שתף קטע נבחר

 

קיבל מיליונים והסתיר בכספות: בן אליעזר לדין

חמש פרשיות שונות: השר לשעבר, שהיה מועמד לנשיאות עד התפוצצות הפרשה, יואשם בכפוף לשימוע. החשד: ניצל קשריו לקבלת מיליונים מאנשי עסקים, מסר הצהרות כוזבות, העלים הכנסות וניצל מעמדו כעובד ציבור בכיר

בנימין (פואד) בן אליעזר. ארכיון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
בנימין (פואד) בן אליעזר. ארכיון(צילום: גיל יוחנן)

קיבל כספים מאנשי עסקים וקנה דירות. המיר מט"ח במאות אלפי דולרים והסתיר בכספות: בכל אלו ועוד חשוד השר לשעבר בנימין (פואד) בן אליעזר, שיועמד לדין בכפוף לשימוע בחמש פרשיות שונות. פרקליטות מחוז תל אביב הודיעה היום (ד') לפרקליטיו של בן אליעזר, כי היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, שוקל להעמיד אותו לדין, בכפוף לשימוע, בחמש פרשיות שעניינן עבירות שוחד, איסור הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים, ועבירות מס.

 

בן אליעזר, שהיה מועמד לנשיאות המדינה עד התפוצצות הפרשה, דרש וקיבל על פי החשד סכומי כסף תמורת פעולות הקשורות בתפקידיו מאנשי עסקים שונים. בכספים אלו, שקיבל בין השנים 2007 ל-2014, אז כיהן כחבר כנסת ולעתים גם כשר, רכש בין היתר נכסי נדל"ן. על פי החשד, בן אליעזר המיר ללא דיווח ותוך נקיטת פעולות הסוואה והסתרה, מטבע חוץ בשווי מאות אלפי דולרים, שאותו החזיק במזומן בכספות בביתו ובבנק. 

 

כמו כן, נחשד בן אליעזר כי מסר הצהרות הון כוזבות ליו"ר הכנסת, בכך שלא כלל דיווחים בדבר הון ונכסים שצבר, וכי לא הגיש דו"חות לרשות המסים והעלים ממנה הכנסות חייבות במס הנובעות מניצול מעמדו כעובד ציבור בכיר. בהודעת משרד המשפטים נאמר כי ההחלטה להעמידו לדין בכפוף לשימוע התקבלה על בסיס המלצת פרקליט המדינה, שי ניצן, והמלצת פרקליטת מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה), ליאת בן ארי שווקי.  כמו כן, הודיעה פרקליטת מחוז תל אביב לבאי כוחם של חשודים נוספים בפרשה, אברהם נניקשוילי, רוי מוצפי, איילת אזולאי וצ'רלי יהודה, על כך שהיא שוקלת להעמידם לדין בכפוף לשימוע.

 

אשרות עבודה ומינויים תמורת מאות אלפים

על פי החשד, בשנת 2011 פנה בן אליעזר לאיש העסקים אברהם נניקשוילי, ביקש וקיבל ממנו סך של 400 אלף דולר, וזאת תמורת פעולות שביצע בן אליעזר מתוקף תפקידו כשר התמ"ת לטובתם של נניקשוילי ושותפו ג'קי בן זקן. על פי החשד, בן אליעזר פעל למינוי מקורבו של נניקשוילי לסגן יו"ר הפורום העסקי ישראל-רוסיה. כמו כן הפעיל בן אליעזר את קשריו כשר הממונה על מועצת הנפט יחד עם ראש לשכתו דאז לשיפור סיכוייה של חברת "שמן", שבבעלות נניקשוילי ובן זקן, לעמוד בתנאים לקבלת רישיון קידוח באתר "מד אשדוד". בנוסף חתם בן אליעזר על תצהיר והעיד בבית המשפט מטעמו ולטובתו של נניקשוילי בהליך משפטי שניהל. בגין כך נחשד בן אליעזר בעבירה של מרמה והפרת אמונים.

 

בן אליעזר גם נחשד כי לבקשת איש העסקים רוי מוצפי, פנה לקונסול המצרי כמה פעמים כדי להשפיע בקרב הממשל המצרי לשם קבלת אשרות לעובדי החברה שבבעלות מוצפי. בעקבות הפניות חידש הקונסול את מתן האשרות לעובדי החברה. בשנת 2011, העביר מוצפי לבקשת בן אליעזר סך של 260 אלף שקלים לרכישת מגרש עבור רעייתו ובנו של בן אליעזר בנס ציונה.

הפעיל קשריו כשר. בן אליעזר (צילום: AP) (צילום: AP)
הפעיל קשריו כשר. בן אליעזר(צילום: AP)
 

בנוסף, בשנת 2012, פנה בן אליעזר למוצפי, וביקש ממנו 500 אלף שקלים למימון רכישת בית ביפו, ומוצפי נענה לבקשה. בסמוך לכך, פנה בן אליעזר למוצפי פעם נוספת בדרישה לקבל סכומים נוספים הנעים בין 1.2 מיליון שקלים ל-1.3 מיליון שקלים לרכישת הבית ביפו. מחומר הראיות עולה כי הסכום הנוסף שהתבקש לבסוף לא הועבר לבן אליעזר. 

 

עוד נחשד כי בין ינואר 2011 ליוני 2012 החזיק בן אליעזר סכומי מט"ח במזומן העולים במצטבר לסך של 2,142,000 שקלים. בתקופה האמורה ביקש בן אליעזר לעשות שימוש בכספים לצורך רכישת נכסי נדל"ן, מבלי להפקיד את כספי המזומן בחשבונות הבנק שלו, כדי שלא להזדהות כמי שמחזיק ברשותו סכומים גבוהים במזומן. לצורך כך, פנה בן אליעזר מספר פעמים למכרו, וביקש ממנו לבצע עבורו שירותי המרה ולהזדהות כמבקש השירות במטרה לגרום לזיהוי ודיווח לא נכון.

 

עוד עולה מהחשדות כי בין השנים 2013-2007, בן אליעזר לא הגיש דו"חות שנתיים כמתחייב על פי פקודת מס הכנסה, ועשה שימוש במרמה, ערמה ותחבולה, במזיד ובכוונה להתחמק ממס. בנוסף, בן אליעזר העלים הכנסות שצמחו לו משוחד ומהכנסות נוספות הנובעות מניצול מעמדו כעובד ציבור בכיר.

 

  

פרקליטיו של בן אליעזר, עורכי הדין נבות תל צור וטל שפירא, מסרו בתגובה להזמנתו של השר לשעבר לשימוע: "ארבעה ימים בלבד לפני הבחירות לנשיאות המדינה קיבל בן אליעזר קריאה טלפונית להתייצב ל'בירור' קצר כביכול במשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה. בן אליעזר, שהיה בדרך לאזכרה, התייצב מיד ונדהם למצוא עצמו תוך זמן קצר בחקירה תחת אזהרה. לימים התברר כי המידע בגינו נחקר בן אליעזר היה בידי הרשויות כבר למעלה משנה קודם לכן, וחרף האמור נמנעו הרשויות לזמנו לבדיקה בעניין, וראו לנכון לזמנו לחקירה רק ארבעה ימים בלבד לפני הבחירות, על כל המשתמע מכך".

 

סנגוריו של פואד טענו כי "עד לרגע זה לא התקבל הסבר באשר לעיתוי התמוה של פתיחת החקירה ארבעה ימים לפני מועד הבחירות לנשיאות, כמו גם באשר לעיתוי התמוה של שיגור כתב החשדות וההזמנה לשימוע, בעיצומה של הסערה בה נתונה המשטרה והפרקליטות עקב חשיפת הפרשיות האחרונות. בן אליעזר העמיד עצמו לרשות החקירה, דחה מכל וכל את החשדות המיוחסים, וסיפק הסברים מפורטים לכל אותם חשדות. כל הכספים המוזכרים בכתב החשדות, ללא יוצא מהכלל, ניתנו לבן אליעזר לאחר אשפוזו הדרמטי בחודש אפריל 2011, שם היה מצוי לאורך למעלה מחודש ימים, מחוסר הכרה ועל סף מוות".

   

"בן אליעזר הודיע כי אין בכוונתו ליטול חלק בניהול ההליכים בתקשורת, כי הוא נחוש להיאבק על שמו הטוב גם במחיר פגיעה נוספת בבריאותו וכי הוא ישמיע את מכלול טיעוניו, תשובותיו, ותלונותיו הקשות בכל הקשור להתנהלות רשויות האכיפה כלפיו אך ורק בפני היועץ המשפטי לממשלה ואך ורק במסגרת הליך השימוע", מסרו פרקליטיו. "אנו משוכנעים שלאחר שיתאפשר לנו לעיין בחומר החקירה, יהיה בידנו להפריך את החשדות והתמונה תשתנה מקצה לקצה".

 

עורכי דינו של אברהם נניקשוילי, נתי שמחוני ויואב סננס ממשרד הרצוג, פוקס נאמן, מסרו בתגובה: "קיבלנו את הודעת הפרקליטות בדבר שקילת האפשרות להעמדתו לדין של מרשנו. אנו סמוכים ובטוחים כי לאחר שנשטח את עמדתנו בשימוע, יוברר כי אין כל בסיס לחשדות - כפי שנוסחו על ידי הפרקליטות - ובסופו של יום, לא יוגש נגדו כתב אישום".

 

אלי סניור השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים