות".
לפיכך, השופטת קיבלה את העתירה וחייבה את הקופות לפרסם באתרי האינטרנט שלהן באופן בולט את עצם הזכות לקבלת מידע רפואי בנפרד מההורה האחר, בציון כתובת דואר ומייל למשלוח בקשה בכתב לקבלתו. הקופות חויבו לשלם לעמותת "הורות משותפת – טובת הילד" הוצאות משפט בסך 20 אלף שקל (5,000 כל אחת).
- לקריאת ההחלטה המלאה – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ העותרת: עו"ד אמיר שי
- ב"כ המשיבים: עו"ד ד"ר אסף רנצלר, עו"ד יוני פולק, עו"ד יניב ניסנהולץ, עו"ד פז מוזר ועו"ד מיכל נצר
- עו"ד גלית יוסף עוז עוסקת בדיני משפחה
- הכותבת לא ייצגה בתיק
מומלצים