שתף קטע נבחר

 

200 עדיין מנותקי קשר, ישראלים מחכים לחילוץ בטרק: "נגמר האוכל, אין לנו אש"

לרוב הישראלים שלא יצרו עדיין קשר עם הארץ לא נשקפת סכנה. הורים טריים שהתאספו בעיר האוהלים בשגרירות בקטמנדו סיפרו לשליח ynet על הדאגה הגדולה: "ירד גשם, היה קור כלבים, אנחנו צריכים חמצן לפגים". פצועים ראשונים הגיעו גם מהאוורסט וסיפרו: "יש בלבול על ההר, מספר ההרוגים יעלה"

200 ישראלים הנמצאים בנפאל טרם יצרו קשר עם משפחותיהם בישראל, אבל לרובם המכריע לא נשקפת סכנה. כך עדכן בצהריים (יום א') משרד החוץ. 68 ישראלים תקועים בטרק הלאנג-טנג שבאזור האגמים הקפואים, ומשרד החוץ פועל מול הנפאלים כדי להוציא צוותי חילוץ שיחזירו אותם משם. בשלב זה לא ידוע על נפגעים.

 

מספר הטלפון בחדר המצב של משרד החוץ הוא 02-5303155

שירות חיפוש קרובים ושיתוף מידע על רעידת האדמה בגוגל

שירות דומה של הצלב האדום

נמצאים בנפאל? מכירים ישראלים שם? מוזמנים לכתוב לנו במייל האדום

 

מספר ההרוגים ברעש האדמה הקשה ביותר שידעה נפאל זה 81 שנה עודכן בצהריים, והוא עומד כבר על יותר מ-2,200 – כ-2,150 בנפאל עצמה והשאר במדינות הסובבות אותה. גם הבוקר חפרו המחלצים בידיים חשופות בניסיון למצוא אנשים חיים בין ההריסות. כמויות גדולות של אספקה, רופאים ועובדי סיוע החלו להגיע לנפאל מהמדינות השכנות, אבל כבישים רבים ברחבי המדינה נחסמו על-ידי מפולות, ולחלק מהכפרים יכולים צוותי סיוע להגיע רק בצעידה רגלית שתימשך ימים. לפי הערכות כפרים שלמים נקברו תחת מפולות בוץ וסלעים. באגודת Save The Children סיפרו כי לבתי החולים בעמק קטמנדו אוזל המקום לגופות ולאספקת חירום.

 

משלחת צה"ל יוצאת לנפאל: "שליחות"    (דובר צה"ל)

משלחת צה"ל יוצאת לנפאל: "שליחות"    (דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נפאל, הבוקר    (צילום: רויטרס)

נפאל, הבוקר    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בשגרירות ישראל בקטמנדו ובבית חב"ד מתאכסנים כעת בין השאר 29 זוגות הורים שהגיעו לקחת את ילדיהם שנולדו בהליכי פונדקאות בנפאל באמצעות חברת הפונדקאות תמוז, ומצאו עצמם לפתע ללא טיפול נאות לילדיהם אחרי שמתקנים רפואיים קרסו. הרב חזקי ליפשיץ, שליח חב"ד, סיפר כי בית חב"ד נראה כמו זירת מלחמה.

 

נוגה לוסטיג מקיבוץ גבע המטיילת בנפאל סיפרה לשליח ynet בקטמנדו איתי בלומנטל כי היא ובן זוגה חילצו נפאלי מתוך ההריסות. "בדיוק היינו בדרך מטרק הלנג טנג, והתחלנו להרגיש רעידות. ראינו מולנו רוכב אופנוע שממש השתולל על הכביש. אחרי שעזרנו לחלץ אישה שנתקעה בהריסות, בדרך לבית החולים, ראינו את כל העיירה מרוסקת. אנשו בכו, צרחו לעזרה, הייתה היסטריה. אחרי שלוש שעות חזרנו לקטמנדו, וגם שם מצאנו מלונות הרוסים ועמודי חשמל שקרסו". כעת נמצאים נוגה ובן זוגה בשגרירות ישראל, שם הוקמה מעין עיר אוהלים קטנה. "אנחנו רק רוצים לברוח מנפאל ולהמשיך לטייל במקום אחר, כדי שלא זה יהיה הטעם שיישאר לנו מהטיול הגדול".
 
שיחת סקייפ עם מתנדבים בנפאל    (צלמים: אסף מגל יוגב אטיאס ורועי עידן)

שיחת סקייפ עם מתנדבים בנפאל    (צלמים: אסף מגל יוגב אטיאס ורועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מימין: עומרי לנדט, מזל שטלר ושאול שר (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
מימין: עומרי לנדט, מזל שטלר ושאול שר(צילום: איתי בלומנטל)

עומרי לנדט, אביו של יונתן בן השבוע, סיפר על הלילה הקשה שעבר על ההורים הטריים: "היה קור כלבים. כל הלילה ירד גשם ולא נכנסנו פנימה. אין תנאים סניטריים, ואפילו להחליף חיתולים לילדים אי אפשר. אנחנו רק רוצים שיעיפו אותנו ואת התינוקות שלנו מפה. המצב שלהם מידרדר". שאול שר, אביהם של עמק ונגב, סיפר: "אתמול עפתי עם התינוק לרצפה, וביד השנייה הצלחתי לתפוס את התינוקת. בית החולים קרס ומיד טסנו לשגרירות. הם היו דקות ארוכות בלי חמצן ואנחנו לא יודעים מה יהיה איתם. מנהל הפגייה אמר שאנחנו חייבים להגיע לארץ כמה שיותר מהר".

 

בין האבות הטריים הסתובבה מזל שטלר, שמתפקדת כמעין "סבתא מאמצת" של חלק מהפגים: "באתי לבקר את המטפלת של אימא שלי, שנפטרה לפני שנתיים. רעידת האדמה תפסה אותי כאן, וכשהגעתי לשגרירות וראיתי את התינוקות ממש התפרקתי. מיררתי בבכי. החלטתי לעזור להם ולטפל בהם עד שהם יקבלו תנאים טובים יותר ויוטסו לישראל".

 

הורי פונדקאות ממתינים בנפאל

הורי פונדקאות ממתינים בנפאל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

יוסי פיליבה שנמצא בנפאל להשלמת הליך פונדקאות סיפר: "אנחנו נמצאים במלון צמוד לקטמנדו, חמישה קילומטר ממרכז העיר. גם פה היה הרס גדול. הלילה היה מאוד קשה. חושך מוחלט, רעידות אדמה. התעוררתי ב-4:30 ומאז אני לא נרדם. עברנו כולנו לקומת הקרקע כדי שנוכל להימלט החוצה. לפני שעתיים הייתה רעידה חזקה מאוד אז ברחנו והיינו בחוץ. אין חשמל אז אנחנו מאלתרים פה אוכל על גז. אנחנו מנסים לשרוד.

 

"ההרגשה היא של פחד, חוסר אונים, אי-ודאות. אנחנו נמצאים במלון ולא מטיילים עם הילדים בחוץ. אנחנו ניזונים משמועות. יש פה מעין דממת מוות באוויר לעומת מה שהיה לפני זה. אנחנו כבר עייפים בצורה טוטאלית, גם בגלל הילדים שדורשים תשומת לב. השמחה התחלפה בדאגה רבה. אנחנו רוצים לחזור הביתה מאוד".

 

יחד עם יוסי שוהות בבית המלון עוד שתי משפחות - אחת מהן עם זוג התאומים אלכסנדרה ואדם, ומשפחה נוספת שמצפה ללידה. "עשינו להם מעין תינוקייה בחדר הכי קרוב לחלון החוצה. אנחנו בורחים איתם כשיש רעידות משנה. אנחנו בקשר עם 'תמוז', חברת האימוץ, והם עוזרים לנו ונמצאים איתנו בקשר. אני מקווה שמטוס החילוץ יחזיר אותנו, זה מפחיד כי יש הרבה בעיות של ניירת שלא גמרנו אותם".

 

חלק מהבתים בקטמנדו קרסו כמו מגדלי קלפים, ואחרים נוטים כעת בזווית מסוכנת. בבתים שקרסו באופן חלקי נחשפו לגמרי חדרים פנימיים ורהיטים. רשתות התקשורת בנפאל החלו לחזור בשעות האחרונות, אולם הן עדיין אינן יציבות. התושבים הנפאלים והאזרחים הזרים נשארים רוב הזמן מחוץ למבנים, מחשש

שרעשי משנה יגרמו לקריסת בניינים נוספים ולעוד מקרי הרג. 

 

מוקדם יותר היום, בסביבות 10:30 בבוקר שעון ישראל, נרשם רעש משנה חזק מאוד בנפאל, שהורגש גם בצפון הודו. עוצמתו הייתה 6.7. מטפס הרים מהודו הנמצא כעת בסמוך להר האוורסט בנפאל דיווח גם הוא על רעידת משנה ועל מפולת שנגרמה בעקבותיה באזור ההר. המטפס ארג'ון וג'פאי שוחח בעת רעש המשנה עם כתבי סוכנות הידיעות רויטרס בטלפון, ולפי הסוכנות הוא נשמע אומר לפתע: "עוד אחד, יש לנו עכשיו רעש משנה, הו שיט!". ברקע נשמעו צרחות ורעש של מפולת. למרות הבהלה, המטפסים לא נפגעו.

 

הודו קראה לאזרחיה להישאר ערניים בימים הקרובים, משום שלא ניתן להעריך מה תהיה עוצמת רעשי המשנה הצפויים להמשיך ולפקוד את האזור.

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בצהריים נחת בקטמנדו מטוס ראשון עם 15 פצועים מהאוורסט, שם נהרגו 17 בני אדם לפחות ועוד עשרות נפצעו במפולת השלגים שפקדה את מחנה הבסיס של האוורסט בעקבות רעש האדמה אתמול. "יש הרבה בלבול על ההר. מספר ההרוגים שם צפוי לעלות", סיפר גלו שרפה, אחד הפצועים שפונו לקטמנדו. הוא הלך על רגליו, ראשו חבוש. מסוקי חילוץ ראשונים נחתו הבוקר באוורסט. לפי הרשויות בנפאל, מאות מטפסי הרים תקועים על ההר.

 

צה"ל משגר את המשלחת הגדולה ביותר זה שנים

נשיא התאחדות מטפסי ההרים של נפאל, אנג צ'רינג שרפה, סיפר ש-17 גופות אותרו אחרי שמפולת כיסתה חלקים ממחנה הבסיס של האוורסט, וש-61 בני אדם נפצעו. אחד ההרוגים, דן פרדינבורג, הוא מהנדס של גוגל שגר בקליפורניה. הוא נפגע בראשו מהמפולת. גורמים במשרד התיירות הנפאלי מעריכים ש-1,000 מטפסים לפחות, כולל כ-400 זרים, היו במחנה הבסיס של האוורסט או בדרכם במעלה ההר כשרעידת האדמה אירעה. במחנות 1 ו-2 של האוורסט, הנמצאים מעל מחנה הבסיס, הודיעו 100 מטפסי הרים ומדריכים כי הם כולם בריאים ושלמים, אבל אינם יכולים לחזור למטה בשל הנזק שנגרם. המטפס הרומני גוואן עדכן בטוויטר שהמטפס ווילי בנגס הוטס במסוק למחנה 1 כדי להביא חבלים ויתדות לקרח למטפסים התקועים.


תיעוד מדהים מרגע המפולת שקברה את מחנה הבסיס באוורסט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תיעוד מדהים מרגע המפולת שקברה את מחנה הבסיס באוורסט(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

חילוץ הפצועים מהאוורסט, הבוקר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חילוץ הפצועים מהאוורסט, הבוקר(צילום: AFP)

 

קציני פיקוד העורף לפני היציאה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
קציני פיקוד העורף לפני היציאה(צילום: דובר צה"ל)

 

דניאל אמיר, שאחיה הוא אחד מ-13 מטיילים ישראלים התקועים בטרק ומחכים לחילוץ, סיפרה כי אזלו להם המזון וחומר הבערה. מזג האוויר מקשה כרגע על

הצבא הנפאלי להגיע אליהם. התקשורת האחרונה של המשפחה עם אחיה של דניאל הייתה לפני כמה שעות: "המטיילים הישראלים מצאו מחסה אבל עדיין מחכים לחילוץ. יש להם טלפון לווייני, ובלילה הם כיבו אותו כדי לשמור על הסוללה. לפנות בוקר דיברנו איתם שוב והם עדיין מחכים".

 

בצהריים נחת בקטמנדו צוות חלוץ של צה"ל שיצא אמש לנפאל מבסיס נבטים במטוס נחשון של חיל האוויר. בצוות שבעה קציני פיקוד העורף ורפואה, והם יבחנו את צורכי המקומיים כדי להמליץ היכן לפרוס בית חולים שדה של צה"ל ולהיכן לשלוח את צוותי החילוץ וההצלה הצה"ליים, שיגיעו לנפאל הלילה.

 

משלחת הסיוע של צה"ל שתצא לנפאל תהיה אחת הגדולות ששלחה ישראל לחו"ל בשנים האחרונות. היא תכלול שני מטוסי בואינג 747, כ-260 אנשי רפואה וחילוץ, 95.1 טונות של ציוד חילוץ, שני חדרי ניתוח, ארבעה חדרי טיפול נמרץ, 80 מיטות אשפוז ומומחים לילדים ולטיפול במחלות מבוגרים.

 

בהכנת הכתבה השתתפו איתמר אייכנר, מיכל מרגלית, יואב זיתון ונועם (דבול) דביר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
האדמה התבקעה בקטפור, נפאל
צילום: gettyimages
מומלצים