שופט אישר: לעקל מכונית של אחיו של החייב
בית משפט השלום בתל אביב הרחיב את גבולות חוק ההוצאה לפועל. החייב השתמש באופן קבוע במכונית של אחיו, והשופט פסק: נהגת? שילמת
נהגת – שילמת: בית משפט השלום בתל אביב אישר לאחרונה
עיקול של הוצאה לפועל על מכונית שרשומה על שם אחיו של החייב. שני האחים התנגדו לעיקול, אבל השופט עודד מאור דחה אותם וקבע כי ניתן לעקל מכונית שנמצאת בשימושו הקבוע של חייב, גם אם באופן פורמלי אינה רשומה על שמו. בכך הרחיב השופט מאור את גבולות חוק ההוצאה לפועל וקבע את הכלל: "אני עושה שימוש בנכס – משמע הנכס שלי".
אחיו של החייב – הבעלים הרשום של הרכב – הגיש לבית משפט השלום בתל אביב בקשת רשות ערעור על החלטת הרשם. טענתו העיקרית הייתה כי הרשם שגה בקביעתו שהרכב בבעלות החייב.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- נהג 3 פעמים תחת השפעת קוקאין – ולא ייכלא
- למרות הסכם ממון: זוגות עדיין מגיעים למשפט
- הוכר נכה נפש 35 שנה אחרי מלחמת ההתשה
- "אל תספרי איך נפצעת, כך נוציא כמה גרושים"
ראשית המחלוקת בפברואר 2015: רשם ההוצאה לפועל בתל אביב קיבל בקשה לעקל את המכונית אף שהיא רשומה במשרד הרישוי על שם אחיו המתגורר בחו"ל. הרשם נימק את החלטתו בכך שהרישום במשרד הרישוי הוא "דקלרטיבי ולא קונסטיטוטיבי", כלומר, פורמלי ולא בהכרח מהותי. בהתאם לדיני הקניין, זכות הבעלות נקבעת על פי החזקה ברכב, ולא בהתאם לרישום הפורמלי במשרד הרישוי.
איפה הכסף
כונס נכסים התרשל - ישלם מכיסו 325 אלף ש'
עו"ד יורם פלץ
עורך דין שמונה לטפל בתיק הוצל"פ לא חילק כנדרש את 1.6 מיליון השקלים שהתקבלו ממכירת ביתו של החייב. את הנזק הוא ישלם בעצמו
החוק קובע שמטלטלין שעוקלו בהחזקתו של חייב, רואים אותם כנכסים שלו, כל עוד לא הוכח אחרת להנחת דעתו של הרשם. אבל המערער טען שאחיו כלל לא הוכיח שנהג ברכב "מנהג בעלים".
השופט מאור הסביר כי לא סביר שאדם ישתמש ברכב שאינו שלו, למעט במקרים בודדים ואקראיים, ובחן את השאלה אם מדובר בשימוש אקראי או "שימוש רגיל". בהתבסס על עדות החייב, שסיפר כי עשה שימוש שוטף ושגרתי ברכב, בין היתר לצורך ביקור ילדיו, השתכנע השופט שלא מדובר בשימוש חד פעמי או אקראי. החייב עשה ברכב שימוש כמנהג בעלים, ועל כן הרכב נחשב בבעלותו.
השופט הסתפק בתיעוד החייב שעושה שימוש ברכב, והשתמש בכלל: "השתמשת – זה שלך", כך שהנטל להוכיח אחרת רובץ על כתפיך. השופט לא ייחס חשיבות לשאלה מי רכש את הרכב.
יתרה מכך, השופט המעיט בהצהרת הכוונות של האח המתגורר בחו"ל להשתמש ברכב בעתיד, לכשיגיע ארצה, אלא שם דגש רק על השימוש בפועל בהווה.
מנהגם של חייבים לרשום נכסים בשימושם, בפרט כלי רכב, כאילו הם בבעלותם של אחרים, אינו עולה בקנה אחד עם חוק ההוצאה לפועל. פסיקה מרחיבה זאת של בית המשפט הוא צעד נוסף במגמת רשמי ההוצאה לפועל ושופטי בית המשפט למנוע מחייבים להתחמק ולהבריח רכוש ונכסים מנושיהם.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
- עו"ד רונן מטלון עוסק בהוצאה לפועל
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים