האם אימון על קיבה ריקה שורף יותר קלוריות?
הרגילו אותנו להקפיד לאכול משהו קטן לפני כל אימון, אלא שמחקרים חדשים מגלים שאימון על בטן ריקה לא רק משיג תוצאות טובות יותר אלא גורם לנו לשרוף יותר קלוריות
לאכול או לא לאכול לפני אימון? זה כבר הפך לטרנד של ממש: יותר ויותר אנשים ברחבי העולם וגם בישראל מבצעים פעילות גופנית אינטנסיבית על "קיבה ריקה", לאחר שלא אכלו כמה שעות טובות, בתקווה שכך ישרפו יותר שומנים וישילו מעליהם יותר קלוריות.
עוד כתבות
רואים תוצאות: מדריך אקטיבי לשיפור הריצה
האימון הביתי שיהפוך זרועות מידלדלות למוצקות
אחרי האימון: התזונה המושלמת לבניית שרירים
מאזן שלילי של קלוריות
על פניו, זה נשמע די הגיוני: אתה שורף יותר ממה שאתה קולט, וכך המאזן השלילי הזה - אותה נוסחה אולטימטיבית לכל דיאטה שמכבדת את עצמה, פורצת במלוא הדרה ומביאה לירידה מהירה יותר במשקל. אבל כנראה שהמציאות שונה לחלוטין.
ללא צריכת מזון במשך 8 עד 12 שעות, הגוף עובר למצב של רעב. רמות מאגרי הגליקוגן מתרוקנים, רמת ההורמון אינסולין נמוכה והגוף עובר לניצול מקורות אנרגייה מהשומן.
נכו או לא?'חלון הזדמנויות' אחרי אימון: מיתוס או אמת?גל ציון-פורבמשך שנים הסבירו לנו שאם לא נאכל חלבונים ופחמימות מיד אחרי האימון, נחמיץ את "חלון ההזדמנויות" לבניית השריר וכל המאמץ ירד לטמיון. האומנם? מחקרים עדכניים מוכיחים שתפיסה זאת אינה נכונה עבור רוב המתאמנים, ומגלים מה באמת צריך לאכול
האם זו הדרך הנכונה להתאמן ולשרוף שומן?
התשובה היא כן, והתשובה היא גם לא. חלק מהמחקרים מצאו כי התעמלות תחת צום עשויה לשרוף 20 אחוזים יותר של שומן, בהשוואה לאימון על בטן מלאה. לדברי חוקרים אחרים, רמות גבוהות יותר של אינסולין הצליחו לדכא את המטבוליזם השומני עד 22%.
עוד גילו החוקרים כי האימון לא שורף עוד קלוריות. מחקר אחר הציע שאכילת פחמימות לפני האימון דווקא מגבירה את שריפת הקלוריות לאחר האימון, בהשוואה למצב של רעב. פירושו של דבר, שיותר קלוריות נשרפות במהלך היום, לא רק במהלך האימון.
טרנד נוסף הפופולרי אף הוא, בו משתמשים לא רק ספורטאים חובבים אלא גם אתלטים, הוא "אימון מרוקן גליקוגן". מטרתו "לחנך" את הגוף לעבור למשטר של שריפת שומן תחת רמות סוכר נמוכות. זאת בשל ההנחה שאימון כזה מגביר את צריכת החמצן, מה שמוביל ליכולת שרירית ואירובית גבוהה יותר.
אבל האם שיטות ההרעבה לפני אימון אכן מוכיחות את עצמן? "לטרנד של אימון על קיבה ריקה אין שום הוכחות מדעיות כי אכן מסייע בהרזיה, משפר כושר גופני או יכולת ביצוע", אומרת פרופ' נעמה קונסטנטיני, מנהלת היחידה לרפואת ספורט במרכז רפואי הדסה.
"נהפוך הוא, אימון ללא פחמימות יכול לגרום לפירוק שריר ויש בו לא מעט סיכונים כמו סחרחורות והרגשת עילפון.
"אנשים כל הזמן מחפשים "קסמים" וגימיקים אך בסופו של יום מה שחשוב זו ההוצאה האנרגטית הכללית מחד, וההכנסה המאוזנת לאורך היום מאידך. אין קיצורי דרך באימון ובהרזיה".