שתף קטע נבחר

באופן טבעי: להתגבר על פיברומיאלגיה ללא תרופות

כאבים בשרירים, בעיות בתפקוד המעיים, עייפות שלא עוברת ואי יכולת להירדם. אלה הם רק חלק מהתסמינים שחולי פיברומיאלגיה סובלים מהם. איך אפשר להקל על התסמינים בלי תרופות ובלי תופעות לוואי?

כ-2% אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מפיברומיאלגיה וסובלים מכאבי שרירים ותשישות באופן תדיר. 'פיברומיאלגיה' ( FMS - Fibromyalgia Syndromeהינה תסמונת הידועה בכאבים בשרירים ובסיבי רקמות החיבור (הגידים).

 

תסמונת זו, שלעיתים לא מאובחנת בשל שיוך תסמיניה למצבים רפואיים שונים, מלווה בכאבים פיזיים שאינם נתמכים בהסבר פיזיולוגי כל שהוא ותלויה בתחושותיו של החולה בלבד.

 

לחיות עם הכאב

הכאב איתך 24 שעות ביממה. לחיות עם פיברומיאלגיה

תשישות כרונית: לא מחלה של עצלנים. 10 עובדות

עייפה עד כאב: ההתמודדות של סמדר עם תשישות כרונית

 

התסמונת כוללת בעיקרה תחושת כאב בכל חלקי הגוף, כאשר סימפטומים בולטים נוספים אותם החולה עשוי לחוות יכללו: בעיות בתפקוד המעיים, פגיעה ביכולת הקוגניטיבית (זיכרון וריכוז), עייפות וקשיי שינה. חווית הכאב היומיומית, לצד עייפות, פוגעת באיכות החיים ומעלה את הסיכון לדיכאון וחרדה.

 

כדי להקל על תסמיני הפיברומיאלגיה, ניתן להיעזר ברפואת צמחי המרפא. היתרון בכך הוא שמדובר בדרך טבעית, ללא תופעות לוואי, המסייעת לגוף להתחזק ולהתמודד עם התופעה:

 

שיכוך וטיפול בכאב

צמחי מרפא פועלים במספר מנגנוני דיכוי, כאשר הם מעכבים את מעבר אותות הכאב אל מערכת העצבים. בין הצמחים היכולים לסייע לשיכוך הכאב ולטפל בו, ניתן למצוא:

 

לבונה: מסייעת לטיפול בכאבים, אנטי דלקתית, יוצרת פעולת חיטוי.

 

כורכום: ידוע ביכולתו לסייע להפגת הכאבים, בעל פעילות אנטי דלקתית מוכחת מחקרית, בין השאר שמדובר בדלקות פרקים או כאבים אחרים. כאשר מומלץ להשתמש בכורכומין (החומר הפעיל בכורכום) המשולב עם רכיבים פוספוליפידים, המאפשרים ספיגה מקסימאלית בגוף, בהשוואה לכורכומין רגיל.

 

ויתניה: הצמח נחשב לאחד הצמחים בחשובים ברפואה ההודית – איורוודה, שם הוא משמש מאות ואלפי שנים למגוון רחב של מצבי חולשה. עקב היותו צמח אדפטוגן יש לו יכולת לחזק את הגוף ויחד עם אלמנט מרגיע ותומך במערכת העצבים, ולכן גם יכול לסייע בשיכוך כאב.

 

ולריאן: מכיל חומרים אשר פועלים על מערכת העצבים וכן יכול לסייע בהפחתת כאבים.

 

רהמניה: צמח חשוב מאד ברפואה הסינית הניתן לשימוש בצורתו הטבעית (Sheng di huang) או המעובדת (Shu di huang), אך גם בשימוש נרחב ברפואת הצמחים המערבית. בין שאר תפקודיו הצמח הינו בעל פעילות אנטי דלקתית אשר יכולה לסייע במצבים של דלקות פרקי וכאבי פרקי וכאבים בכלל.

 

כורכומין. מפיג כאבים ובעל פעילות אנטי דלקתית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כורכומין. מפיג כאבים ובעל פעילות אנטי דלקתית(צילום: shutterstock)

 

טיפול בבעיות בתפקוד מערכת העיכול

התהליך המתרחש בקרב הסובלים מפיברומיאלגיה דומה באופיו לתהליך דלקתי כרוני, אך ללא ממצאים רפואיים. ניתן לסייע לטיפול בבעיות במערכת העיכול באמצעות:

 

כורכומין: סייע באופן ישיר לטיפול ולעיכוב מנגנונים דלקתיים שונים, בהן גם דלקות כרוניות. כמו כן, הכורכום מסייע במגוון רחב של מחלות בדרכי העיכול, במעיים, במחלות עור ועוד.

 

אלוורה: מסייעת לפעילות התקינה של מערכת העיכול, חוסר איזון בפעולת המעיים, צליאק ומחלות מעי דלקתיות (קרוהן, קוליטיס, קוליטיס כיבי). האלוורה מסייעת בפתרון בעיות ספיגה וחוסרים תזונתיים  בגוף (אנמיה, בעיה בספיגת ויטמינים/ מינרלים).

 

טריפלה: פורמולה הודית עתיקה, המורכבת משלושה פירות ומסייעת להסדרת המקצב התקין של מערכת העיכול ולחיזוק מערכות הגוף.

 

זנגביל: צמח אשר משתמשי בו ברפואת הצמחים הסינית, ההודית והמערבית, משתמשים בו רבות גם כתבלין במטבח. בזנגביל משתמשים מזה שנים לסיוע במניעת בחילות והקאות, כיום פעילות זו מגובה מחקרית. בנוסף, זהו צמח בעל פעילות אנטי דלקתית ופעילות מגנה על רירית הקיבה.

 

בנוסף לכל אלו, כדאי להוסיף תוסף פרוביוטיקה לבעיות מערכת העיכול, יש לדאוג לפרוביוטיקה איכותית בעלת כמות גבוהה של חיידקים ובעלת קפסולה בציפוי כפול.

 

אלוורה. מסדירה את פעולת המעיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אלוורה. מסדירה את פעולת המעיים(צילום: shutterstock)

 

פגיעה ביכולת הקוגניטיבית (זיכרון וריכוז)

צמחי מרפא רבים מסייעים להגברת יכולת הריכוז והחשיבה, כאשר חלקם מגבירים את זרימת הדם למוח ו/או מגבירים את הפעילות העצבית וההורמונאלית של הגוף. העיקריים שבהם:

 

התה (Camellia sinensis)

ג'ינסנג קוריאני (Panax ginseng)

גינקו בילובה (Ginkgo biloba) אשר משפר את זרימת הדם למוח ועל ידי כך את היכולות הקוגניטיביות של האדם

רוזמרין (Rosmarinus off)

מרווה (Salvia spp)

פשטה שרועה (Bacopa monnieri) המסייעת להגברת ריכוז

ג'ינג'ר (Zingiber off) המשפר את זרימת דם וההנעה הכללית

 

ויתניה: עקב היותו צמח אדפטוגני אשר יודע לחזק מצד אחד ולאזן מצד שני, יש לצמח יכולות לשפר את הפעילות הקוגנטיבית של האדם מאחר והוא פועל על המערכת העצבית וההורמונאלית של האדם.

 

סנטלה: בעל יכולת ייחודית של הגברת יכולות הריפוי של מערכות הגוף השונות. הצמח מגביר פעילות מוחית ועצבית, מגביר הפרשות במערכת העיכול וישנם מחקרים אשר מעידים על יכולתו של הצמח לתמיכה בפעילות מנטלית, שיפור הזיכרון ויכולת הריכוז.

 

סכיסנדרה: נקרא ברפואה הסינית 'צמח חמשת הטעמים', הצמח ידוע בעושר הטעמים שבו, עקב כך הוא בעל השפעות רבות והתוויות מרובות ומגוונות. הצמח מגביר את תחושת האנרגיה, משרה רוגע ויחד עם זאת מסייע למיקוד נפשי ומשקם את מערכת העצבים.

 

טיפול בעייפות

לעייפות ותשישות סיבות רבות ומגוונות, חלקן נובעות מאורח החיים המודרני והתובעני וחלקן ממחסור בשעות.

 

כדי לטפל בכך, ישנה חשיבות רבה לשנת לילה של כ-8 שעות של שינה רציפה, ובכדי לטפל בתשישות שנגרמת לרוב מלחץ (סטרס), ניתן לטפל בצמחים אדפטוגניים, אשר יטפלו במערכות הגוף הסובלות במצב זה. צמחים אדפטוגניים מסייעים לשיפור העמידות ויכולת ההסתגלות של גוף האדם:

 

ויתניה: לשורש הויתניה ערך חשוב ביותר למצבי חולשה, משום שמשפיע על מספר מערכות בגוף. התכונות המחזקות והמרגיעות של הויתניה מתאימות במיוחד לאנשים החיים בסטרס מתמשך, הדורשים מעצמם רמת ריכוז ואנרגיה גבוהה לאורך זמן.

 

לויתניה השפעה על בלוטת האדרנל ובלוטת התריס אשר ביחד מסייעת לאיזון מערכת העצבים והמערכת ההורמונלית אשר מושפעות מאד מסטרס משתמשך, וכך נחלש הגוף ומגיעה תשישות ועייפות.

 

שוש קירח (ליקוריץ): אחד מצמחי המרפא השימושיים ביותר ברפואת הצמחים המערבית וברפואות המסורתיות בסין ובהודו. צמח זה מכיל חומרים ממריצים ובנוסף משפיע על מגוון רחב של מנגנונים פיזיולוגיים בגוף, מחזק ומזין את מערכת החיסון ומשפר את יעילותה.

 

מאקה: שורש המאקה נחשב היום ל"צמח על" (super food) אשר יכול להזין ולחזק את הגוף, עקב יכולות המרשימה לאגור מגוון רכיבים כמו פחמימות מורכבות, סיבים, חלבונים, ויטמינים ומינרלים רבים.

 

שורש המאקה מתאים לשימוש במגוון מצבי חולשה ותשישות הנובעים בין השאר מחוסרים תזונתיים, מצבי סטרס מתמשכים או לאחר מחלות ממושכות המחלישות את הגוף. הצמח מעניק תחושה של התחדשות כוחות (נפשיים ופיזיים).

 

ספירולינה: "מזון על" עשיר בחלבונים, ויטמינים, חומצות אמינו ועוד. הספירולינה מסייעת למצבי חולשה, עייפות ובמצבי אנמיה, בעיות ספיגה ועוד.

 

אלוורה: מטפל במצבי חולשה, עייפות ותשישות פיזית (כתוצאה מחוסרים תזונתיים) ובתקופת החלמה ממחלות ממושכות.

 

שיבולת שועל: מרגיעה ומסייעת במצבי עייפות יתר על ידי הזנה ותמיכה במערכת העצבים.

 

הטיפול בפיברומיאלגיה באמצעות צמחי מרפא הינו אינדיבידואלי, ותלוי במצבו של האדם ובחומרת הסימפטומים מהם הוא סובל. הטיפול יכול להניב תוצאות ולהשפיע במהירות, דבר הבא לידי ביטוי בפרק זמן של כמה שבועות. רפואת צמחי המרפא מסייעת ומקלה על תסמיני הכאב השונים ומייצרת נוחות ואיזון פיזי ונפשי בחייו של המטופל.

 

הכותב הוא הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח בחברת 'ברא צמחים'  





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עייפות לא מוסברת וכאבי שרירים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים