מדאיג: עלייה במספר החולים כתוצאה מהרעלת מזון
משרד הבריאות מפרסם את הנתונים לרגל שבוע הבטיחות במזון: בתל אביב וירושלים יותר חולים בדיזנטריה, מרביתם יהודים. לעומת זאת, 96 אחות מהחולים בברוצלה הם מהמגזר הערבי. 39 אחוז מהחולים בסלמונלה הם פעוטות, בעוד שליש מהנדבקים בליסטריה מבוגרים מ-65
קראו עוד:
מה גרם להתפרצות חיידק הברוצלה בצפון?
מש' הבריאות חוקר התפשטות זן סלמונלה חדש
חשש: הפילה לאחר שאכלה סושי במסעדה בירושלים
83 אחוז ממקרי הדיזנטריה מתרחשים בקרב ילדים עד גיל תשע, כאשר 2,802 מהם פוגעים בבני שנה עד ארבע. 49 אחוז מהמקרים מתרחשים באזור תל אביב וירושלים. רוב מוחלט של החולים הם יהודים, 4,331 מקרים לעומת 148 בקרב לא יהודים. בשאר המקרים לא ידוע הלאום.
בשנים האחרונות חלה עלייה במספר החולים, כאשר ב-2011 היו 2,549 בלבד. המחלה גורמת לשלשולים, כאבי בטן, בחילות, הקאות וחולשה.
סכנה: חלב לא מפוסטר
גם מספר הדיווחים על ברוצלה עולה בכל שנה. אם בשנת 2010 מספר המקרים הידועים למשרד הבריאות עמד על 134 בלבד, הרי שב-2013 הוא כבר עלה ל-321 ובשנה האחרונה ל-595. מדובר במחלה שהאדם עלול להידבק בה בעקבות צריכת מוצרי חלב לא מפוסטרים.
96 אחוז מהמקרים הם באוכלוסייה הערבית, עקב האמונה הנפוצה שהשפרצת חלב ישירות מעטין הכבשה אל הפה מסייעת לריפוי פצעים. 67 אחוז מהמקרים מתרחשים בדרום, כשלשכת הבריאות בבאר שבע קיבלה 334 מהדיווחים.
החיידק שגורם למחלה עלול לגרום לחום ממושך, דלקת בעצמות, דלקת פרקים, דלקת קרום הלב ודלקת במערכות הרבייה, ואף להפלות בקרב נשים בהיריון.
פחות חולים בסלמונלה
לעומת זאת, מספר החולים בסלמונלה דווקא ירד ב-2014 לעומת 2013, והוא עומד על 1,485 לעומת 1,527. המצב טוב גם יחסית לשנת 2010, אז היו 1,532 חולים. 79 אחוז מהמקרים מתרחשים בקרב יהודים, ו-39 אחוז בקרב ילדים בני שנה עד ארבע.
כחמישית מהמקרים התרחשו באזור ירושלים. המחלה עלולה לגרום לחום, שלשולים, כאבי ראש, כאבי בטן, ובמקרים חמורים אף לזיהום חמור ולמוות.
ב-2014 התרחשו 61 מקרים של הידבקות בחיידק הליסטריה שעלול לגרום להפלות. מדובר בעלייה מתמשכת בשנים האחרונות, כאשר ב-2010 היו 47 מקרים בלבד, וב-2013 היו 53 חולים. 47 מהחולים בשנה החולפת היו יהודים, ו-33 מהם היו בני 65 ומעלה.
הפתרון: שמירה על היגיינה וקנייה בטוחה
נתוני משרד הבריאות מתפרסמים לרגל שבוע הבטיחות במזון שחל השבוע. בשבוע שעבר פורסם מדריך של משרד הבריאות ובו הסבר כיצד יש לבחור בשר, עוף, דגים, ביצים ותפוחי אדמה, כך שהקנייה תהיה בטוחה ותפחית את הסיכון לגרימת מחלות.
מזון שאינו בטוח עלול להכיל חיידקים, טפילים, וירוסים או מזהמים אחרים ובעל פוטנציאל לגרום ליותר ממאתיים מחלות.
ההמלצות הבסיסיות כדי לשמור על בטיחות במזון הן שמירה על היגיינה, הפרדה בין מזון גולמי לאוכל מבושל, בישול יסודי של המזון, שמירתו בטמפרטורות המתאימות ושימוש במים ובחומרי גלם בטוחים.