שתף קטע נבחר

חייבים כסף לבנק? ריבית הפיגורים תוגבל

800 מיליון שקל חובות של לקוחות הבנקים נכנסים לביקורת של המפקח על הבנקים: הנחיות חדשות יחייבו לספק ללקוחות מידע מקיף על החוב, לציין את הנוסחה לחישוב ריבית הפיגורים – ובכל מקרה ייאסר על הבנקים לגבות ריבית הגבוהה מהריבית על חריגה ממסגרת האשראי בחשבון העו"ש

עושים סדר: הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל ורשות האכיפה והגבייה, גיבשו עקרונות שמטרתם להבטיח שקיפות בהליכי גביית חובות בהם נוקטים הבנקים וחברות כרטיסי האשראי, כלפי משקי בית ועסקים קטנים שלא פורעים את הלוואותיהם בזמן.

 

כתבות נוספות בנושא בערוץ הכסף שלי : 

 

נקדים ונציין כי במציאות הנוכחית, רבים מהחייבים נתקלים בחוסר בהירות לגבי חובם וסיבת החוב, באטימות מצד הבנק וחוסר שקיפות, ובמיוחד לאחר שהתיק הועבר לטיפול משפטי על ידי עו"ד חיצוני.

 

עוד יש לציין כי גם מודל ריבית הפיגורים אינו ברור ולקוחות אלו שאינם עומדים בתנאי ההלוואה, מופתעים לגלות כי החוב שלהם תפח בעשרות ומאות אחוזים בלי כל הסבר הגיוני.

 

סך החובות הנמצאים בפיגור במערכת הבנקאית עומד על כ-800 מיליון שקל, מתוך כ-130 מיליארד שקל אשראי צרכני (לא כולל משכנתאות).

 

לאפשר גישה למידע

בין העקרונות החדשים שגובשו, בעקבותיהם הוציא המפקח על הבנקים, דודו זקן, גם טיוטת הוראה בנושא, נקבע כי ריבית הפיגורים לא תעלה על השיעור המרבי של ריבית הנגבית על ידי הבנק בגין חריגה ממסגרת האשראי בחשבון העו"ש.

 

הבנקים יחויבו לתת בהסכם ההלוואה, גילוי, בצורה ברורה ונגישה, אודות הנוסחה לחישוב ריבית הפיגורים בהלוואה. בכך יובטח שכבר בעת נטילת ההלוואה הלקוח יהיה מודע להשלכות הכספיות שעלולות להיגרם לו במקרה של אי יכולת לעמוד בהחזר ההלוואה.

 

הבנק גם יידרש לשלוח ללקוח לפחות הודעה אחת בסמוך להיווצרות הפיגור, אשר תכלול מידע מקיף על החוב ומרכיביו.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)

העקרונות קובעים עוד כי בנק לא יוכל למנוע מלקוח, אשר אינו משלם את ההלוואה כסדרה, גישה למידע ולהודעות שנשלחו אליו בנוגע לחשבונו באמצעים אלקטרונים, רק בשל היווצרות חוב פיגורים, או נקיטת הליכים משפטיים.

 

במקרים בהם מתקיימים הליכים משפטיים נגד הלקוח, יאפשר התאגיד הבנקאי ללקוח לפנות אליו ישירות בכל עניין הקשור לחוב. כמו כן, הבנק ימסור ללקוח כל מידע המבוקש על ידו (לרבות דפי חשבון וכל מסמך בנקאי אחר), בין אם הבקשה למסירת המידע תופנה לבא כוח התאגיד הבנקאי ובין אם ישירות לתאגיד הבנקאי.

 

המשימה הבאה: חובות המשכנתא

בנוסף, במסגרת שיתוף הפעולה עם רשות האכיפה והגביה, נקבע כי תשלומים להקטנת החוב או סילוקו יבוצעו ישירות לתיק ההוצאה לפועל – על מנת למנוע מצבים של חוסר התאמה בין רישומי הבנק לרישומי החוב בתיק ההוצאה לפועל. כמו כן, הבנק יבצע מעקב שוטף, באמצעות מערכת ממוכנת שרשות האכיפה והגבייה תעמיד לרשותו. 

 

דוד זקן, המפקח על הבנקים, אמר היום בשיחה עם עיתונאים: "אנו רואים חשיבות לטפל באופן שבו נגבים החובות מלקוחות שמסיבות שונות אינם עומדים בתנאי ההלוואות שניתנו להם, שכן ההוגנות והשקיפות נדרשות לא רק בעת מתן האשראי אלא גם בהליכי גביית חובות בנסיבות בהן הלקוח אינו עומד בהתחייבויותיו כסדרן. במסגרת טיוטת ההוראה ושיתוף הפעולה עם רשות האכיפה והגבייה גובשו מספר צעדים אשר יסייעו להשגת מטרות חשובות אלה".

 

דוד מדיוני, מנהל רשות האכיפה והגבייה, הוסיף: "אני מברך על שיתוף הפעולה עם המפקח על הבנקים. שמנו לנו למטרה, בין היתר, לפשט ולשקף לציבור את שיעורי ריבית הפיגורים בתיקי ההוצאה לפועל, ואנו נפעל לצמצום טבלאות הריבית שעל פיהן מתנהלים תיקי ההוצאה לפועל של הבנקים". מדיוני ציין עוד כי בעתיד בכוונתם לפעול בצורה דומה גם לגבי חובות המשכנתא שבפיגור. כיום, יש כ-4,000 תיקים בהוצאה לפועל על פיגור בתשלומי המשכנתא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים