אובמה מודה: בעתיד איראן תוכל להגיע לפצצה בן רגע
נשיא ארה"ב, שממשיך במסע שיווק הסכם ההבנות, מודה כי בעוד כ-13 שנים זמן הפריצה האיראני להשגת פצצת אטום יקטן לכמעט אפס. "אבל אם הם אכן יחליטו להשיג נשק גרעיני, האפשרות שנשיא עתידי יפעל לא פגה", הוא מבהיר
נשיא ארצות הברית מודה כי בעוד מעט יותר מעשור זמן הפריצה של איראן לעבר פצצה יקטן למינימום. בעת שהגן על הסכם ההבנות שאליו הגיעו המעצמות עם איראן חזר הנשיא ברק אובמה על טענתו לפיה איראן תהיה במרחק שנה אחת מפצצת אטום במהלך כל העשור הקרוב, אך הודה כי פרק זמן זה יתקצר מאוד בעוד כ-13 שנה.
בראיון לרדיו הציבורי האמריקני NPR, שחלקים ממנו התפרסמו כבר הלילה, ניסה אובמה להסביר מדוע ההסכם - שלפיו איראן תוכל להמשיך ולהעשיר אורניום - הוא הסכם טוב. לדבריו, טהרן תוכל להחזיק לכל היותר 300 ק"ג אורניום מועשר, לעומת 10,000 ק"ג אורניום מועשר שנמצא בידיה כעת, ומאגר מוקטן זה אינו מספיק לנשק גרעיני.
"חשש רלוונטי יותר הוא מה יקרה בשנה ה-13, ה-14 וה-15 להסכם. יש להם צנטריפוגות מתקדמות שמעשירות אורניום באופן מהיר, ובנקודה זו - זמני הפריצה יתקצרו לכמעט אפס", אמר הנשיא האמריקני בראיון. זמן הפריצה הוא הזמן שייקח לאיראן לייצר פצצת אטום, אם היא תחליט לעשות זאת בכל מחיר.
הראיון המלא של אובמה ל-NPR:
לפי אובמה, הסכם המסגרת מרחיב את זמן הפריצה של איראן מחודשיים-שלושה לשנה לפחות. אבל המגבלה הזו תהיה בתוקף רק לעשר השנים הקרובות, אז חלק מההגבלות יוסרו. עם זאת, אובמה הוסיף כי אמנם זמן הפריצה יתקצר - אך לעולם יהיה כבר מידע רב יותר בנוגע ליכולות האיראניות, עקב הפיקוח ההדוק בשנים שלפני כן. "האפשרות שנשיא עתידי יפעל, אם הם אכן יחליטו להשיג נשק גרעיני, לא פגה", הוסיף בראיון.
"דרישת ההכרה האיראנית בישראל - מוטעית"
בראיון המשיך אובמה להתעמת בפומבי עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. יום לאחר שאובמה התראיין ל"ניו יורק טיימס" והבטיח לשמור על "יתרונה הצבאי האיכותי" של ישראל במזרח התיכון ולעמוד מאחוריה אם תותקף, הבהיר הנשיא האמריקני שאין בכוונתו לדרוש את התנאי של נתניהו להסכם הגרעין אם יושג עד 30 ביוני - הכרה איראנית בישראל.
"הרעיון שאנחנו נתנה השגת הסכם גרעין עם איראן בהכרה בישראל דומה לכך שלא נחתום על ההסכם אם האיראנים לא יבצעו שינוי כולל של המשטר. וזה, באופן בסיסי, שיפוט מוטעה", הבהיר אובמה בראיון ל-NPR. "אנחנו רוצים שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני בדיוק מהסיבה שאנחנו לא יכולים לסמוך על אופיים של השינויים במשטר. אם איראן תשנה את עצמה כמו גרמניה, שבדיה או צרפת אז יהיו שיחות אחרות לגמרי על תשתית הגרעין שלה", אמר אובמה.
דובר הבית הלבן, ג'וש ארנסט, כתב בטוויטר כי אובמה השמיע דברים דומים לאלו של ראש המוסד לשעבר אפרים הלוי, בהתייחסות למאמר של הלוי שפורסם ב"ידיעות אחרונות" וב-ynetnews. "נשיא ארה"ב אמר ל-NPR שהתניית ההסכם עם איראן בהכרה בישראל היא שיפוט מוטעה. ראש המוסד לשעבר אומר את אותו הדבר", כתב ארנסט והוסיף קישור למאמר. דוברי הממשל הביעו התנגדות לתנאי של נתניהו, בנימוק שההסכם עם איראן הוא על הגרעין בלבד, ולא מתיימר לפתור בעיות אחרות של הפצת טרור במזרח התיכון ובשאר העולם, פיתוח טילים בליסטיים ורטוריקה של השמדת ישראל.
נתניהו התראיין בתחילת השבוע ל-CNN ואמר בין השאר כי השאלה היא לא אם מדובר בהסכם רע או טוב, אלא בכך שיש אלטרנטיבה שלישית: הסכם טוב יותר. "צריך לחייב את איראן לוותר על שאיפותיה הגרעיניות וכוונתה להשמיד את ישראל", אמר נתניהו. "העסקה משאירה תשתית גרעינית רחבה במקומה, אף מתקן גרעיני לא ייסגר, אלפי צנטריפוגות ימשיכו להסתובב ולהעשיר אורניום – זו עסקה מאוד רעה. איראן תשיג את הסרת הסנקציות, אלפי הדולרים שיזרמוּ לאיראן לא יגיעו לבתי ספר וההגבלות שיוטלו על איראן הן רק זמניות".