גוגל מואשמת באירופה: חיסול התחרות ברשת
האיחוד האירופי הודיע על הגשת כתב אישום נגד ענקית החיפוש בטענה ל"ניצול מנוע החיפוש כדי לחסל את התחרותיות בעולם האינטרנט". גוגל עלולה לספוג קנסות בהיקף של 6 מיליארד דולר. ח"כ אראל מרגלית לממונה על ההגבלים: לגבש מדיניות מול המונופולים הטכנולוגיים המתהווים
באיחוד האירופי הודיעו רשמית על הגשת כתב אישום נגד חברת גוגל העולמית בשל "ניצול מנוע החיפוש המוביל בעולם כדי לחסל את התחרותיות בעולם האינטרנט". בנוסף, תיפתח חקירה בנוגע לתוכנת האנדרואיד לטלפונים הסלולריים. גורמים מקורבים מסרו לרויטרס כי ניסוחו הסופי של כתב האישום צפוי להימשך כמה חודשים.
לכתבות נוספות בנושא
- האם גוגל ופייסבוק ישלמו מע"מ למדינת ישראל?
- קפיטליזם חדש: ימי הביניים, גרסת גוגל
- האם אירופה תעצור את גוגל?
הגשת כתב האישום, לאחר חמש שנות חקירה, מעמידה את ענקית הטכנולוגיה האמריקנית בסכנה של הטלת קנסות ואכיפת שינויים במודל העסקי שלה, כך מוסרים הפיננשיאל טיימס והוול סטריט ג'ורנל. האיחוד האירופי יכול להטיל קנסות של עד 10% מהמחזור הגלובלי. במקרה של גוגל מדובר בקנסות בהיקף של יותר מ-6 מיליארד דולר.
על פי ועדת התחרותיות באיחוד, "גוגל מדגישה באופן לא ראוי באפשרויות החיפוש את המפות הדיגיטליות שלה ושירותים נוספים שהיא מציעה, על חשבון המתחרות, ובכך מונעת מהמשתמשים להיחשף לשירותי המתחרות".
נציבת התחרות של האיחוד, מרגרט וסטגר, מסרה היום, כי היא חוששת שהחברה העניקה יתרון לא הוגן לשרותים שהיא מציעה. היא הוסיפה, כי המטרה העיקרית היא לוודא שתאגידים בינלאומיים "אינם מונעים מהצרכנים האירופיים אפשרויות בחירה נרחבות או חונקים יזמות".
וסטגר הדנית, נציגת המפלגה הליברלית, צפויה לטוס לארצות הברית בהמשך היום לפגישת עבודה עם בעלי תפקידים אמריקנים בכירים. האמריקנים, לרבות מובילי עולם העסקים והנשיא ברק אובמה, הטילו ספק במאמצים של האיחוד האירופי להגביל את הכוח של חברות הטכנולוגיה האמריקניות.
שלוש הצעות פשרה של גוגל נדחו
במזכר פנימי שפורסם בבלוג Re/Code, נכתב כי גוגל הכירה ב"חדשות המאכזבות" ואמרה כי התהליך יכלול מגעים עם הנציבות האירופית שעשויים לקחת שנה או שנתיים ובסופו של דבר יגיעו לבית המשפט.
"יש לנו טיעון חזק מאוד, עם טיעונים טובים במיוחד באשר לשירותים טובים יותר למשתמשים והתחרות הגוברת", כך נכתב במזכר. גוגל סירבה להגיב או לאשר האם המזכר אמיתי.
האפשרות להודעה מוקדמת על צעדים נגד גוגל התפרסמה באופן פומבי בתחילת השבוע על ידי גונתר אוטינגר, הנציב אירופי לכלכלה דיגיטלית, גרמני מהמפלגה השמרנית, שהיה מבקר חמור של גוגל וקידם את האינטרסים של חברות הטכנולוגיה והפרסום האירופאיות.
בנפרד, כאמור, וסטגר תתחיל בחקירה באשר לתחום תוכנת האנדרואיד לנייד. במזכר פנימי כתבה גוגל כי יש לה טיעונים חזקים באשר לאנדרואיד משום שמערכת ההפעלה הפחיתה את המחירים והגדילה את האפשרויות עבור הצרכנים.
הנציבות מניחה את התשתית לתיק המתמקד בשאלה האם גוגל מנצלת לרעה את נתח השוק הדומיננטי שלה של אנדרואיד על מנת לקדם את השירותים שלה.
וסטגר קיבלה החלטה להתקדם עם האישומים ביום שלישי, יחד עם נשיא הנציבות האירופית ז'אן-קלוד יונקר. יונקר, הנמצא בתפקיד מאז חודש נובמבר, שם בעדיפות גבוהה את נושא הכלכלה הדיגיטלית והסחר החופשי עם ארצות הברית, אך נציגים של האיחוד חוששים מכך שחברות אמריקניות חונקות את התחרות האירופית.
וסטגר צמצמה את התיק, אותו ירשה מקודמה בתפקיד, חואקין אלומוניה הספרדי – שדחה שלוש הצעות פשרה מגוגל. אלומוניה התחיל בחקירה בשנת 2010 והגיע בתחילה למסקנה כי קיים סיכוי לכך שגוגל פגעה במתחרים על ידי העדפת המוצרים והשירותים שלה בתוצאות החיפוש וחסימת מפרסמים מהעברת הקמפיינים שלהם לפלטפורמות מתחרות.
מאז, גוגל הציעה שלוש הצעות לפתרון התיק. רק לפני שנה, החברה הציעה לתת למוצרים ושירותים מתחרים נראות גדולה יותר באתר שלה, לתת לספקי תוכן להחליט באיזה חומר הם יכולים להשתמש לשירותים שלהם ולהקל על מפרסמים במעבר לקמפיינים ליריבים.
"השפעות שליליות של מונופולים טכנולוגיים"
בתוך כך, חבר הכנסת אראל מרגלית (המחנה הציוני) פנה לממונה על ההגבלים, פרופ' דיוויד גילה, בבקשה להקים צוות ייעודי שיעסוק בגיבוש הצעות למדיניות חקיקה והסדרה מול המונופולים הטכנולוגיים המתהווים.
בפנייתו כתב מרגלית: "תאגיד הטכנולוגיה גוגל הוא דוגמא ומופת ליזמות, כישרון ותעוזה עסקית, שהשילוב ביניהם חולל מהפכה ברבים מתחומי חייה של האנושות, ותרם רבות להתפתחות הטכנולוגית בישראל.
"המהפכה שמובילים תאגידים גלובליים דוגמת גוגל, פייסבוק, אפל, אמזון ואחרים נמצאת בתחילת דרכה. ועם זאת, כבר עתה ברור כי להצלחה הפנומנלית של תאגידים מסדר הגודל של גוגל יש גם השפעה שלילית, בעיקר בכל הנוגע לצבירת עוצמה חסרת תקדים בידי התאגידים הללו וליכולתם לגדוע כל פוטנציאל לתחרות..."
"בכוונתי, בהמשך להצעת החוק שהגשתי בעבר, לעסוק באופן אינטנסיבי בהשפעות השליליות שיש להיווצרותם של מונופולים טכנולוגיים דוגמת גוגל. הרשות להגבלים, כמי שאמונה עלך חוק הבטחת התחרות במשק, חייבת להיכנס כבר עתה לעובי הקורה".