שתף קטע נבחר
 

שלום נגד כחלון: "על דיור אין לאיש בעלות"

קבינט השרים לענייני דיור מתכנס בשעה זו לישיבתו הראשונה במסגרת הממשלה ה-34, על מנת לאשר את העברת כל סמכויות התכנון וניהול הקרקע של המדינה ממשרדי הפנים והבינוי - לידי משרד האוצר. שר הפנים סילבן שלום תקף את ההחלטה: "ההצעות האלו נגועות בחוצפה או בטיפשות ואווילות, האוצר יוצר כאן מונופול וצריך לפרק אותו - חשבתי שבאנו לפרק מונופלים"

קבינט השרים לענייני דיור מתכנס בשעה זו (ב') במשרד ראש הממשלה בירושלים לישיבתו הראשונה במסגרת הממשלה ה-34. במסגרת הדיון צפוי הקבינט לאשר את העברת כל סמכויות התכנון וניהול הקרקע של המדינה לידי משרד האוצר. כמו כן, צפוי הקבינט לאשר העברה של למעלה מ-20 אלף יחידות דיור להליך תכנון במסגרת הוועדה לתוכניות מועדפות לדיור (ותמ"ל). במהלך הדיון תקף שר הפנים, סילבן שלום, את שר האוצר, משה כחלון, על ההחלטה להעביר את סמכויות התכנון למשרדו. בעקבות זאת הופסקה הישיבה ונציגי האוצר והפנים החלו בדיונים בניסיון להגיע לפשרה בנוגע לחלוקת הסמכויות בין המשרדים.

 

הדיון בקבינט הדיור בירושלים    (צילום: עפר מאיר)

הדיון בקבינט הדיור בירושלים    (צילום: עפר מאיר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"זהו קבינט הדיור הראשון שבראשותי, אשר ינסה לטפל בבעיית הדיור - שטופלה לא טוב עד היום", אמר שר האוצר בפתח דבריו. הוא הוסיף: "אחד היעדים הכלכליים שלנו בממשלה הוא מתן דגש לזוגות הצעירים. נפעל בשני מישורים - הגדלת ההיצע וריסון הביקושים, על ידי מתן הגנה על שוק שוכרי הדירות. בישראל יש כ-600 אלף שוכרים ואנחנו כאן כדי להגן עליהם".

 

עוד אמר שר האוצר הנכנס כי "המטרה שלנו היא לפעול במהירות כדי לצמצם את אי-הוודאות במשק, אני מצפה לשיתוף פעולה מכלל המשרדים וכלל השרים כדי שנוכל לטפל בנושא הדיור למען עם ישראל".

 

שר הפנים שלום תקף את היוזמה של השר כחלון להעביר את מינהל התכנון ממשרד הפנים למשרד האוצר ואמר: "ההצעות האלו נגועות בחוצפה או בטיפשות ואווילות. על נושא הדיור אין לאף אחד בעלות. כולנו כאן להורדת יוקר הדיור. כשיש מכונה שחלק ממנה מקולקל, לא מעבירים אותה מחדר לחדר. תתקנו. אין לי בעיה שכל הסמכויות בנושא הדיור יעברו - כך נקבע. אבל במסגרת החגיגה לעשות מחטף כזה, זה לא יילך. אם חושבים לבוא בכוחנות או בדורסנות זה לא יילך".

 

  • "המעבר לאוצר ייאלץ חישוב מסלול מחדש"
  • הכנסת אישרה: רשות מקרקעי ישראל לאוצר
  • הממשלה אישרה: סמכויות הנדל"ן תחת כחלון

     

    עוד הוסיף שר הפנים: "כל מי שמכיר את השלטון המקומי יודע שלכל עירייה יש תקציב עם הוצאות והכנסות. כאשר הם מתכננים הוצאה, הם מבקשים אישור ממשרד הפנים. למי הם כפופים עכשיו? הם יודעים? לא. רק הבוקר קיבלתי מכתב מראש עיריית ירושלים שמתנגד לתוכנית ברכס רמות. למי הוא שייך? (...) הדברים האלו לא יכולים לעבוד בצורה הזאת. מדברים על העברת סמכויות שתיעשה בחקיקה. מישהו העלה בדעתו שנציגי השלטון המקומי ימונו על ידי האוצר בוועדות האלו? אלו נציגי משרד הפנים".

     

    עוד אמר שלום :"אתם יודעים מה נשאר במשרד הפנים ומסרבים לקחת? נושא האכיפה. הוא ייתן ויתכנן ויבנה - ואני אהיה ההורס. אם אתה בונה אתה גם תהרוס. אולי נמצא את הפראייר התורן, השר ארדן, במשרד לביטחון פנים שיהיה אחראי על ההרס. המסר מובן - אני מתנגד להצעה הזאת ואמשיך להלחם בכל דרך שעומדת בפניי. ההצעה לא נכונה ולא טובה. האוצר יוצר כאן מונופול וצריך לפרק אותו בעודו באיבו. חשבתי שבאנו לפרק מונופלים".

    שר האוצר, משה כחלון, בישיבת קבינט הדיור בירושלים, היום (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
    שר האוצר, משה כחלון, בישיבת קבינט הדיור בירושלים, היום(צילום: עפר מאיר)

     

    שר הבינוי לשעבר: "מציע לך להתעסק בעתיד"

    שר החקלאות ושר הבינוי היוצא, אורי אריאל, פנה גם הוא לשר האוצר: "שמעתי ממך נימה על העבר, אני מציע לך להתעסק בעיקר בעתיד. העניין הוא שיש כאן שתי נקודות: האחת היא שיווקים (שיווקי קרקעות לבנייה - א.ל). אני מציע להדגיש אותם כי בסוף - השיווקים הם שם המשחק. צריך להכפיל את הכמויות". הוא הוסיף כי הוא מציע שלא לעשות "מהפכות גדולות אלא לתת לשוק לנוע עם התוכניות שהספיק להכיר בינתיים".

     

    השר כחלון השיב לשר הפנים: "אין שום דבר שלקחנו שלא הרגשנו שהיינו צריכים. אין לי שום עניין לקחת משהו מעבר למה שצריך. אנחנו רוצים להצליח. ואם יש משהו שאתה חושב שלא בסדר - אפשר לשבת ולדבר".

     

    שר הכלכלה, אריה דרעי, התייחס גם הוא למחלוקת. "אני אצביע בעד (היוזמה להעברת מינהל התכנון - א.ל) כי אני מחויב לפי ההסכמים", אמר, "אבל זה לא סוד שאני התנגדתי לעניין כשר הפנים לשעבר. אני יכול לתת עצה של זקן בעניין הזה: חז"ל אומרים שיש דרך קצרה שהיא ארוכה, ויש דרך ארוכה שהיא קצרה. אני מציע ללכת בדרך הארוכה שהיא קצרה".

     

    השר דרעי פנה לשר האוצר וביקש ממנו שלטובת אישור היוזמה, יעשה מאמץ להגיע להסכמות עם משרד הפנים. "באמת יש בעיה בלי השלטון המקומי - ובלי משרד הפנים זה לא יעבוד", אמר דרעי, "תעשו מאמץ להגיע להסכמה. משרד הפנים, גם אם יקחו ממנו את כל הסמכויות, הוא חשוב לתהליך. אם לא יהיה שותף עם הרשויות המקומיות - נשב כאן בעוד שנה ונחפש אשמים".

    דרעי אף התייחס לבנייה עבור הציבור החרדי בדיון ואמר כי "בכל יחידות הדיור שמאושרות, אין כל התייחסות לציבור החרדי. מראש התכנון לא מותאם לחרדים, מבחינת כלל הצרכים של האוכלוסייה החרדית. מי שמכיר את המגזר החרדי יודע שיש מצוקה קשה של דיור". הוא הבהיר כי הוא דורש לאשר תוכנית יעודית למגזר החרדי".

    במהלך הדיון הציגו נציגי משרד הפנים תיקונים משלהם לתיקון ההחלטה להעביר את כל סמכויות התכנון תחת שר האוצר, וביקשו כי הסמכויות במוסדות התכנון במינוי נציגי הרשויות המקומיות יישארו בידיו של משרד הפנים. ואולם, התיקונים אינם צפויים להתקבל.

     

    מחוץ למשרד ראש הממשלה בירושלים, שבו התנהל הדיון, מתכנסים עשרות מאנשי החברה להגנת הטבע ומגמה ירוקה שהפגינו גם הם נגד היוזמה להעביר את מינהל התכנון לאוצר. המפגינים נשאו שלטים בהם נכתב: "לא למונופול התכנון של כחלון", ו-"כחלון, אל תיצור דיקטטורה בוועדות התכנון".

    הפגנת הירוקים מול משרדי הממשלה, היום (באדיבות מגמה ירוקה) (באדיבות מגמה ירוקה)
    הפגנת הירוקים מול משרדי הממשלה, היום(באדיבות מגמה ירוקה)

    שר התרבות והספורט, מירי רגב, ששימשה יו"ר ועדת הפנים בממשלה הקודמת, תקפה את ההחלטה לצמצם את היקף הדירות שיישמרו להשכרה. "אני העברתי את הוותמ"ל בוועדת הפנים עם שר האוצר הקודם, יאיר לפיד, בהסכמה ש-30% יהיו למתחמים להשכרה לצעירים. אם זה לא כך - אני אלחם בזה", אמרה.

    כיום מפוזרים גופים האחראים לשיווק קרקעות ותכנון דירות בין מספר משרדי ממשלה. רשות מקרקעי ישראל, שהיא הגורם הבלעדי שמחלק קרקעות לתכנון, כפופה למשרד הבינוי; בעוד שוועדות התכנון נמצאות תחת אחריותו של משרד הפנים. ההחלטה שהתקבלה היום קובעת כי רשות מקרקעי ישראל תוכפף למשרד האוצר, וכי גם למשרד הבינוי ולחברה הממשלתית "דירה להשכיר" שכפופה למשרד האוצר יינתן אישור לתכנן קרקע.

     

    כמו כן, קובעת ההחלטה כי תוקם ועדה לתכנון ופיתוח קרקע שתהפוך לגוף שיקצה קרקעות לתכנון לכל הגורמים שרשאים לתכנן. כך עשויה להיווצר תחרות בין הגופים המוסמכים, מבלי שאחד מהם יכול למנוע הקצעת קרקעות משאר הגופים. מינהל התכנון יהפוך ליחידת סמך של משרד האוצר, וראשי הוועדות המחוזיות ימונו על ידי שר האוצר. כמו כן, יוקם מטה דיור במשרד האוצר, בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר אביגדור יצחקי, שיתאם בין פעולת הגורמים השונים במשרד.



  • פורסם לראשונה 08/06/2015 11:46

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: עופר עמרם, עידו ארז
    שר האוצר משה כחלון ושר הפנים סילבן שלום
    צילום: עופר עמרם, עידו ארז
    מומלצים