מבצע ברשות המס: דווחו על חשבון בנק בחו"ל
בספטמבר יפוג תוקפה של האפשרות לגילוי אנונימי מרצון על נכסים בחו"ל בלי להסתכן בהליך פלילי. איך זה עובד? וכמה כבר שיתפו פעולה?
אם יש לכם חשבון בנק בחו"ל ובחרתם לא לדווח על קיומו לרשות המסים בישראל, כפי שהחוק דורש, כנראה שבקרוב תהיו בבעיה. לקראת סוף 2014 פרסמה רשות המסים הוראת שעה מיוחדת שלפיה ניתן לדווח באופן אנונימי על חשבונות בנק זרים שלא דווחו עד כה, לברר מהי חבות המס, ורק אז לשלם – מבלי להסתכן בהליכים פליליים על אי-דיווח והעלמת מס.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- חוד המחט: מלחמת מקעקעים בדיזנגוף סנטר
- שופט נגד הפילגש: 'היא מופת של ניצול לרעה'
- תביעה: ניתוח למניעת הזעה ביד גרם לנכות
- זיקה, שפה וטיסה. כך תשיגו אזרחות ספרדית?
הליך זה של גילוי מרצון מאפשר למעשה להימנע ממצב שבו רשות המסים מגלה בעצמה את חשבון הבנק ופותחת בהליך פלילי נגד בעליו בשל העלמות מס. אלא שתוקף הוראת שעה זו עומד לפוג בספטמבר הקרוב, ומי שיבחר שלא לנצל את ההזדמנות, עלול להיקלע להסתבכות חמורה הרבה יותר.
לפי הנתונים של רשות המסים, מאז פרסום ההוראה הוגשו מעל 1,600 בקשות לגילוי מרצון, כ-60% מהן באופן אנונימי, ורובן אכן קשורות לחשבונות בנק במדינות זרות. סכום הנכסים שדווח עד כה מגיע לכמה מיליארדי שקלים, ובינתיים הושלם טיפול ביותר מ-100 בקשות בזכות העובדה שמדובר בהליך מזורז, קצר ויעיל במיוחד.
מה מיוחד בנוהל החדש?
גילוי מרצון אינו נוהל חדש או מיוחד לנושא חשבונות בנק זרים. זהו נוהל קיים המאפשר לכל אדם או חברה בישראל לפנות מיוזמתם לרשות המסים ולדווח על העלמות או עבירות מס שביצעו לפני שהיא מגלה על כך בעצמה ופונה אליהם. לאחר הדיווח ותשלום המס בתוספת ריבית והצמדה, אין יותר סכנה שהרשות תפתח בהליכים פליליים.
ייחודיותו של ההליך החדש היא באפשרות לבצע אותו באנונימיות מוחלטת. באופן חריג, בעלי החשבונות יוכלו לבחור לא להיחשף כשהם מדווחים על חשבון הבנק הזר שברשותם. הם אף יוכלו לברר את גובה החוב לרשות המסים ורק לאחר מכן להחליט אם להיחשף ולהמשיך להליך מלא של גילוי מרצון.
לא כל כך פשוט, אבל עדיין כדאי
האם כל אחד יכול להגיש בקשה אנונימית, לדווח על נכסיו בחו"ל ולהימנע מהליך פלילי? לא בדיוק. עקרונית, כל אחד יכול לבקש גילוי מרצון אנונימי. אם חבות המס אינה משמעותית – בסדר גודל של כמה עשרות אלפי שקלים – הבקשה כנראה תידחה על ידי רשות המסים, וזהו סירוב שלעולם אינו מנומק. במקרה של דחיית הבקשה עקב סיבה טכנית ניתן לפנות לפקיד השומה לצורך תשלום המס ועל ידי כך להפחית באופן משמעותי את הסיכון לחשיפה פלילית.
למרות החסרונות, בהחלט כדאי לנצל את ההליך יוצא הדופן לפני שהוראת השעה תסתיים. עדיף לנסות ולהגיש בקשה בהקדם מאשר להמשיך ולהעלים מס ולמצוא את עצמך נאשם בפלילים. צריך לזכור שדיווח מלא ותשלום המס על הנכסים בחו"ל יאפשר גם להביא אותם לארץ ולהשתמש בהם ללא חשש.
בעוד כשלושה חודשים לא ניתן יהיה לבצע יותר גילוי מרצון אנונימי, והאפשרות תיסגר בפני מי שהתעלם ממנה עד כה. אין ספק כי בשלב כזה או אחר, רשות המסים תגיע לכל בעלי חשבונות הבנק בחו"ל.
ומה יקרה למי שינסה להתחכם ופשוט יסגור את החשבון? הרשות תפעל להגיע גם אל חשבונות שנסגרו בשנים האחרונות. מי שחושב שזה מה שיפתור את הבעיות שלו, עוד יגלה שהן רק התחילו.
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד קרן זרקו זמיר
עוסקת בתחום המסים ומספקת ייעוץ וליווי משפטי בהגשת בקשות לגילוי מרצון אנונימי וייצוג מול רשות המסים