שתף קטע נבחר

פלסטינים פיתחו חליפת נחייה לעיוורים שתחליף את המקל

החליפה כוללת חיישנים מיקרופונים ומעבירה רטט למשתמש, מזהירה מפני מכשולים ומאפשרת לו להתהלך גם ללא מקל נחייה. הפיתוח מזכיר חליפה דומה שפותחה על ידי ישראלים

אחרי שהוצג פיתוח ישראלי דומה, מציגים סטודנטים פלסטינים מחברון חליפת רטט המאפשרת לעיוורים להתהלך גם ללא מקל נחיה. החליפה כוללת חיישנים, מיקרופונים ורטט המכוונים את העיוור ומזהירים אותו מפני מיכשולים.

 

 

איוב אל סרסור הולך בדרך כלל עם מקל נחייה. אבל העיוור הפלסטיני יוכל בעתיד הקרוב לנטוש את המקל שלו ולעבור לחליפה החכמה, שתוכננה על ידי הסטודנט לטכנולוגיה עבדל רחמן אל בארמיל.

 

החליפה מעבירה רטט למשתמש, בהתאם לתוואי הדרך, מזהירה מפני מכשולים ומאפשרת לעיוור להתהלך במרחב. רגע לפני שהסוללה עליה פועלת החליפה – מתרוקנת, נשמע קול אזהרה והחליפה עוברת למצב של חסכון באנרגיה.

 

איוב אל סרסור שניסה את החליפה מתרשם: "זו אלטרנטיבה למקל הנחייה שבו אני משתמש ביום יום. היא אומרת לך היכן המכשולים מימין, שמאל או קדימה. זה באמת נהדר".

 

הישראלים עשו זאת קודם

בעבר כבר פותחו חליפות דומות לעיוורים, אבל צוות המדענים הצעיר בחברון מאמין שההמצאה שלהם תהיה זולה יותר ואפקטיבית באותה מידה. הם מחפשים כעת מימון כדי להפוך את האבטיפוס לזמין לציבור.

 

לפני מספר חודשים פרסמנו כאן ב-ynet פיתוח דומה של יניב גלר, בן 29 מתל אביב, בוגר המכללה למינהל. גלר פיתח וסט אותו לובשים מתחת לבגדים. המשתמש מקבל התראה באמצעות רטט כאשר מתגלה מכשול בדרך. כל חלק הרוטט מייצג איזור שונה בגוף, כך שהחיווי הוא תחושתי מיידי וקל להבנה.

 

מימין החליפה הישראלית. מצאו את ההבדלים ( ) ( )
מימין החליפה הישראלית. מצאו את ההבדלים

 

איך זה עובד?

הטכנולוגיה מבוססת על חיישנים אולטרה סונים המשדרים לסביבת המשתמש גלים בתדרים גבוהים. כאשר התדר פוגע באובייקט בחלל החיישן , הוא מודד את זמן ההחזר מהאובייקט אל החיישן. על סמך המרחק, שולח החיישן את המידע למעבד, מעין מחשב זעיר התפור בחליפה, השולח אות למנוע רטט התפור גם הוא בחליפה.

 

באמצעות קוד המוטבע בתוכו, מפענח המעבד איזה חיישן מתייחס לאיזה מנוע רטט, מתוך ארבעה המצויים בחליפה. כך למשל, אם קיים מיכשול בצד ימין, כמו כידון של אופניים, ירעד איזור הרטט הימני העליון, והמשתמש ידע כי לפניו צפוי אובייקט שבו הוא עלול להיתקל.

 

בתהליך פיתוח המוצר סייע עיוור שניסה את המוצר על כל שלביו. החליפה הוצגה בתערוכת הסיום של בית הספר לעיצוב במכללה למינהל, והיא נמצאת בהליכי רישוי פטנט. בחודשים הקרובים ימשיך גלר בתהליך הפיתוח וכבר עורר התעניינות מצד מספר חברות רפואיות.

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תמוז רכמן
חליפת החישה הישראלית
צילום: תמוז רכמן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים