שתף קטע נבחר

צילום: ג'ורג' גינסברג, shutterstock

האם ניתן לתבוע בעקבות הזיהום באזור חיפה?

איך אפשר לבסס קשר נסיבתי בין נתוני הסרטן לבין המפעלים? מי הכתובת לתביעה? ומי אחראי לירידת ערך הנדל"ן? שאלות ותשובות משפטיות

נתוני משרד הבריאות שפורסמו בשבוע שעבר וקשרו בין מקרי הסרטן שהתגלו באזור חיפה לבין זיהום האוויר במפרץ מעוררים שאלות הנוגעות לאחריות הרשויות, להשפעה על איכות החיים ועל רמת החיים של תושבי האזור. שלושה עורכי דין העוסקים בדיני נזיקין ונדל"ן מנתחים את המשמעויות המשפטיות וההשלכות שעלולות לנבוע מהנתונים.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

- האם נתוני משרד הבריאות מהווים ראיה מוצקה שניתן להתבסס עליה בכל הנוגע למחלת הסרטן?

הורים לילד שחלה בסרטן וגר באזור מפרץ חיפה יכולים בהחלט להתבסס על הדו"ח, אבל עדיין יהיה עליהם להוכיח קשר סיבתי כמו שמקובל בתביעות שכאלה. כך למשל, עובדים שחלו בסרטן כתוצאה מזיהומים שנגרמו ממפעלים שבהם עבדו נדרשו לבחון ולהוכיח כי סוג הסרטן המסוים קשור בזיהום אוויר על פי הספרות הרפואית. דין חולה בסרטן מסוים אינו זהה לדין חולה בסוג סרטן אחר.

 

- האם יש סוגי סרטן שקל יותר לקשור סיבתית בינם ובין החשיפה למזהמים?

סרטן ריאות. בפועל, הספרות הרפואית מציעה תזות רפואיות מוצקות בנושא, לרבות אזכורים ומידע רב שמקל משמעותית על מלאכת מציאת וביסוס הקשר הסיבתי.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

- האם המפעלים המזהמים לא יכולים לטעון כי סיבה אחרת הובילה למחלת הסרטן?

בהחלט. על בא כוחו של התובע להציג לבית המשפט ראיות ששוללות סיבות אחרות ככאלו שחוללו את המחלה. כך למשל, ככל שמדובר על אדם מעשן שחלה בסרטן – יתעורר ללא ספק קושי לבודד את השפעת החשיפה למזהמים ולהוכיח כי המחלה היא תולדה של זיהום האוויר. מנגד, בכל הנוגע לנתוני משרד הבריאות מדובר גם בילדים, שמן הסתם לא מעשנים, ולכן הקשר הסיבתי נראה הרבה יותר פשוט להוכחה. כאמור, הדו"ח הוא בסיס טוב לתביעה שכזו, מאחר שמדובר באינדיקציה חזקה לכך שיש קשר סיבתי בין מקום המגורים לסרטן שבו הם חלו.

 

- מי הגורמים שאליהם ניתן להפנות את התביעה?

כל גוף שיש לו השפעה על רמת הזיהום מהמפעלים מהווה כתובת רלוונטית לתביעה. כמובן שהמפעל המזהם נמצא על כוונת. במידה שהתובע לא הצליח לקשור באופן ברור בין פליטת מזהמים ממפעל מסוים ובין המחלה, הוא יכול לתבוע את המדינה, מאחר שיש לה אחריות כגוף מפקח על כל הנעשה בתחומה. תפקידה היה לנקוט אמצעים על מנת למנוע את הזיהום, כגון העברת המפעל למקום שאין בו ריכוזי אוכלוסיה, הטלת מגבלות על פליטת חומרים מסוכנים, העברת אלמנטים מזהמים במפעל אל מחוץ לאזורים מאוכלסים ובדיקת שיעור החשיפה של החומרים בכל מפעל.

 

- מה בנוגע לחובת האחריות של העירייה?

יתכן שיש מקום לתבוע את העירייה, אבל לשם כך צריך לבחון את חוקי העזר שלה ואת מערכת ההסכמים בינה לבין החברות.

 

- מה המשמעות של חומר מסוכן מבחינת חובת ההוכחה בדיני הנזיקין?

בפקודת הנזיקין יש כמה סעיפים שיוצרים היפוך נטל הראיה (סעיפים 38, 40) ומקלים על קביעת אחריות. סעיף 38 מדבר על "דבר מסוכן". אם התובע הצליח לשכנע את בית המשפט שהנזק נגרם כתוצאה מ"דבר מסוכן", אזי נטל ההוכחה מתהפך והנתבעת תצטרך להוכיח שלא התרשלה. מדובר על אלמנט מאד משמעותי, אולם המציאות המשפטית מלמדת כי בתביעות מסוג זה בתי משפט לא ממהרים לפסוק על היפוך הנטל והמכשלה העיקרית בתביעות אלה היא קביעת הקשר הסיבתי.

 

- ככל שתיגרם פגיעה במחירי הנדל"ן במפרץ חיפה בשל פליטת המזהמים, האם בעל נכס יוכל להגיש תביעה בשל כך?

בנסיבות המסוימות שנוצרו במפרץ חיפה לא קיימת אפשרות לקבל פיצוי בגין ירידת ערך נדל"ן בשל פליטת החומרים המזהמים. הסיבה לכך היא חוק התכנון והבנייה, שמאפשר לתבוע על ירידת ערך של הנכס רק בעקבות שינוי של תכנית מתאר (תב"ע) שאושרה על ידי הוועדה לתכנון ובנייה, וגרמה לפגיעה במקרקעין שבתחום התוכנית או הגובלים בה. בין היתר, החוק מאפשר לתבוע עקב פגיעה תכנונית כגון שינוי ייעוד קרקע, תכנון דרך בצמוד לנכס, שלילת זכויות בנייה ומטרדים שונים המורידים את ערך הקרקע. אולם כאמור, מאחר שלא שונתה התוכנית – לא ניתן לתבוע במקרה זה.

 

- איך משפיע זיהום האוויר על הנדל"ן בסביבה?

ההשפעות הישירות הן בעובדה שמפעל יושב בלב אזור ביקושים ומזיק לסובבים אותו ותופס נדל"ן חשוב ויקר באזור הראוי לשימושים איכותיים ומגוונים ובסמוך למגורים. אם היו מוציאים את המפעלים אפשר היה לפתח מגוון שימושים באותם אזורים ולהפוך אותם לפנינים של ממש. ההשפעה של הזיהום במפרץ חיפה מגיעה לצערנו גם למקומות רחוקים יותר כמו קריית ים. העיר אמנם רחוקה מהמפרץ אולם בגלל הרוח יש בה זיהום אוויר ופגיעה בערכי הקרקע וביכולת לבצע התחדשות עירונית.

 

  • עו"ד זיו כספי הוא שותף מנהל במשרד גינדי-כספי העוסק בנדל"ן ובהתחדשות עירונית
  • עו"ד ישראל וינברג ועו"ד שירי חסידוב פרג, ממשרד ישראל וינברג, עוסק בדיני נזיקין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ורג' גינסברג
בתי הזיקוק בחיפה
צילום: ג'ורג' גינסברג
צילום: פוטו פרג'
עו"ד ישראל וינברג
צילום: פוטו פרג'
צילום: יניב גולן
עו"ד זיו כספי
צילום: יניב גולן
מומלצים