מחקר ענק: עודף ויטמינים גורם לסרטן ומחלות לב
חוקרים אמריקנים שסקרו 12 מחקרים שבדקו כ-300 אלף איש, מצאו סיכון מוגבר לגידולים סרטניים ולאירועים לבבים אצל אלה שנטלו כמויות גבוהות של ויטמינים. "נטילת ויטמינים במינון הנכון עשויה לתרום לבריאות הגוף, אבל אין תחליף לתזונה מאוזנת", אמר עורך המחקר
הוויטמינים מבטיחים להאריך חיים ולהגן בפני מחלות, אך ממצא מדעי נוסף מציג את הסכנה הטמונה בהם: מחקר אמריקני רחב היקף שנמשך מעל 10 שנים וכלל מאות אלפי נבדקים, מגלה כי נטילת ויטמינים ותוספי תזונה מגבירים את הסיכון לגידולים סרטניים ומחלות לב.
קראו עוד על ויטמינים
ויטמינים מסוג B: היתרונות, המינונים הנכונים ואיך נדע שחסר
זהירות: 5 ויטמינים ומינרלים שחסרונם מזיק לבריאות
ויטמין B12: אולי בגללו אתם עייפים יותר מתמיד
עודף חומצה פולית - פוליפים במעי
מיליונים ברחבי העולם נוטלים ויטמינים בתקווה כי הם יגנו עליהם מפני מחלות ויאריכו את חייהם. אבל מחקר שנמשך עשור, מגלה דווקא את ההיפך: בחלק מהמקרים נטילת ויטמינים, במיוחד במינונים גבוהים, עלולה לגרום להתפתחות מחלות קשות.
ד"ר טים באיירס ועמיתיו מהמרכז לחקר הסרטן באוניברסיטת קולורדו, ערכו את המחקר המקיף, שכלל סקירת 12 מחקרים ובהם 300 אלף נבדקים. הממצאים המדאיגים, עלולים לפגום קשות בתעשיית הוויטמינים והמינרלים המגלגלת מיליארדי דולרים ברחבי העולם.
כך למשל, בטא קרוטן המצוי בוויטמין A, נמצא כמגביר את הסיכון לסרטן הריאות ומחלות לב בשיעור של 20 אחוז, כאשר נלקח במינונים גבוהים מהמינון היומי הדרוש לגוף.
ויטמין B9 או חומצה פולית, המבטיחים להפחית את הסיכון לגידולים קדם סרטניים במעי הגס (פוליפים), עלולים לגרום בעצמם לצמיחתם של פוליפים במעי. החוקרים לא מסרו נתונים מספריים נוספים בנוגע לממצאים.
"הממצאים שלנו מראים כי אלה שנוטלים יותר תוספי תזונה מהדרוש לגופם, נוטים להיות בסיכון מוגבר לסרטן. אנחנו עדיין לא מבינים מה הסיבה לכך.
"נטילת ויטמינים במינון הנכון עשויה לתרום לבריאות הגוף, אבל אין תחליף לתזונה מאוזנת. מינון עודף של ויטמינים ומינרלים, עלול להזיק".
מחקרים קודמים כבר הראו: הוויטמינים מסוכנים
על פי נתוני משרד הבריאות, כחמישית מהישראלים נוטלים תוספי תזונה. בקרב נשים שיעור הנוטלות תוספי תזונה גבוה פי 2.5 מאשר בקרב גברים. בשנים האחרונות נצפית מגמת עלייה בשימוש בתוספים עם הגיל: בקרב גילאי 25-35 דיווחו 17% מהנשאלים על צריכת תוספי תזונה, בעוד שבקרב בני 55-64 דיווחו יותר מ-30% על שימוש בתוספים.
בתהליך ייצור הוויטמינים קיים חוסר רגולציה ובקרה על היצרניות, בהשוואה לתהליך ייצור תרופה. ההגדרה של תוספי תזונה לא מחייבת את היצרניות להציג ממצאים מדעיים בדוקים. התוצאה: מקרים רבים של תופעות לוואי, הרעלות ותגובות בין תרופתיות שלהן עדים הרופאים יום יום.
אחד המחקרים רחבי ההיקף שפורסם לפני מספר שנים ושכלל 77 אלף איש גילה כי ויטמין E מגביר את הסיכון ללקות בסרטן הריאות. מחקרים קודמים כבר מצאו קשר בין הוויטמין הזה לסרטן: שיעור התמותה אצל אלה שנטלו כמויות גדולות של הוויטמין היה גבוה בחמישה אחוזים משל אלה שנטלו מינונים רגילים של הוויטמין.
מחקר אחר שפורסם ב- archives of internal medicine ושנמשך כשמונה שנים גילה כי מספר הנשים שלקו במחלות סרטן לב וכלי דם היה דומה הן בקרב אלה שנטלו מולטיוויטמינים והן מבין אלה שלא נטלו: 9,619 מהנשים שנבדקו לקו בסרטני השד, ריאות, שחלות, מעי גס וקיבה. 8,751 נשים לקו בהתקף לב או שבץ מוחי. 9,865 נשים מתו במהלך תקופת המחקר.