מחפשים עבודה? אלפי משרות חדשות בפסח
איגוד לשכות המסחר: באפריל יתווספו 6,900 משרות לענף שירותי האירוח והאוכל, הכולל בתי מלון, מסעדות, אולמות אירועים ושירותי קייטרינג, וכן 5,500 משרות לענף המסחר הסיטונאי והקמעונאי. בחודש שלאחר החג צפויה הצטמקות של 3,100 משרות
במהלך חודש אפריל הקרוב בו חל חג הפסח, צפוי גידול ממוצע של כ-2% בכמות המשרות בענפי המסחר, האוכל והאירוח, שמשמעותם כ-12,400 משרות נוספות. כך עולה מנתונים שפרסם היום (ד') איגוד לשכות המסחר. בחודש שלאחר החג צפויה הצטמקות של 3,100 בענפים אלו.
- מעסיק, קבל טיפ: כך תעסיק מלצרים באופן חוקי
- זכויות המלצרים: ידעתם שאסור לקנוס אתכם?
- אני נותן טיפ, למה מחלקים אותו בין המלצרים?
הנתונים נאספו במסגרת בדיקה שערכה סמנכ"ל כלכלה ומסים באיגוד, ישראלה מני, שכללה את בחינת השינוי במשרות השכירים בשלוש השנים האחרונות.
הבדיקה העלתה כי ענף שירותי האירוח והאוכל, הכולל בתי מלון, אכסניות, מסעדות ושירותי אוכל, בתי קפה ופאבים, קיוסקים, אולמות אירועים ושירותי קייטרינג, רושם עליה ממוצעת של 3.8% בכמות המשרות בחודש החג - שהם ממוצע של כ-6,900 משרות. בחודש שלאחר החג צפויה ירידה של 1.3% במספר המשרות, שהם כ- 2,300 משרות.
עוד עולה, כי ענף המסחר הסיטונאי והקמעונאי, הכולל בין היתר חנויות, מסעדות ורשתות שיווק ומזון, עתיד לרשום בפסח גידול ממוצע של 1.3% בכמות המשרות, שהם כ-5,500 משרות בממוצע, לעומת ירידה של כ- 0.2% בחודש שלאחר החג, של כ- 800 משרות.
העסקה כחוק
ענפי האוכל והאירוח מאופיינים בלא מעט הפרות של זכויות העובדים בהן, דוגמת כך למשל אי תשלום שכר כחוק, שימוש בטיפים להשלמת חוסרים בקופה, גביית קנסות מהשכר, אי מתן שעות וימי מנוחה כחוק, ועוד. בני נוער, שרבים מהם מועסקים בענפים אלו, הם בין הסובלים העיקרריים מתופעות אלו.
עו"ד סיגל סודאי, מנהלת האגף ליחסי עבודה באיגוד לשכות המסחר, מסרה כי "זכויות העובדים בחג, נקבעות על פי מספר הסדרים שונים, חוקי עבודה, הסכמים קיבוציים או אישיים, צווי הרחבה או נוהג במקום העבודה. יש לפעול בהתאם להסדר שחל על מקום העבודה. מקום עבודה, שחלים בו מספר הסדרים במקביל, יפעל על פי ההסדר שמיטיב עם העובד".
בין ההסדרים השונים, מדגימים באיגוד כי על פי חוק שעות עבודה ומנוחה, במקומות עם שבוע עבודה של 6 ימים בשבוע - יום העבודה בערב החג לא יעלה על 7 שעות בתשלום של 8 שעות.
במקומות עבודה שחל עליהם ההסדר על פי צו ההרחבה לקיצור שבוע העבודה ל- 5 ימים, יחיליטו המעסיק ונציגות העובדים אם לבחור ב-7 שעות בתשלום של 8 או ב-8 שעות בתשלום של 9 שעות. במקומות עבודה, שבהם עבדו בערבי חג 6 שעות בתשלום של 8 שעות, ימשיכו העובדים לעבוד 6 שעות בתשלום של 8 שעות.
הסדר זה חל בענפים הבאים: תעשייה, מלאכה, שמירה ואבטחה, בתי קולנוע, חברות ביטוח, קבלני ניקיון ואחזקה, יבוא-יצוא ומסחר בסיטונות - למעט מעסיק שעיסוקו בחלקו במסחר סיטונאי וחלקו במסחר קמעונאי.
ענפי השירותים העסקיים כוללים אריזת מזון ואריזות מוצרים, אחסנה בערובה, אחסנה בקירור, אחסנה כללית, בלדרות, האחדות מטענים, הובלה יבשתית, הפצת סרטי קולנוע וטלוויזיה, סוכנויות לסחר חוץ, סוכנויות של יצרנים או סוחרים מחו"ל, השגחה, סוכני קניות, ספירת סחורות, עמילות מכס, שילוח בינלאומי, שירותי משרד, שירותי תקשורת וטלקס, סוכנויות תעופה וספנות.
באשר לשכר - עבודה ביום החג מזכה בתשלום של 150% מהשכר הרכגיל - בדומה לעבודה ביום המנוחה השבועית.
בחול המועד לעומת זאת, אין הוראה מפורשת למספר שעות העבודה ולכן מדובר בימי עבודה רגילים בשכר הרגיל - אלא אם נקבע אחרת בצו הרחבה, הסכם קיבוצי או חוזה אישי. המעסיק מצידו, ראשי לסגור את מקום העבודה במהלך חול המועד, ולהורות לעובדים לצאת לחופשה מרוכזת - אבל רק אם יש לזכותם ימי חופשה צבורים ובמידה שצברו ובכפוף למתן הודעה מראש של שבועיים אם מדובר בחופשה של 7 ימים לפחות.