שתף קטע נבחר
 

זינוק של 16.5% בייצוא היי-טק מישראל

עלייה של 5.6% נרשמה בסך הייצוא בהשוואה לרבעון המקביל ב-2014. הבשורות הרעות: היחלשות האירו וירידת מחירי הנפט הביאה לירידה של 1.1% בהכנסות. מכון הייצוא: העלייה בהיי-טק. שאר הענפים בירידה או קיפאון

על פי נתונים שפרסם היום מכון היצוא, הערך הדולרי של הייצוא מישראל, ללא יהלומים, ירד בכ-1.1% בהשוואה לרבעון המקביל בשנת 2014 והסתכם בכ-12.5 מיליארד דולר. עם זאת, בנטרול שני אירועים חריגים שהשפיעו על הייצוא בתקופה זו - היחלשות האירו מול הדולר בשיעור של 18% והירידה החדה במחירי הנפט בעולם - נרשמה עלייה של כ-5.6% בסך הייצוא.

 

עוד בנושא הייצוא :

"ולתפארת כלכלת ישראל": יצואנים פורצי דרך

"הייצוא גדל פי 16 אלף מאז קום המדינה"

חשש לפגיעה בצמיחה: ייצוא היהלומים מתכווץ

 

לדברי סמנכ"ל כלכלה במכון הייצוא, שאולי כצנלסון, "עיקר העלייה היא בענפי ההיי-טק כאשר שאר ענפי הייצוא רושמים ירידה או קיפאון". ואכן, ענף ההיי-טק רשם ברבעון הראשון של 2015 עלייה של 16.5%, בעוד שענף הייצוא החקלאי ספג ירידה חדה של 21%, על רקע המשבר ברוסיה והיחלשות האירו, יצוא מוצרי גומי ופלסטיק ירד בכ-6%, יצוא ציוד חשמלי ירד בכ-6% ובייצוא מזון ומשקאות חלה ירידה של כ-13%.

 

אפילו בענף היהלומים, שנחשב לאחד החזקים בתחום הייצוא, נרשמה ירידה חדה של כ-28%. ענף הטקסטיל רשם ירידה של כ-3%, כמו גם ענף התכשיטים. יצוא המתכות ירד בכ-14% וייצוא מוצרי עץ ונייר ירד בכ-7%. יוצא דופן הוא ענף המכונות והציוד, הכולל את מוצרי הרובוטיקה וההשקיה, שבו נרשמה עלייה של כ-3.5%.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הזינוק בייצוא ההיי-טק - בענפים בודדים

מבט מקרוב על ביצועי ענף ההיי-טק מראה כי גם שם יש ענפים בודדים שמושכים את הענף כולו למעלה, בעוד שברבים מהענפים נרשמת האטה. יצוא התרופות עלה ברבעון הראשון בכ-7.5%, יצוא הרכיבים האלקטרוניים עלה בכ-17% וייצוא כלי הטיס רשם זינוק מרשים של כ-140%. מנגד, ביתר ענפי ההיי-טק נותר הייצוא על אותה רמה שנרשמה בסוף הרבעון הראשון של 2014.

 

כצנלסון מציין כי "היחלשותו של האירו, וירידת מחירי היצוא הביאו להקטנת התמורה הדולרית של הייצוא הישראלי במהלך הרבעון הראשון של 2015. הנפגעים העיקריים הם יצואני גוש האירו המתמודדים עם הירידה בכושר התחרות תוך פגיעה חדה ברווחיות".

 

נתונים אלה באים לאחר תקופה ארוכה של חוסר יציבות ביצוא הישראלי, שנחשב עדיין למרכיב החשוב ביותר לעידוד הצמיחה במשק. בסוף 2013 עוד נדמה היה שהייצוא עשוי לצאת מהמשבר שאליו נקלע במהלך אותה שנה, על רקע משבר החוב של מדינות אירופה והתחזקות השקל.

  

ברבעון האחרון של אותה שנה נרשם זינוק של כ-15% בערך הדולרי של הייצוא. אולם מאז נשחק ערכו של הייצוא ביותר ממחצית הגידול שנרשם באותו רבעון ואנו קרובים שוב לרמות שנרשמו בסוף הרבעון השלישי של 2013 - בשיאו של המשבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים