שתף קטע נבחר

 

סעודיה רוצה גם מבצע קרקעי. איראן מאיימת

חיל האוויר של סעודיה פתח בתקיפות בתימן נגד יעדי המורדים החות'ים השיעים שנתמכים על ידי איראן. מקור סעודי: לא נוכל להשיב את הסדר למדינה רק מהשמיים. בטהרן זועמים על המבצע הצבאי: יוביל לשפיכות דמים

המשבר החריף בתימן הפך לזירת התגוששות בין איראן השיעית לבין סעודיה הסונית, אויבתה הגדולה: הלילה (יום ה') פתחה סעודיה במבצע צבאי בתימן כדי להגן על ממשלו המתפורר במדינה של הנשיא עבד ראבו מנסור האדי, ותקפה יעדים שונים מהאוויר.

 

צעד תימני פזיז: פספוס אמריקני מול החות'ים / רון בן ישי

 

עוד חדשות בעולם :

תקלה או פיגוע טרור: מה הפיל את המטוס?

רשימת אסירים מאושוויץ נמצאה בבי"ס פולני

 

בהודעה משותפת הודיעו המדינות כוויית, איחוד האמירויות, בחריין וקטאר כי הן מגנות על תימן מפני "התוקפנות החות'ית" של המורדים השיעים שנתמכים על ידי איראן, וגם מצרים וירדן אישרו שהן משתתפות במבצע הצבאי בתימן.

 

התקיפה הסעודית בתימן    (צילום: youtube ורויטרס)

התקיפה הסעודית בתימן    (צילום: youtube ורויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מותחים גבול לאיראנים ולחות'ים. קריקטורה מהמפרץ הפרסי ()
מותחים גבול לאיראנים ולחות'ים. קריקטורה מהמפרץ הפרסי

מקור סעודי שמעורה בענייני הביטחון בממלכה אמר כי תקיפה קרקעית הכרחית כדי להשיב את הסדר לתימן ושתקיפות אוויריות בלבד לא יספיקו. "לא נוכל להשיג את המטרות שלנו ולהשיב מהשמיים את השלטון הלגיטימי. תקיפה קרקעית תידרש כדי להשיב את הסדר על כנו", אמר המקור לסוכנות הידיעות רויטרס.

מנגד, משרד החוץ האיראני יצא בביקורת קשה על הצעד של סעודיה ובעלות בריתה. "התקיפות האוויריות בתימן הן צעד מסוכן שיחריף את המשבר", נמסר בהודעת הרפובליקה האיסלאמית.

 

שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף אמר שארצו תעשה את כל המאמצים הדרושים כדי לשלוט במשבר בתימן. כך דיווחה סוכנות הידיעות האיראנית "איסנ"א". עוד דווח כי זריף אמר שהתקיפות האוויריות בתימן נגד המורדים השיעים יובילו לשפיכות דמים ולהפרת הריבונות של המדינה הערבית.

 

כמה מהתקיפות שביצע חיל האוויר הסעודי בוצעו בבירת תימן צנעא, וריאד מסרה שהן אינן מוגבלות למקום מסוים. באיראן כינו את המבצע הצבאי "פלישה", אף שלא נקבו במפורש בשמה של סעודיה.

 

עוקב מקרוב אחר המבצע. שר ההגנה של סעודיה מוחמד בן סלמאן בחמ"ל  ()
עוקב מקרוב אחר המבצע. שר ההגנה של סעודיה מוחמד בן סלמאן בחמ"ל
כאמור, תימן נמצאת בימים האחרונים על סף קריסה. רק אתמול דווח כי נשיא המדינה האדי ברח ממנה בסירה לאחר שהמורדים החות'ים השיעים החלו להשתלט על עיר הנמל עדן, שבה הסתתר, ואף כבשו את נמל התעופה הבינלאומי באזור. מוקדם יותר היום מסרו גורמים בתימן כי כוחות הנאמנים לנשיא האדי השתלטו מחדש על נמל התעופה.

 

תושב ריאד ל-ynet: תומכים במבצע בתימן

רשת "אל-ערבייה" דיווחה כי סעודיה מקדישה 100 מטוסי קרב ו-150 אלף חיילים למבצע בתימן. כמו כן, בכיר אמריקני אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי ההתייעצויות בין סעודיה לבין ארצות הברית באשר למבצע בתימן נערכו ב"דרג הבכיר ביותר" לפני תחילתו. הוא הוסיף כי הנשיא האמריקני ברק אובמה היה מודע לתוכנית המבצע. הבית הלבן אישר כי אובמה אישר תמיכה מודיעינית ולוגיסטית במבצע הסעודי בתימן. עוד נמסר כי כוחות ארה"ב אינם משתתפים ישירות בפעילות הצבאית, אך מקימים "צוות תכנון משותף" עם הסעודים כדי לתאם את התמיכה האמריקנית. הבית הלבן ציין כי ארה"ב נמצאת בקשר עם נשיא תימן ועם שותפותיה של וושינגטון באזור.

 

אף אחד לא יודע כיצד תסתיים ההרפתקה של סעודיה בתימן, אך בינתיים נראה שבממלכה מרוצים. סעודי תושב ריאד סיפר ל-ynet על התחושות ברחוב: "האנשים פה תומכים בתקיפה ובמקביל גם שונאים את איראן". לדבריו, מה שמעודד את האנשים זה האחדות הערבית נגד איראן. "רוב מדינות ערב משתתפות במבצע", הוא אמר.

 

באשר לחשש מתגובה איראנית נגד סעודיה, העריך הסעודי כי "איראן לא תגיב. החות'ים יגיבו, אבל אני מאמין שהכוח האווירי הסעודי מסוגל להביס אותם בקלות". הוא הביע אמון כי בסופו של יום החות'ים יובסו, אולם באשר להשלכות על האזור כולו הודה כי "המצב בהחלט יהיה קשה". ויש לו מסר: "האויב שלנו (גם של סעודיה וגם של ישראל) היא איראן".

  

מורדים חות'ים באזור שנפגע בתקיפה אווירית סעודית ליד צנעא (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מורדים חות'ים באזור שנפגע בתקיפה אווירית סעודית ליד צנעא(צילום: EPA)

בתגובה לתקיפות הסעודיות אמר מוחמד אל-בחית'י, חבר המועצה הפוליטית של החות'ים, בראיון לרשת "אל-ג'זירה" כי "התוקפנות המפרצית תגרור את האזור למלחמה". הוא גם אמר: "אנחנו נאיים עליכם בבתים שלכם", וטען שהמורדים מסוגלים להגן על תימן ללא סיוע מאיראן. כאשר הוא נשאל אם המורדים יצרו קשר עם איראן מאז תחילת המבצע של כוחות הקואליציה הערביים או אם החות'ים יבקשו מטהרן סיוע צבאי, השיב הבכיר החות'י: "לא. העם התימני מוכן להתמודד מול תוקפנות ללא התערבות זרה".

 

גורם אחר בארגון המורדים השיעים צייץ בטוויטר: "סעודיה פתחה עליה את שערי הגיהנום". הוא טען כי הם יתנקמו ב"משטר הסעודי הציוני" ואיים כי בשנה הבאה לא תהיה עלייה לרגל למכה. רשת "אל-מנאר" של חיזבאללה וגם ערוץ "אל-עאלם" בשפה הערבית, התומכים במורדים השיעים, כינו את המבצע בתימן "תוקפנות" - תואר שבדרך כלל מדביקים לישראל.

 

"תוקפנות בתמיכה אמריקנית"

הסכסוך בתימן והתערבות סעודיה הלילה עשויים למשוך למערכה את איראן ולהפוך את המשבר למלחמה כוללת על חצי האי ערב, שבו שוכנים שדות הנפט הגדולים בעולם. משבר כזה באזור עלול גם לתדלק את השסעים העדתיים שכבר מניעים כמה מלחמות במזרח התיכון. הטלוויזיה הממלכתית באיראן טענה הבוקר כי המבצע הצבאי שמנהלות סעודיה ומדינות ערביות נוספות בתימן הוא "תוקפנות בתמיכה אמריקנית".

 

רשות השידור האיראנית שידרה תמונות שבהן נראה הרס רב, עשרות גופות וכמה אנשים פצועים מהתקיפה האווירית בתימן. "תימנים רבים נהרגו בתוקפנות בתימן שנתמכת על ידי ארה"ב", דיווחה הטלוויזיה האיראנית. איראן מכחישה את טענות תימן וגורמים במערב לפיהן היא מעבירה כסף למורדים החות'ים או מאמנת אותם. החות'ים טענו מצדם שאינם זקוקים לסיוע מאיראן כדי להגן על תימן.

 

בתקשורת הסעודית דווח כי ספינות של הצי המצרי אילצו ספינות איראניות לסגת ממצר באב אל-מנדב האסטרטגי, אך לדיווח זה אין אישור רשמי.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

תימן סובלת מחוסר יציבות ביטחוני זה שנים, וביתר שאת מאז הדחת הרודן עלי עבדאללה סאלח ב-2011, אחרי 33 שנות שלטון. סאלח היה השליט הערבי הרביעי שמודח ב"אביב הערבי". למרות היותה מוקד חשוב של תעבורה ימית ולמרות משאבי הנפט הנמצאים בתחומיה, תימן היא אחת המדינות העניות ביותר בעולם הערבי, ואזרחיה יצאו אז להפגין במחאה על האבטלה והעוני הקשה.

 

בניגוד למנהיגים ערבים אחרים שהודחו ב"אביב הערבי", סאלח פינה את מקומו לסגנו האדי בצורה שקטה יחסית, גם אם אחרי חודשי אלימות ארוכים: הוא פרש במסגרת הסכם פוליטי שכפו עליו מדינות המפרץ הערביות בראשות סעודיה. כמו במדינות ערב האחרות שהדיחו את שליטיהן, השינוי המיוחל לא מיהר לבוא: תימן סובלת גם כיום מיותר מ-30 אחוזי אבטלה בקרב צעירים, ומתמודדת עם פיגועי טרור של ארגוני ג'יהאד ובראשם אל-קאעידה.

 

הוא שומר על יחסים תקינים עם המערב ועל יחסים טובים עם מדינות המפרץ שהן בנות בריתה של וושינגטון - הן הרי אלה שדאגו למינויו. בחסות ממשלתו של האדי מבצעת ארה"ב תקיפות מל"טים בשטח תימן נגד הזרוע של אל-קאעידה בחצי האי ערב, שתימן מהווה את בסיס האם שלה לפיגועים נגד המערב.

 

במהלך שנות כהונתו התמודד האדי, סוני בהשתייכותו העדתית, עם מחאות נגדו. מתנגדיו טוענים כי צבא תימן עדיין מלא במקורבי הנשיא המודח סאלח וכי האדי משמר למעשה את השלטון הישן במקום לחולל שינוי משמעותי. בעקבות המחאות הוא נאלץ לפטר כמה וכמה בכירים. סאלח, שנפצע במהלך ההתקוממות נגדו ב-2011, חזר מאז לתימן, ויש גורמים החושדים כי הוא מלבה את המרידה החות'ית, אף שלא ברור אם יש ממש בדברים. סאלח עצמו הוא זיידי, כמו החות'ים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר ההגנה הסעודי עוקב מהחמ"ל אחר המבצע בתימן
מומלצים