שתף קטע נבחר

 

הפנים לדרום: החות'ים השתלטו על ארמון עדן

המורדים השיעים מתקדמים ביתר שאת אל עבר דרום תימן והשתלטו על ארמון הנשיאות שאליו נמלט הנשיא בטרם חמק לסעודיה. מוקדם יותר נפוצו דיווחים על תחילתו של מבצע קרקעי של כוחות הקואליציה הערבית, אך אלה הוכחשו

המורדים החות'ים ממשיכים לכבוש אזורים נרחבים בתימן: רשת "סקיי ניוז" בערבית וסוכנות הידיעות הצרפתית מדווחות כי המורדים השיעים ובעלי בריתם השתלטו היום (יום ה') על ארמון הנשיאות בעיר הנמל האסטרטגית עדן, שאליה נמלט נשיא תימן בטרם ברח לסעודיה. גורם ביטחוני שהיה עד להגעת המורדים למתחם סיפר לסוכנות הצרפתית: "עשרות חות'ים וכוחות המשתפים עמם פעולה הגיעו ברכבים משוריינים ונכנסו לארמון הנשיאותי".

 

כשאיראן מושכת בחות'ים, סעודיה יוצאת לקרב  / פרשנות

 

עוד חדשות בעולם :

סיני בוערת: חמושים ירו RPG על עמדות צבא

טרור באוניברסיטה בקניה: מחבלים רצחו 15

חוקרים: אנה פרנק מתה מוקדם ממה שחשבו

 

ההשתלטות על הארמון בעדן באה על רקע קרבות קשים בעיר הנמל ולמרות התקיפות האוויריות של כוחות הקואליציה שניסו לעצור את התקדמות המורדים. מתחם ארמון "משיק" בעדן כולל כמה וילות קולוניאליות שנבנו על גבעה שמשקיפה על הים.

 

מוקדם יותר היום עלו סברות כי סעודיה פתחה במתקפה קרקעית בתימן. עדי ראייה וגורמי ממשל תימניים בעיר הנמל עדן טענו בצהריים כי עשרות חיילים זרים נחתו בנמל העיר. כמה שעות קודם לכן  ביצעו המורדים החות'ים התקדמות נוספת לעבר לבה של העיר הדרומית. אולם לא היה ניתן לאמת את הטענות שלהם ואת ארץ המוצא של עשרות החיילים. הקואליציה הערבית בראשות סעודיה מסרה שהיא שולטת במים שסובבים את עדן.

 

חיילים סעודים במחוז ג'יזאן הגובל עם תימן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילים סעודים במחוז ג'יזאן הגובל עם תימן(צילום: AFP)

בערוץ "אל-מיאדין" הלבנוני שמקורב לחיזבאללה השיעי הכחישו את הדיווח על נחיתת עשרות חיילים זרים בנמל עדן וכך גם גורם בממשל תימן. גם בתחנת הטלוויזיה של חיזבאללה "אל-מנאר" פרסמו הכחשה של הדיווח. בנוסף, גורם בנמל בעדן טען כי מדובר בכוחות סיניים שעגנו בעיר ולא בכאלה שמעורבים בלחימה העזה נגד המורדים החות'ים. 

 

בתוך כך, העיתון הסעודי "א-ריאד" דיווח כי חייל ראשון מכוחות הביטחון הסעודיים נהרג במסגרת מבצע "סופה נחרצת" בתימן. החייל סלימאן אל-מאליכי נפצע אתמול בערב במהלך חילופי אש בין כוחות סעודיים לבין כוחות המורדים החות'ים באזור הגבול בין סעודיה לבין תימן. החייל ההרוג שירת במשמר הגבול באזור עסיר.

 

אל-קאעידה השתלט על כלא ושחרר 300 אסירים

מוקדם יותר הבוקר דיווחה התקשורת הערבית שצבא סעודיה החל לפרק את גדר הברזל בגבול בין סעודיה לתימן באזור מחוז אל-חג'ה, במה שעשוי להוות קדימון לכניסה קרקעית. אמש נרשמו באזור הגבול אירעו חילופי אש כבדים בין הצדדים.

 

הכאוס בתימן נמשך גם באזורים אחרים. חמושים מארגון הטרור אל-קאעידה השתלטו על בית סוהר בעיר החוף "אל-מוקאללה" ושחררו כ-300 אסירים. על פי דיווחים, בכיר אל-קאעידה חאלד באטפרי נמנה על הנמלטים. בנוסף, תקפו החמושים גם מבנים ממשלתיים, בנק ותחנת רדיו בעיר.

סלימאן אל-מאליכי, החייל הסעודי הראשון שנהרג במבצע בתימן ()
סלימאן אל-מאליכי, החייל הסעודי הראשון שנהרג במבצע בתימן

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הסכסוך בתימן והתערבות סעודיה בשבוע שעבר עשויים למשוך למערכה את איראן, שתומכת במורדים החות'ים השיעים, ולהפוך את המשבר למלחמה כוללת על חצי האי ערב, שבו שוכנים שדות הנפט הגדולים בעולם. משבר כזה באזור עלול גם לתדלק את השסעים העדתיים שכבר מניעים כמה מלחמות במזרח התיכון. באיראן כבר טענו כי המבצע הצבאי שמנהלות סעודיה ומדינות ערביות נוספות בתימן, בהן ירדן, מצרים וסודן, הוא "תוקפנות בתמיכה אמריקנית".

 

נחתו בנמל עדן התימני? ספינת משמר החופים של סעודיה באזור הגדול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נחתו בנמל עדן התימני? ספינת משמר החופים של סעודיה באזור הגדול(צילום: AFP)

תימן סובלת מחוסר יציבות ביטחוני זה שנים, וביתר שאת מאז הדחת הרודן עלי עבדאללה סאלח ב-2011, אחרי 33 שנות שלטון. סאלח היה השליט הערבי הרביעי שמודח ב"אביב הערבי". למרות היותה מוקד חשוב של תעבורה ימית ולמרות משאבי הנפט הנמצאים בתחומיה, תימן היא אחת המדינות העניות ביותר בעולם הערבי, ואזרחיה יצאו אז להפגין במחאה על האבטלה והעוני הקשה.

 

בניגוד למנהיגים ערבים אחרים שהודחו ב"אביב הערבי", סאלח פינה את מקומו לסגנו עבד ראבו מנסור האדי בצורה שקטה יחסית, גם אם אחרי חודשי אלימות ארוכים: הוא פרש במסגרת הסכם פוליטי שכפו עליו מדינות המפרץ הערביות בראשות סעודיה. כמו במדינות ערב האחרות שהדיחו את שליטיהן, השינוי המיוחל לא מיהר לבוא: תימן סובלת גם כיום מיותר מ-30 אחוזי אבטלה בקרב צעירים, ומתמודדת עם פיגועי טרור של ארגוני ג'יהאד ובראשם אל-קאעידה.

 

במהלך שנות כהונתו התמודד האדי, סוני בהשתייכותו העדתית, עם מחאות נגדו. מתנגדיו טוענים כי צבא תימן עדיין מלא במקורבי הנשיא המודח סאלח וכי האדי משמר למעשה את השלטון הישן במקום לחולל שינוי משמעותי. בעקבות המחאות הוא נאלץ לפטר כמה וכמה בכירים. סאלח, שנפצע במהלך ההתקוממות נגדו ב-2011, חזר מאז לתימן, ויש גורמים החושדים כי הוא מלבה את המרידה החות'ית, אף שלא ברור אם יש ממש בדברים. סאלח עצמו הוא זיידי, כמו החות'ים.


פורסם לראשונה 02/04/2015 14:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חייל סעודי בגבול עם תימן
צילום: AFP
מומלצים