שתף קטע נבחר

 

50 שנה להוצאתו להורג של אלי כהן: "מחויבים להביאו לקבר ישראל"

נשיא המדינה, ראש הממשלה וראש המוסד השתתפו בטקס לציון הוצאתו להורג בסוריה של המרגל הישראלי. אלמנתו של כהן: "אל תשכחו איפה אלי נמצא". פרדו: "מורשתו של אלי, האיש שלנו בדמשק, תשרוד לעד". נתניהו: "לישיבתנו בגולן עד היום יש חשיבות עצומה". ריבלין: "אלי הוא גיבור ישראל"

 

ריבלין בטקס לזכר איש המוסד אלי כהן    (צילום: לע"מ)

ריבלין בטקס לזכר איש המוסד אלי כהן    (צילום: לע"מ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בבית הנשיא בירושלים נערך אחר הצהריים (יום ג') טקס לזכרו של מרגל המוסד אלי כהן, שפעל בסוריה בשנות השישים והוצא להורג בדמשק לפני 50 שנה. באירוע השתתפו נשיא המדינה, ראש הממשלה, ראש המוסד, אלמנתו של כהן, שלושת ילדיו ושלושת אחיו. ראש המוסד תמיר פרדו אמר באירוע כי "מורשתו של אלי כהן העמידה דורות של לוחמים ולוחמות במוסד ותשרוד לעד; מחויבותנו להביא את אלי לקבר ישראל לא תחדל עד שנשלים המשימה".

 

נדיה כהן, אלמנתו של אלי, נשאה דברים ואמרה: "אל תשכחו איפה אלי נמצא, הוא איננו איתנו. אני מבקשת במעמד זה עשו הכול כדי להחזיר אותו הביתה, אל המדינה למענה נלחם ולמענה שילם בחייו".

 

בטקס השתתפו גם ראשי המוסד בעבר ובהם צבי זמיר ודני יתום. בעקבות בקשת המוסד – האירוע היה סגור ולא השתתפו נציגי התקשורת. "מי שלא גדל בעולם המבצעים החשאיים יתקשה להבין את מלוא המשמעות של דמות הלוחם במוסד", אמר ראש המוסד פרדו. "רק בודדים מתאימים למלא תפקיד זה. נדרשת לכך אישיות ייחודית וצירוף תכונות נדיר ביותר. אלי היה כזה. מורשתו של אלי העמידה דורות של לוחמות ולוחמים. מאז ועד ימינו, פועלים לוחמים רבים, המסכנים את חייהם וחירותם, לביצור בטחונה של ישראל. מורשתו של אלי, האיש שלנו בדמשק, תשרוד לעד. מחויבותנו להביא את אלי לקבר ישראל לא תחדל עד אשר נשלים המשימה".

משפטו של אלי כהן בדמשק. 9 במאי 1965 (צילום: איי אף פי) (צילום: איי אף פי)
משפטו של אלי כהן בדמשק. 9 במאי 1965(צילום: איי אף פי)

נדיה כהן ונשיא המדינה ריבלין (צילום: חיים צח / לע"מ) (צילום: חיים צח / לע
נדיה כהן ונשיא המדינה ריבלין(צילום: חיים צח / לע"מ)
  

נשיא המדינה ראובן ריבלין אמר: "מעטים הם האנשים אשר ייזכרו לאורך הדורות, ובתוך אותם מעטים, כמעט שאין בנמצא ייצוג לקהילת הגיבורים העוסקים במלאכת הריגול והמודיעין. 'חיילים אלמונים', השמים את נפשם בכפם ומסכנים את חייהם בכל רגע ובכל דקה, תחת מעטה חשאיות בהסתר ובהיחבא. יוצא דופן, הוא גיבור ישראל, אחינו אלי כהן. אלי זכה, כי מדינה שלמה תכיר אותו היטב ותוקיר את זכרו. אנו, אזרחי ישראל, נזכור תמיד את אלי כהן כגיבור אמיתי, אשר הקריב את חייו בהגנה על ביטחוננו ועל חירותנו המדינית".

 

הנשיא התייחס להנצחת כהן ופועלו: "אתגר השנים מאפיל לעתים על הזיכרון ומטשטש אותו. אך יחד עם זאת ראויים אחינו הגיבורים אשר הקריבו את חייהם למעננו, שנזכור אותם לעד", אמר והדגיש: "טקס זיכרון זה הוא בבחינת חוב של כבוד לאחינו, אלי כהן ולמורשתו - מורשת נצח אותה נישא תמיד בלבנו. מורשתו של 'האיש שלנו בדמשק' אשר קיומה הבטוח של מדינת ישראל היה חקוק על לבו, בשכבו ובקומו".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי "לישיבתנו בגולן עד היום יש חשיבות עצומה. תארו לכם את צבא סוריה או כוחות המורדים או את ארגוני האיסלאם הקיצוני או את החיזבאללה בפיקוד גנרלים איראנים חולשים מהרמה על הכנרת ועמקי הצפון. הרבה הודות לאלי כהן כל זה נמנע. ולכן יש פה שילוב של האיש, של המעשה, של התרומה, השילוב הזה אינו פוסק להפעים את הלבבות.

 

"ילדים נקראים על שמו של אלי, רחובות ושכונות ברחבי הארץ מנציחים את דמותו, ובזכות גיבורים כמוהו, שצניעותם המופלגת עומדת ביחס הפוך לגודל מעשיהם, יש לנו תקומה. עוד אנו מדברים ואנשי המוסד פועלים ברחבי העולם כדי להמשיך את מורשתו של אלי, וגם הם ראויים, נשים וגברים, למלוא ההערכה של עמנו, גם אם לא ייוודע המעשה ואני מקווה שלא ייוודע, לפחות לא בדרך הזאת".

 

 

עוד אמר נתניהו: "אנו חשים חובה תמידית להנחיל את גבורתו ומורשתו של אלי כהן לדור הצעיר, ובכוונתי לדבר על כך בהקדם עם שר החינוך ולהבטיח שסיפור חייו, גבורתו והקרבתו של אלי כהן, שהסיפור הזה יילמד בבתי ספר בישראל כלימוד חובה. לא נשכח את אלי לעולם ונוסיף לעשות כל מאמץ להביאו לקבר ישראל".

 

בשנת 1960 גויס כהן לאגף המודיעין בצה"ל ובשנת 1963 הועברה למוסד יחידת המבצעים באמ"ן, אליה השתייך. כישוריו הייחודים של כהן ומקצועיותו יוצאת הדופן הביאו להצלחתו לחדור לעילית הסורית הבכירה ביותר ולהפיק מידע ערכי וחיוני ששיפר את היערכותה של ישראל לקראת מלחמת ששת הימים.

 

כהן סייע למנוע תכניות סוריות נגד ישראל, והעביר מידע אודות תכניות חבלה במוביל הארצי, הקמת אש"ף וחימוש צבאי של סוריה, סוגיות שעמדו בראש נושאי העניין של מערכת הביטחון באותן שנים. משנתפס, פעלה המדינה במאמץ עילאי לחלץ את אלי מגדר הדין שהוטל עליו והעבירה הצעות שונות למנהיגי סוריה, אך אלו דחו אותן על הסף וב-18 במאי 1965 הועלה אלי כהן לגרדום בדמשק. גם 50 שנים מאז הוצאתו להורג, נחשב אלי כלוחם המיתולוגי, שתולדותיו ופעילותו מסופרים ונלמדים במוסד עד היום. המוסד מקיים מידי שנה טקס לזכרו וקרא למבנה באגף ההדרכה בארגון על שמו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אלי כהן בדמשק, 1965
צילום: איי אף פי
מומלצים