שתף קטע נבחר

באיזו עיר בישראל פונים הכי הרבה לחדר מיון?

אילת היא שיאנית הפניות למיון, בירושלים שיעור הפניות הנמוך בארץ. הסיבה: ההבדל בין הפריפריה לערים הגדולות בנגישות מרפאות החירום

למה תושבי חצור הגלילית מבקרים בחדר מיון פי שלוש יותר ממי שגר בבית שמש? ולמה שמונה מעשרת הישובים בהם פונים הכי הרבה למיון הם ערבים? נתוני משרד הבריאות מוכיחים שוב שככל שמתקרבים לפריפריה, כך הזמינות לשירות רפואי פוחתת, לכן החולים נאלצים לפנות לחדר המיון ומגבירים את העומס.

 

שיעור הפניות הארצי לחדרי המיון עומד על 311.1 לאלף תושבים. במחוז ירושלים מדובר על השיעור הנמוך ביותר, והוא עומד על 201.2 לאלף בלבד. השיעור הנמוך שם ככל הנראה נובע מההיענות הגבוהה למרפאות "טרם", הפעילות מאד באזור.

 

קראו עוד:

סקר: מאיזה בתי חולים בארץ אנחנו הכי מרוצים?

בתי החולים בקריסה: חוסר במיטות ובמכשור, רופאים מותשים ושעות של המתנה במיון

גירעון ענק בבתי חולים: 'צריך לצמצם פעילות'

 

העיר עם הכי הרבה פניות למיון - אילת

השיעור הגבוה ביותר של הפניות לחדרי מיון, הוא במחוז הצפון, ועומד על 386.4 לאלף. בדרום הוא 330.7 לאלף, במרכז 323.3 לאלף, בחיפה 318.9 לאלף, במחוז תל אביב 313.9 לאלף, וביהודה ושומרון רק 204.6 לאלף. עם זאת, נתוני ירושלים אינם כוללים את הפניות לבתי החולים במזרח העיר.

 

העיר בה פונים הכי הרבה לחדר מיון היא דווקא אילת, שם מגיעים 709.7 תושבים לאלף בני אדם, פי 2.28 מהממוצע הארצי. כל תשעת הישובים הבאים בעשירייה הפותחת הם מהצפון.

 

תושבי משהד פונים למיון בשיעור של 684.4 תושבים לאלף, פי 2.2 מהממוצע הארצי. אחרי משהד, ניתן למצוא את עילוט עם 679.7 לאלף, נצרת עם 624.3, ריינה עם 583.6, טובא-זנגרייה (572.4), יפיע (551.3), כפר כנא (538.7), עין מאהל (535.2) וחצור הגלילית (520.6).

 

אז מה המצב בערים הגדולות? בירושלים השיעור הוא נמוך במיוחד ועומד על 205.3 לאלף, באשדוד 228.2 לאלף, בראשון לציון 280.6 לאלף, בחיפה 307.5 לאלף, בתל אביב 345.4 לאלף, בנתניה 369.5 לאלף, בבאר שבע 397.7 לאלף, ובפתח תקווה 390.9 לאלף.

 

יש תוכניות שמחכות לשר הבריאות הבא

"מה שמשפיע על הפניות למיון זה קודם כל פיזור של רפואה ראשונית וקופות חולים. כשהזמינות נמוכה יותר, אז פונים יותר למיון. דבר נוסף, משפיעים גם הימצאות חדרי מיון קדמיים, וביוזמתו של ח"כ יעקב ליצמן בקדנציה הקודמת שלו כסגן שר הבריאות נפתחו עשרה כאלה בפריפריה, ובקרוב ייפתח אחד נוסף בסכנין.

אילת - שיאנית בפניות למיון (צילום: אסף פרידמן) (צילום: אסף פרידמן)
אילת - שיאנית בפניות למיון(צילום: אסף פרידמן)

"אנו נמליץ לשר הבריאות הבא על הגברת הנגישות לתושבים בדרום, וממתינים למסקנות וועדת הבחינה לשירותי הבריאות בצפון כדי שיחליטו היכן לפתוח את המוקדים הללו באזור", מסביר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק. "פקטורים נוספים שמשפיעים הם היצע השירותים בבתי החולים. יש בתי חולים כמו 'העמק' שמתוכננים מראש לתת טיפול שגרתי בחדר המיון".

  

"כשהעומס במיון גדול, הטיפול פחות טוב"

הבעיה בפניות לחדר מיון במקום למרפאה או לקופת חולים היא הגברת העומסים בבתי החולים, שבקושי מצליחים לעמוד בכמות הפניות גם כך. רופאים ואחיות רבים טוענים שחולים רבים מגיעים למרות שמצבם הרפואי לא מצריך אשפוז בבית חולים, אך הנתונים של משרד הבריאות מראים שלחלקם הגדול פשוט אין ברירה – אין להם אפשרויות אחרות.

 

"המשאבים במיון הם מוגבלים. כשהעומס גדול, אפשר לתת פחות טיפול, שירות פחות טוב, השהות מתארכת והאנשים נפגעים", אומר פרופ' אפק. כדי לשנות את המצב ולהוריד את כמות הפונים לחדרי המיון, במשרד הבריאות מכינים בימים אלו תוכנית שתמתין להחלטת השר החדש.

 

 "אנחנו ממשיכים לחזק את הרפואה מחוץ לחדרי המיון כדי לתת מענה לאנשים בשעות הערב והלילה, ונמשיך את הפריסה של מרפאות ומוקדי קופות החולים, כדי שנוכל לשמר את חדרי המיון לבעיות היותר קשות".

 

במקביל, במשרד הבריאות גם ממשיכים לפעול כדי לשפר את המצב בחדרי המיון ולהקל על מי הבאים בשעריהם. "נכניס מקצוע חדש של עוזרי רופא על בסיס פרמדיקים, נפתח חדרי השהיה, נוסיף מיטות, והכל כדי לחזק את המיון, שהוא השער של בית החולים", מוסיף פרופ' אפק.






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
פרופ ארנון אפק. נמליץ לשר הבריאות הבא על הגברת הנגישות לתושבים בדרום
צילום: עידו ארז
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים