שתף קטע נבחר

 

"כמעט כמו סין ורוסיה". צבא הסייבר האיראני

בשנתיים האחרונות הכפילו האיראנים פי 12 את השקעותיהם בסייבר, ומומחים מעריכים כי עוד עשור "יכולות הסייבר של טהרן יהיו מדאיגות יותר מתוכנית הגרעין". עוד 3 ימים נותרו לשיחות הגרעין בשוויץ, עדיין אין הסכמות

שלושה ימים נותרו לשיחות הגרעין, אבל כעת מתברר כי גם אם איראן והמעצמות יחתמו על הסכם מסגרת, "עסקה רעה" בעיני ממשלת ישראל - בתחום אחר כבר אי אפשר יהיה להחזיר את טהרן לאחור. דו"חות ושיחות עם מומחים מגלים כי תוך פחות משנתיים הצליחה איראן להקים צבא סייבר שמומחים מעריכים כי עלול לגרום נזק רב לתשתיות עולמיות חשובות.

 

דו"ח של חברה בריטית, שפורסם בתחילת השבוע, חשף כי מאז בחירתו של חסן רוחאני לנשיא, לפני שנתיים, הכפילו האיראנים פי 12 את השקעותיהם בתחום הסייבר. "לפני חמש שנים לא הייתי מאמין שאיראן תהיה איפה שהיא היום", אמר לאתר "ביזנס אינסיידר" מומחה אבטחת הסייבר דיוויד קנדי. "איראן הוגדרה בעבר כאיום סייבר ברמה נמוכה. עכשיו היא כמעט ברמה של סין או רוסיה".

 

כעת התקציב שמוקצה למשמרות המהפכה לנושא זה עומד על כ-20 מיליון דולר. בתחילה עיקר המאמצים האיראניים התמקדו בהתמודדות עם גורמים פנימיים, אך מאז חשיפת התולעת "סטוקסנט" והנזק העצום שגרמה לצנטריפוגות האיראניות השתנה הפוקוס. ב-2010 גייסו האיראנים 1,500 לוחמי סייבר "ובעתיד הם יוכלו לבצע פעולות רבות", צוטט מפקד משמרות המהפכה חוסיין חמדני בדו"ח שפורסם ב-2013.

קרי וזריף, בשיחות הגרעין (צילום: AP) (צילום: AP)
קרי וזריף, בשיחות הגרעין(צילום: AP)

דמיטרי אלפרוביץ, מייסד חברת אבטחת הסייבר "קראוד-סטרייק", אמר בנובמבר האחרון כי "אף מדינה בעולם לא הייתה כל כך ממוקדת בנושא הסייבר, וזה כולל גם את ארצות הברית". ולפי הערכות המומחים, בעתיד האיראנים רק צפויים להשתפר. "תוך עשור יכולות הסייבר של איראן יהיו מדאיגות יותר מתוכנית הגרעין שלה", העריך המומחה הגאופוליטי איאן ברמר. לדברי קנדי, "רוסיה ככל הנראה סייעה לאיראן רבות בפיתוח יכולות הסייבר. אם האיראנים ירצו להפיל את הסקטור הפיננסי האמריקני, או לגרום נזק רב ליכולת הצבא לתקשר - הם יכולים לעשות זאת".

 

זריף: לא קרובים להסכם

החשיפה הזו על ההתקדמות האיראנית המשמעותית בתחום הסייבר אירעה בזמן ששיחות הגרעין מגיעות לרגע האמת. להסכם סופי טהרן והמעצמות כנראה לא יגיעו עד ה-31 במרס, אבל הסכם מסגרת בקווים כלליים בהחלט ניתן להשגה. בלוזאן חודשו ביומיים האחרונים השיחות בין מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ושר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף, והיום ומחר יגיעו לשווייץ גם נציגי יתר המעצמות - בריטניה, צרפת, רוסיה וגרמניה.

קרי מצלם ממרפסת מלונו. רואה הסכם באופק? (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קרי מצלם ממרפסת מלונו. רואה הסכם באופק?(צילום: EPA)
 

על דבר אחד כולם מסכימים - הסכמות בנוגע לנושאים המרכזיים עדיין אין. "השיחות קשות ויש אי-הסכמות. אנחנו מנסים לפתור אותן", הודה זריף אתמול. כשנשאל אם הצדדים קרובים להסכם, ענה: "לא". גם האמרקנים הסכימו איתו. "השיחות קשות. אנחנו בנקודה שבה צריך לקחת החלטות. נבחן אם זה יכול לקרות בימים הקרובים", אמר דיפלומט אמריקני בכיר. י

 

נשיא ארצות הברית ברק אובמה וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל קראו לממשלת איראן לקחת את ה"החלטות הדרושות כדי לפתור את המחלוקות שנותרו" - אבל לא ברור אם קריאה זו תיענה בחיוב. בכל מקרה, בממשלת נתניהו אומרים כי העסקה המתקרבת היא עסקה רעה, וממשיכים לנסות ולמנוע חתימה עליה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים