צמחוני עם קרניים: זה הלבוי, הדינוזאור המוזר
גולגולת שנמצאה בקנדה והייתה קבורה 68 מיליון שנים באבן סיד חשפה את רגליקרטופס פטרנווזי. למה המדענים כינו אותו "הלבוי"?
גולדן בוי זה כבר פאסה. הכירו את הלבוי: מדענים חשפו גולגולת של דינוזאור, שאותו כינו "הלבוי", בגדת נהר בקנדה, שם הייתה קבורה 68 מיליון שנים. המחקר על הדינוזאור בעל הקרניים התפרסם אתמול (יום ה'), לצד איור המתאר כיצד להערכת החוקרים נראתה אותה חיה עצומת ממדים.
"החיה החדשה היא בהחלט אחד הדינוזארים בעלי הקרניים המוזרים ביותר", אמר הפלאונתולוג קיילב בראון ממוזיאון רויאל טירל לפלאונתולוגיה באלברטה. "אפשר היה להבין כמה באמת הוא מוזר רק כשמשווים אותו לכמה מקרוביו". שמו הרשמי הוא רגליקרטופס פטרנווזי, והמשמעות היא "הפנים המלכותיות עם הקרניים", לצד הוקרה לגאולוג פטר הוז, שגילה אותו.
עוד בחדשות
בותר במסור במכסיקו: מי העלים את דודי דנגור?
צרפת: מתנגדים בחריפות לחרם על ישראל
מהגולגולת שנמצאה מעריכים המדענים כי מעל אפו של הדינוזאור ניצבה קרן בצורת קונוס, ועוד שתי קרניים הפונות קדימה היו מעל עיניו. קרניים אלו קטנות באופן משמעותי, ביחס ביחס לקרוב משפחתו של הדינוזאור, הטריצרטופס. בנוסף, שבעה "קוצים" בצורות משולשים ומחומשים ניצבו על קצה ראשו.
החוקרים כינו אותו "הלבוי", או ילד הגיהנום, עקב העובדה שקרניו הרחבות והעבות שמעל עיניו מזכירות את אלו של דמות הקומיקס בעלת השם הזהה. הם גם הסבירו שם זה בגלל ה"גיהנום", כדבריהם, שלקח להם עד שהצליחו להוציא את הגולגולת של הדינוזאור מ"אבן הסיד השטנית" בגדת הנהר הקנדי. "בהתחלה קראנו לו בשם אחר, בשם שגוי, ובמאמץ רב הצלחנו להפסיק את השימוש בשם הזה אחרי כמה חודשים", אמר הפלאונתולוג דונלד הנדרסון.
על פי ההערכה אורכם של הרגליקרטופס, הדומים בגודלם לקרנפים של ימי אנו, היה חמישה מטרים, ומשקלם - 1.5 טונות. "תדמיינו SUV גדול", ניסה בראון להמחיש את גודלו העצום של הדינוזאור. הגולגולת נמצאה ב-2005 בגדת נהר אולדמן בדרום מערב אלברטה שבקנדה, כשקצה החרטום מבצבץ מעל המצוק. להבדיל משלדים רבים אחרים שנמצאו שטוחים, השלד של הרגליקרטופס נותר באופן מדהים תלת-ממדי.
"המראה הכולל של הציצה נראה כמו כתר מסביב לפרצוף של החיה", הרחיב בראון על הרגליקרטופס. כמעט כל גולגולתו נמצאה, אבל שאר השלד לא התגלה כלל. ככלל, דינוזאורים בעלי קרניים היו יצורים צמחוניים שחיו בתקופת הקרטיקון, סמוך לתום עידן הדינוזאורים. המחקר התפרסם במגזין "Current Biology".