שתף קטע נבחר

 

בדרך להסכם: ארה"ב ואיראן מאיצות מגעים

נתניהו ממשיך להזהיר, אבל המעצמות רק מתקרבות לסיכום סופי עם טהרן על תוכנית הגרעין. אחרי "שבועות קשים", קרי ושר החוץ האיראני זריף נפגשו היום בז'נבה, בסבב המשמעותי ביותר מאז הסכם המסגרת. האיראנים מסרבים לפיקוח על מתקנים צבאיים

 

פגישת קרי-זריף בז'נבה    (צילום: רויטרס)

פגישת קרי-זריף בז'נבה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

חודש לפני המועד האחרון לחתימת הסכם הגרעין, התכנסו היום (שבת) בז'נבה שרי החוץ של איראן וארצות הברית, בתקווה לגשר על חילוקי הדעות לגבי מהירות הסרת הסנקציות הכלכליות על טהרן, וכן בעניין מידת פתיחותם של האיראנים לביקורת פקחים בינלאומיים על מתקנים צבאיים. השבוע המשיכו בישראל להזהיר מפני "הסכם מסוכן" שבדרך.

 

עוד בחדשות:

בן 14 התמוטט ופונה במצב קשה עקב שתיית אלכוהול

לשלוח SMS מהחולצה: הקיץ תלבשו "גוגל ג'ינס"

 

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ושר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף נפגשו מוקדם יותר, וצפויים להמשיך בשיחות מחר. גורמים רשמיים מתארים את סבב המגעים כמשמעותי ביותר מאז ששש המעצמות (ארה"ב, רוסיה, סין, צרפת, בריטניה וגרמניה) חתמו עם האיראנים על הסכם המסגרת באפריל. גורם בכיר במחלקת המדינה האמריקנית אמר היום כי נרשמה התקדמות משמעותית בשיחות שהתקיימו בווינה בשבועות האחרונות במסגרת ניסיון לגבש טיוטה של הסכם לגבי תוכנית הגרעין.

 

פגישת קרי-זריף בז'נבה, היום (צילום: AP) (צילום: AP)
פגישת קרי-זריף בז'נבה, היום(צילום: AP)

ההסכם הותיר שאלות כבדות משקל ללא פתרון, ועד כה שיחות בדרגים טכניים לא הניבו התקדמות. המעצמות מאמינות כי איראן תסכים בשתיקה לשורת הגבלות על תוכניתה הגרעינית שישיגו את המטרה העיקרית: הרחקת האיראנים שנה לפחות מיכולת השגת פצצת אטום, למשך עשור לכל הפחות. מה שנות בלתי פתור הוא אופן הפיקוח על אותן הסכמות. לפני הפגישה היום נשאל זריף אם הצדדים יעמדו בדד-ליין שנקבע, וענה "אנחנו ננסה".

 

בכירים איראנים, בהם המנהיג העליון האייתוללה עלי חמינאי, הצהירו כי יגבילו כניסה או אפילו ימנעו גישה של פקחים למתקנים צבאיים רגישים, וכן ימנעו קשר עם מדעני גרעין שהיו מעורבים לפי החשד בתוכניות לחימוש בנשק אטומי. בארצות הברית מתעקשים שהבטחה לגישה שכזו היא תנאי בסיסי להסכם סופי.

הכנות המשטרה לפני פגישת קרי-זריף בז'נבה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הכנות המשטרה לפני פגישת קרי-זריף בז'נבה(צילום: EPA)
 

אתמול התפרסם דו"ח של סוכנות הגרעין של האו"ם ולפיו העבודה במעקב הרב-שנתי אחר פעילויות העבר של איראן, פסקה למעשה.

 

מנגד, גם האיראנים אינם מרוצים. הנושאים הבלתי פתורים כוללים את הקצב שבו ארה"ב ויתר המדינות יאפשרו הקלה בסנקציות הבינלאומיות - הדרישה הבולטת של טהרן - והדרך שבה יוחזרו צעדי הענישה במקרה שהאיראנים ייתפסו ברמייה.

 

"מסלול חלק"

נשיא ארה"ב ברק אובמה השתמש רבות במנגנון אפשרות החזרת הסנקציות כדי להתגונן בפני ביקורת על ההסכם. אבל עוד לפני כן, נראה שנקודת המחלוקת העיקרית היא קצב הסרת הסנקציות על מגזרי הכלכלה, המסחר והנפט באיראן.

 

לפני פגישת קרי-זריף, גורמים במחלקת המדינה אמרו כי נושאי המחלוקת העיקריים הם מידת השקיפות האיראנית, אפשרות מתן הגישה לפיקוח וכן שאלות בנוגע לסנקציות. עברו "שבועות קשים", לדברי הגורמים, מאז חתימת הסכם המסגרת ב-2 באפריל בלוזאן, אך הם ציינו כי דיפלומטים ומומחים טכניים שבים ל"מסלול חלק" של שיחות.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר השבוע בפגישה עם סנאטור אמריקני כי "אני חושש שהם (מדינות ה-5+1 - החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה) ממהרים אל מה שאני מחשיב כהסכם גרוע מאוד.

 איני רואה כל סיבה למהר אל הסכם, ובוודאי שלא אל הסכם רע שסולל את דרכה של איראן אל הפצצה, אך גם ממלאת את הכספות שלה בעשרות מיליארדים של דולרים כדי להמשיך בתוקפנות ברחבי המזרח התיכון וסביב גבולותיה של ישראל".

 

גם שר הביטחון משה בוגי יעלון תקף השבוע את המעצמות ואמר כי "ההסכם יאפשר לאיראן להתקדם בלי להרוס שום צנטריפוגה, בלי לפקח על שום מתקן ולקבל יותר כסף להשקיע בטרור בגלל הסרת הסנקציות הצפויה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים