הקרב בליכוד מתחיל: "נתניהו חילק תיקים ללא פרופורציה"
אחרי חלוקת השלל לשותפות, רה"מ צריך להתמודד עם כאב הראש מבית: 14 חברים במפלגה רואים את עצמם שרים בממשלה החדשה - ומעט מאוד תיקים בכירים נותרו. המלחמה על הפירורים: מי ישתדרג, מי יישאר מאוכזב?
אחרי מו"מ רצוף מוקשים ומהמורות, וארבעה הסכמים קואליציוניים שהאחרון שבהם סוכם ממש ברגע האחרון, הוקמה ממשלת נתניהו הרביעית. מדובר בקואליציה צרה בת 61 חברים, שכל אחד ממרכיביה - סיעות או יחידים - יכולים לפרק אותה בכל רגע נתון. הבוקר (ה'), בתום לילה לבן, נחתם ההסכם בין הליכוד לבית היהודי. ביום שני הקרוב צפוי הסבב הראשון של השבעת השרים החדשים ולאחר מכן תחל הממשלה את פעילותה בניסיון לשלב קידום רפורמות גדולות עם משימת הישרדות כמעט יומיומית.
סיומם של המאמצים הגדולים שנעשו בדרך להרכבת הממשלה מהווים גם יריית פתיחה לקרב אחר, מאומץ לא פחות, שייפתח עכשיו: חלוקת התיקים בליכוד. בקרב חברי הכנסת והשרים נשמעת בימים האחרונים ביקורת נוקבת על בנימין נתניהו בכל הנוגע להתנהלותו מול השותפות במו"מ. הביקורת הזאת גוברת נוכח ההסכם מול הבית היהודי, שקיבלה לבסוף את כל דרישותיה ובהן שני תיקים בכירים וייצוג של שני כיסאות בקבינט.
עיקר הביקורת נוגע לתיקים שנשארו ולסמכויות שיישארו למפלגת השלטון, קל וחומר אחרי ההישג המרשים שרשמה בבחירות - 30 מנדטים. רוב התיקים הבכירים כבר חולקו על ידי נתניהו, ותיק החוץ שנותר בכל זאת בידי הליכוד יופקד אצלו למשמרת, בניסיון לייצב בהמשך הדרך את הממשלה הצרה שהוקמה. חברי כנסת טוענים שנתניהו פיזר תפקידים וכיבודים באופן לא פרופורציונלי, רק כדי ליצור ממשלה שיציבותה מוטלת בספק.
לנתניהו יש כעת בממשלה חמישה שרים מכהנים. מלבד השר ישראל כץ שכבר הודיע שיישאר במשרד התחבורה, ומשה (בוגי) יעלון שימשיך בביטחון, היתר מצפים לשדרוג: גלעד ארדן שהגיע ראשון בפריימריז, יובל שטייניץ מקורבו של ראש הממשלה, וסילבן שלום. גם בני בגין, שנקרא על ידי נתניהו לחזור לליכוד ולחזק את הנבחרת על ידי שריון, מצפה לתיק משמעותי.
התיק הבכיר ביותר שנותר בידי הליכוד אחרי חלוקת השלל הוא התיק לביטחון פנים, שעליו יתמודד ארדן יחד עם ייצוג בקבינט. ארדן, מאוכזב מהתיקים שנותרו, העביר מסרים ראשונים שלפיהם הוא מצפה לקבל את התיק, אבל גם את תיק הפנים המצומצם וגם לעמוד בראש שני המשרדים יחד. ארדן נלחם תחילה על תיק החינוך אך הפסיד את הקרב לבנט, ובימים האחרונים ניסה לנהל קמפיין מאחורי הקלעים לקבלת תיק החוץ - שבסופו של דבר יישאר בידי נתניהו. גם שטייניץ ושלום לא צפויים לשדרוג בשל העובדה שלא נותרו עוד תיקים בכירים מאלו שבהם הם מכהנים.
יחד איתם מתמודדים על שדרוג למשרת שר תשעה חברי כנסת נוספים. מירי רגב זינקה לחמישייה הראשונה בפריימריז כאישה הראשונה בליכוד ושדרוגה לשרה מתבקש. מלבדה ישנם גם חברי הכנסת יריב לוין וזאב אלקין, שהובילו מטעם נתניהו את המו"מ הקואליציוני מול הסיעות. שניהם נבחרו בעשירייה הראשונה של הליכוד וצפויים להשתדרג. השלושה יתמודדו על תיקים כמו רווחה, תיירות, תקשורת ותרבות וספורט.
בנוסף ממתינים לשדרוג גם חברת הכנסת גילה גמליאל, שהובטח לה שתכהן כשרה בקדנציה הנוכחית, דני דנון (על אף יריבותו עם נתניהו), חיים כץ, אופיר אקוניס, צחי הנגבי וציפי חוטובלי, ששמה עלה בהקשר של משרד המדע.
בליכוד טענו אמש כי על נתניהו להגדיל את מספר השרים במפלגתו מעבר למתוכנן וזאת כדי לא להשאיר ממורמרים בסיעתו כשמצבה של הקואליציה עדין כל כך. חלק מהשרים, בהם כמה מהשרים של השותפות הקואליציוניות, צפויים להיכנס בפועל לממשלה רק לאחר שיבוטל הסעיף בחוק המאפשר כהונה של 18 שרים בלבד.
כאב ראש נוסף שצפוי לו הוא בדרך למינוי יו"ר קואליציה, שיידרש הפעם לתמרונים פוליטיים יוצאי דופן ושמירה על הקואליציה שלא תפסיד בהצבעות למרות הרוב הדחוק. בליכוד מבהירים חברי כנסת כי איש אינו מעוניין בתפקיד שצפוי להיות גם אחד המאתגרים, ומי שיקבל אותו עשוי לדרוש לצדו גם "פיצוי" של תפקיד נוסף כתנאי.