משרד הכלכלה: 50 מיליון ש' למחלבות קטנות שיורידו מחירים
המשרד יחלק מענקים למחלבות שמחזור המכירות שלהן נמוך מ-400 מיליון שקל, שיתחייבו להקים או להרחיב מחלבות ב"אזורי עדיפות לאומית". המחלבות שייבחרו (ככל הנראה 2-1 לכל היותר) יתבקשו בין היתר להציע 5 מוצרים במחירים נמוכים. לאחרונה שופרסל החליטה למכור מוצרי חלב בשיתוף מחלבה בינונית
במקביל להשקת מותג פרטי של שופרסל בתחום החלב, שנעשה בשיתוף מחלבה בינונית (בין היתר), משרד הכלכלה הודיע היום (ג') כי יאפשר מתן מענק בגובה 50 מיליון שקל "למחלבות הקטנות והבינוניות באזורי עדיפות, על מנת לסייע להן להתחרות בשחקנים הגדולים הוותיקים בשוק".
המהלך שנקרא: "מסלול לקידום התחרות בענף מוצרי החלב", נעשה בתיאום עם משרד האוצר. ממשרד הכלכלה, בראשות השר נפתלי בנט, נמסר כי: התוכנית, שתופעל באמצעות מרכז ההשקעות במשרד הכלכלה, תתבצע בהתאם להוראת מנכ"ל משרד הכלכלה, עמית לנג והמענק יינתן בדרך של הקצאה תחרותית".
המשרד גיבש רשימה של חמישה "מוצרי חלב בסיסיים ריכוזיים" שהמחיר שלהם יהיה מבוקר על-ידי המדינה, אם כי לא מפוקח. את המחיר יקבעו המחלבות. כדי לקבל את המענק, המחבות יתבקשו להתחייב למכור במחירים נמוכים: חלב מפוסטר, גבינה לבנה, גבינת קוטג', יוגורט לבן ומעדני קרם.
"המחלבות גם ימדדו על-פי מחיר מכירה שיציעו (את המחיר לצרכן קובעים הקמעונאים) ולפי היקף החדירה לשוק", אמר ל-ynet מנהל מרכז ההשקעות, נחום איצקוביץ' שמחלבה או שתיים יזכו במענק, לא יותר מכך. יתכן שיהיו מחלבות שיציעו מחיר פנטסטי, אך היקף החדירה שלהן לשוק קטן. אנחנו רוצים לתת מענק למי ששווה לתת לו מענק, למי שיכול להתחרות".
יש מחלבות שחשבתם עליהן כשעשיתן את המהלך?
"אנחנו מונעים את השתתפות המחלבות הגדולות ואת המחלבות הקשורות אליהן".
שופרסל תציע בקרוב מוצרי חלב תחת המותג הפרטי שלה. יש לה היקף חדירה והיא תמכור בשיתוף פעולה עם מחלבות קטנות/בינוניות כמו מחלבות רמת הגולן. שופרסל, דרך מחלבות רמת הגולן, תוכל לקבל את המענק הזה?
"כן, כל עוד הבעלים של המחלבה זה לא שטראוס או תנובה. במחלבות רמת הגולן הבעלות היא לא של מחלבה גדולה"
האם שופרסל עודדה את המהלך הזה?
"אני לא יודע את התשובה בעניין הזה, אבל גם אם אסם תחליט להקים מחלבה חדשה גדולה והיא לא נמצאת בשוק החלב, או חברת HP תחליט להיכנס לשוק החלב, אז אם הן יעמדו בקריטריונים, של ניסיון בתחום החלב, הן יכנסו. יהיו גם קריטריונים מקצועיים, הכסף יגיע עם ביצועים, לא רק שגר וקצת. שגר ושכח. מי שלא יבצע, יקבל מקדמות, אבל לא את מלוא הסכום".
מתי החל התהליך?
"ההליך התחיל היום, נפרסם מחר את המודעה המקצועית עם לוחות זמנים. נערוך גם כנס של המתעניינים בתחילת מאי. אנחנו מאוד רוצים להצליח במהלך הזה".
תנאים לקבלת המענק
לפי התנאים, משקיעים שמחזור המכירות שלהם בתחום מוצרי החלב בישראל נמוך מ-400 מיליון שקל ומעוניינים להקים או להרחיב מחלבות באזורי עדיפות לאומית, יהיו זכאים להגיש בקשה למענק של כ-50 מיליון שקל להקמה או הרחבה של מחלבות קטנות ובינוניות. המשקיעים יהיו חייבים להקים או להרחיב מחלבה באזור עדיפות לאומית ואלו שייבחרו, יזכו במענק של עד 20% מהשקעות ההון שלהם.
"כל בקשה במסגרת תכנית הסיוע תידון בוועדה שבראשה יעמוד מנהל מרכז ההשקעות, נחום איצקוביץ'", מסרו במשרד הכלכלה. "בחירת המחלבה שתקבל את הסיוע תתבצע על ידי בחינת התכנית העסקית, בהתאם לאמות המידה והכללים שנקבעו בהוראה".
הסיוע יינתן רק לבעלי ניסיון של 10 שנים בייצור מוצרי חלב, או כאלה שיוכיחו ש"שכרו מומחים המחזיקים בידע והניסיון הנדרשים שילוו את המשקיעים בכל תקופת התכנית".
ייבוא גבינות צהובות ללא מכס + מחיר בפיקוח
עד כה משרד הכלכלה פעל בעיקר "להסרת חסמי ייבוא", קרי, סייע ליבואנים לייבא ארצה מוצרים ללא מכס. כיוון שכשמתירים ייבוא ללא מכס, אין לדעת אם היבואנים יגלגלו את ההנחה לצרכן, אחד ממכרזי הייבוא של משרד הכלכלה, כלל מחיר מפוקח.
היבואנים שהתמודדו במכרז זה, על ייבוא מכסת גבינות צהובות ללא מכס, התבקשו למכור במחיר קבוע מראש לצרכן. מדובר בעצם בפיקוח ממשלתי - האמצעי היחיד שנראה כי מבטיח שהמחיר יישאר קבוע/נמוך לאורך זמן. תחרות עזה גם היא עוזרת להורדת מחירים, אבל לא תמיד. כך לדוגמא, מקרה גבינת נעם של טרה, שנמכרת במחירים דומים לאלו של גבינת עמק של תנובה, למרות התחרות שניטשת בין שתי המחלבות.
ממשרד הכלכלה נמסר כי: "מרכז השקעות במשרד הכלכלה יקיים בתקופה הקרובה כנס הסברה בנושא, עליו תצא הודעה נפרדת. כן יפורסם בימים הקרובים מועד פתיחת המסלול להגשת בקשות".