כל סטודנט צריך דירה? ועידת נדל"ן לצעירים
בתקופה שבה חצי מהישראלים חולמים להפוך למשקיעים, והחצי השני מתייאשים מחלום רכישת הדירה, הבהלה לנדל"ן לא פוסחת על הסטודנטים. בוועידת הנדל"ן לצעירים בהרצליה ניסו המארגנים לענות על הביקוש למידע: "מרגע שמסיימים צבא צריך להתחיל ללמוד כדי להצליח לקנות דירה"
הבהלה לתחום ההשקעות החם ביותר בישראל – ענף הנדל"ן - לא פוסחת על הצעירים. סטודנטים וחיילים משוחררים מתחילים להתעניין וללמוד את התחום כבר לאחר השירות הצבאי ובמהלך לימודיהם האקדמאיים, לעתים עוד לפני שהם נכנסים בפועל לשוק העבודה ומסוגלים בכלל לרכוש דירה למגורים.
לכתבות נוספות בערוץ הנדל"ן
חלק מהמצטרפים החדשים לעולם הנדל"ן הגיעו אתמול (ב') לוועידת הנדל"ן ה-2 לצעירים שנערכה בהרצליה. הוועידה אורגנה בידי מועדוני הנדל"ן של אגודות הסטודנטים במרכז הבינתחומי, במכללה למנהל ובאוניברסיטת תל אביב, בשיתוף ובתמיכת עיריית הרצליה ומספר חברות פרטיות.
יובל קליין, ממייסדי מועדוני הנדל"ן במרכז הבינתחומי, הסביר את הרקע להקמת מועדוני הנדל"ן באגודות הסטודנטים: "רצינו לתת כלים לסטודנטים ולצעירים שמתחילים את הדרך שלהם בעולם הנדל"ן, אם זה לקנות דירה למגורים ואם זה להשקעה".
- מדוע יש בכלל צורך בארגון ועידת נדל"ן לצעירים?
קליין: "הוועידה התחילה בזה שרצינו לשווק את המועדון, אבל מסתבר שאנשים מוצאים עבודות, לומדים את התחום, ומתחילים להתעסק בו, ופה הם מקבלים את מירב הכלים ומבינים לאן הם פונים. לדעתי מהרגע שאתה מסיים את הצבא אתה צריך להתחיל לחשוב וללמוד על תחום הנדל"ן כדי שתוכל להצליח ובסוף לקנות דירה".
לירן פולדיאן, הנמנה אף הוא על מייסדי מועדוני הנדל"ן, הוסיף: "הוועידה, כשמה כן היא, מיועדת לקהל הסטודנטיאלי והצעיר בארץ בכלל – גם למי שמעוניין לרכוש דירה בעתיד ורוצה תמיכה ועזרה, וגם לאנשים שרוצים להתעסק בנדל"ן כאנשי מקצוע, כיזמים או כמשקיעים.
"יש הרגשה שנוצרת תדמית רע ליזמים ולמשקיעים בנדל"ן, בטענה שהם גורמים למשבר הדיור. אנחנו לא חושבים ככה. הנדל"ן הוא ענף מאד חשוב, שרואים את השלכות שלו במערכת הבחירות האחרונה ובשיח הציבורי. הוא בעצם מחזיק את הכלכלה בארץ ובעולם, וצריך לשים דגש ולפתח אותו מבחינה אקדמאית".
- ומה יעשו כל הצעירים הנוהרים לתחום הנדל"ן, אם הוא ייכנס שוב לשפל?
פולדיאן: "עברנו כמה תקופות של שפל, גם לא מזמן ב-2008, וראינו ששוק הנדל"ן הוא ענף מחזורי שמצליח להרים את עצמו מחדש. אנחנו רוצים למנוע את עליית המחירים, כדי שזוגות צעירים יוכלו לרכוש דירות, אבל אנחנו לא מאמינים שירידת מחירים דרסטית היא דבר חיובי, ההיפך הוא הנכון. אנשים יאבדו המון רכוש שהם חושבים שיש להם כרגע.
"אנחנו מאמינים בפתרונות יותר רחבים. לא פתרונות קסם כמו עכשיו מס רכישה או מע"מ אפס שהיה, אלא דברים לטווח ארוך - אם זה עניין של תחבורה ציבורית נכונה, תשתיות, קירוב הפריפריה למרכז, וגידול ההיצע כמובן. בעזרת הדברים האלה לאט לאט המחירים ייעצרו, וירדו מעט - זה מה שאנחנו מקווים שיקרה".
להקים עסק בגיל 24 וחצי
בין המשתתפים בוועידה היו גם יזמי נדל"ן צעירים שהצליחו להיכנס לתחום לפני גיל 30. אביתר דהן, בן 28, בעלי חברת ארד אדריכלים וארד-ART, המתכננת ומלווה פרויקטים בישראל ובעולם, סיפר כיצד החל את דרכו בתחום: "את החברה פתחתי בגיל 25, 24 וחצי, במהלך הלימודים כשהייתי סטודנט. מה שגרם לי לרצות להצליח בגיל צעיר היה הרעב הזה. לא ראיתי בשוק מספיק צעירים פורצי גבולות ופורצי דרך. היתה לי גם המון אמונה והתמדה - לנסות להיכנס לשוק שהיה בעיקר רק למבוגרים או לאנשים עם הרבה שנות ניסיון.
- אפשר להקים עסק בגיל כזה בלי גב כלכלי?
אביתר דהן: "בתחומים מסוימים חייבים גב כלכלי, בתחום שלי הגעתי ללא הון ראשוני. התחלתי מעבודה לעבודה, וככה צברתי הון ראשוני להקים את החברה ולפתח אותה. היה לי סכום מצומצם של 20 אלף שקלים, לא הייתי צריך יותר מזה. משם התגלגלתי בפתיחת משרדים נוספים, ובהגדלת היקף העובדים ל-14 כיום".
אביב אוחנה-לובצקי, בן 27, הקים את מכללת פרקטיקה השקעות ועצמאות פיננסית, העוסקת בהשקעות ויזמות בנדל"ן, ובהמשך חברת מחדשים – המקדמת תהליכי תמא 38 ומייצגת דיירים. "אני מלמד מגיל 21, ואת החברה הקמתי בגיל 23", סיפר אוחנה-לובצקי, "לימדתי מעל 3,500 סטודנטים, במסלול של חצי שנה. אנשים מגיעים, לומדים, יוזמים ועושים עסקאות אפילו תוך כדי הקורס, וגם מקימים עסקים.
- איך הגעת להחלטה להפוך ליזם בגיל כה צעיר?
אוחנה-לובצקי: "היתה לי חברה כבר בתיכון, אבל החלום שלי היה להיות טייס קרב. לצערי כעבור חצי שנה בשירות הצבאי נפצעתי, ובתקופה שבה אושפזתי חשבתי מה אני הולך לעשות הלאה. היה לי ברור ששכיר אני לא הולך להיות, כי תכל'ס מי שבאמת רוצה ליהנות ולהצליח ולבסס את עצמו, לדעתי חייב לצאת לדרך עצמאית".
- עד כמה זה טוב שכל ישראלי רוצה ללמוד על נדל"ן ולהפוך למשקיע בפוטנציה?
"ידע בנדל"ן הוא באופן כללי חשוב ברמה זו או אחרת, אפילו אם אתה לוקח משכנתא. לווה ממוצע משלם לבנק בסוף התקופה פי 1.8 עד פי 2.4 מהכסף שהוא גייס בהתחלה. אם הוא רוצה לנהל מו"מ מול הבנקים, הוא יכול לחסוך המון כסף. מעבר לזה, יש הרבה הזדמנויות בנדל"ן שאנשים יכולים לממש".
כפיר דהן, בן 28 ובעלי חברת דהן אחזקות, העוסקת ביזום של תחנות דלק ומרכזים מסחריים בכל הארץ, סיפר כיצד נכנס לעולם הנדל"ן: "בגיל 21 היתה לי חברת פרסום, אחרי שנתיים מכרנו אותה, ובגיל 23-22 התחלנו את ההתעסקות ולמדנו את שוק הנדל"ן המסחרי ואת הנושא של תחנות דלק.
"בהתחלה הסתובבתי בהמון אזורי תעשיה, עשיתי קילומטארז'ים שלא מביישים נהג בגט טקסי, והגעתי למגרשים שלא מעניינים משקיעים גדולים. זה לקח לי הרבה זמן ומשאבים, אבל ככה מתחילים. אתה לא יכול לבוא וישר לבנות 150 יחידות דיור. אם אתה יודע את העבודה, אתה יכול למצוא מגרש מעניין שאף אחד לא הגיע אליו, לקחת פוזיציה, ומשם להתחיל".
- לא פחדת להיות עצמאי בגיל שבו כל החברים שלך עדיין ממלצרים?
כפיר דהן: "לא פחדתי, אנחנו גדלנו לזה. מה שאנחנו צמאים אליו, ומה שמספק לנו את הריגוש היומיומי זה הסיכונים האלה, זה ליצור דברים חדשים בכוחות עצמנו. לכן זה היה לי דיי ברור מאליו שזו הדרך, אותי פחות מאתגר לשבת במשרד משמונה עד ארבע".
- הלקוחות מתייחסים אליך ברצינות למרות הגיל הצעיר?
"אני יכול להגיד שזה היה חלק מאוד קשה בהתחלה, אתה בא ויושב עם חבר'ה, וזה תחום של בני 40 פלוס, ולא לוקחים אותך ברצינות. אבל אחרי שעשית כמה פרויקטים לא פשוטים, הכל נראה אחרת".