נגד איראן: סעודיה נערכת למלחמה על תימן
המורדים השיעים בגיבוי איראן כבשו את תימן, החצר האחורית של סעודיה. בינתיים הצבא הסעודי מזיז כוחות לגבול וגוברים הקולות שמאותתים: ריאד שוקלת לשלוח כוחות לשם, ולהתעמת בעקיפין עם יריבתה השיעית הגדולה
הולכים וגוברים הקולות בנוגע להתערבות צבאית אפשרית של מדינות המפרץ בראשות סעודיה בתימן. שר החוץ הסעודי, סעוד אל-פייסל, אמר שלשום (ב') במסיבת עיתונאים בריאד לצד עמיתו הבריטי בקול ברור כי אם לא יצליחו להגיע בדרכי שלום לפתרון שישים קץ לאנרכיה בתימן, ינקטו מדינות המפרץ את "הצעדים ההכרחיים" כדי להגן על האזור מפני 'תוקפנותם' של החות'ים ושל בני בריתם - כוחותיו של נשיא תימן לשעבר עלי עבדאללה סאלח, המגובים באיראן. הלילה דווח כי הסעודים מגבירים את האיום ומזיזים כוחות אל הגבול עם תימן.
עוד חדשות בעולם :
- לפני ההתרסקות: הטייס ביקש לפנות מסלול לנחיתת חירום
- רעים כמו דאעש: גיבורי האיסלאם לא במיקוד
- יציקת זהב: מתכות יקרות ערך קיימות בצואה
- זוכתה מרצח בנה אחרי 22 שנים בכלא
דבריו של אל-פייסל, שתקף את איראן בחריפות על מדיניותה באזור כולו ובעניין הגרעין, לא נאמרו בחלל ריק. הם נתפשים כאיום ממשי להתערבות צבאית סעודית בתימן. הדברים נאמרו יממה אחרי שנודע כי שר החוץ של נשיא תימן המגורש עבד רבו מנסור האדי, הנמלט מכוחות החות'ים שכבשו את הבירה צנעא ומנהל את שלטונו מהעיר עדן, ביקש ממועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ להתערב במשבר התימני באמצעות כוח משותף של מדינות חצי האי ערב.
"אנחנו נכונים להיענות לכל הבקשות של נשיא תימן האדי, למען העם התימני ויציבותו", הבהיר הדיפלומט מספר 1 של הממלכה באותה מסיבת עיתונאים. ואכן
שר החוץ של האדי, ריאד יאסין, טען בראיון לרשת "אל-ג'זירה" כי התשובה של מדינות המפרץ לבקשת תימן הייתה חיובית. הוא אמר כי "כרגע מתבצעים הסידורים בעניין", אך לא ציין אילו הליכים מתבצעים בדיוק ומתי יחלו לפעול כוחות בשטח - אם בכלל. תת שר החוץ הכווייתי, חאלד אל-ג'אר אללה, נשמע סקפטי לעומתו לגבי התערבות מפרצית צבאית בתימן.
בעיתון "אל-קודס אל-ערבי" נטען אתמול כי ההנהגה בסעודיה בוחנת בדרגים הגבוהים ביותר ובהתייעצות עם שאר מדינות המפרץ את הדרכים להתערב בתימן כדי לסייע לנשיא האדי לשמור על הלגיטימיות החוקתית שלו, שהולכת ופוחתת מיום ליום, עם התקדמות המורדים השיעים, הזוכים לגיבוי מטהרן. בינתיים מסתפקת סעודיה ב"הפגנת שרירים" מתונה: שר ההגנה הסיעודי, הנסיך מוחמד בן סלמאן (בנו של המלך), יצא בימים האחרונים לסיור באזור ג'זאן שבדרום הממלכה, בסמוך לגבול עם תימן, מלווה בבכירי הצבא הסעודי.
בניסיון להימנע מהתערבות צבאית ערבית מנסים גורמים בקהילה הבינלאומית לגבש דיאלוג בין החות'ים לתומכיו של הנשיא המגורש האדי, אבל עד כה נראה שהשיעים אינם מעוניינים בדיאלוג שכזה. יתר על כן בכיר בשורות המורדים השיעים אף איים כי אם סעודיה תתערב צבאית בתימן זה יהיה סופו של בית המלוכה הסעודי.
אפשר להניח שסעודיה תשקול את הדברים היטב לפני שתחליט להתערב צבאית במתרחש בתימן. מדובר אמנם בחצר האחורית שלה, והיא בהחלט אינה רוצה לראות את יריבתה השיעית הגדולה איראן מתבססת שם, אבל ריאד אינה שוכחת גם את הלקח שלמדה מצרים בתימן. בשנות ה-60, בעידן גמאל עבד אל-נאסר, התערבה מצרים במלחמת האזרחים בתימן ויצאה מוכה וחבולה. מובן שגם ההתעמתות עם בני בריתה של איראן היא דבר שיש לשקול היטב לפני נקיטת פעולה.
כך או כך, הדיבורים על התערבות אפשרית עשויים להפיח רוח חיים ב"כוח המגן של חצי האי ערב". מדובר בכוח צבאי שהקימו סעודיה, איחוד האמירויות, כוויית,
קטאר, בחריין ועומאן ב-1982 במטרה להגן על ביטחונן מפני אויבים חיצוניים, והשימוש האחרון בו נעשה במרס 2011, כשבחריין בראשות בית המלוכה הסוני ניסתה לדכא מרידה של הרוב השיעי החי במדינה, מרידה שהוצתה על ידי האופוזיציה וזכתה לעידוד ותמיכה מאיראן.
כוח המגן הוא כוח מאומן היטב, ומשתתפים בו יותר מ-30 אלף קצינים וחיילים - 21 אלף מהם לוחמים של ממש. בבחריין הם סייעו לכוחות המקומיים לאבטח
מתקנים אסטרטגיים בזמן המהומות של 2011. ב-2003 הסכימו מדינות המפרץ לפרוס את הכוח הזה בכוויית בשל חששה מתגובה עיראקית לפלישה לעיראק. בעקבות הפלת סדאם חוסיין הועלו הצעות לפרק את הכוח - אבל הוא נשאר על כנו, וכעת הוא עשוי לחזור לפעולה. כעת נותרה השאלה מה יקרה אם מדינות המפרץ אכן ינקטו את הצעד החריף וישלחו את כוח המגן לתימן, ובמיוחד מה תהיה תגובתה של טהרן.
בקהיר תחל בשבת פסגת הליגה הערבית, שבה ישתתף גם נשיא תימן המגורש עבד רבו מנסור האדי. בטהרן, אפשר להיות בטוחים, ישאירו אוזן כרויה לשם.