שתף קטע נבחר
 

ללא תרופות: מהי הפעילות שמרפאה כבד שומני

חוקרים מאוניברסיטת חיפה מצאו כי אימון התנגדות בחדר כושר הפחית את שיעור הכבד השומני, אחד מהגורמים המרכזיים לאי ספיקת כבד. בישראל סובלים מהתופעה כשליש מהתושבים

מחלת הכבד השומני פוגעת ‭30%-בכ‬ מהציבור, והיא מחלת הכבד הנפוצה ביותר בעולם המערבי. המחלה, האופיינית לסובלים מעודף משקל, מסוכרת ובעיקר מרמות שומנים גבוהים בדם, עלולה להתפתח למצב דלקתי ולשחמת הכבד. במקרים חמורים היא גורמת לאי-ספיקת הכבד ולצורך בהשתלה. בעבר הראו מחקרים כי ירידה במשקל ופעילות גופנית אירובית אינטנסיבית מצליחות להחזיר את הכבד למצבו הבריא. כעת מגלים לראשונה חוקרים ישראלים כי גם אימוני כוח מעניקים אפקט דומה.

 

במחקר החדש שנערך על ידי צוות חוקרים מאוניברסיטת חיפה, מאוניברסיטת תל-אביב ומהמרכז הרפואי תל-אביב בהובלתם של ד"ר שירה זלבר-שגיא, פרופ' אורן שיבולת ואסף בוך החליטו החוקרים לבדוק את השפעת אימוני הכוח, שהם בדרך כלל קצרים וממוקדים יותר מאשר אימונים אירוביים, על הכבד השומני.

 

במחקר השתתפו 82 נבדקים בני ‭65-20‬ שאובחנו באמצעות בדיקת אולטרסאונד כסובלים מכבד שומני בששת החודשים האחרונים לפני תחילת המחקר. המשתתפים חולקו אקראית לקבוצת אימון התנגדות ולקבוצת ביקורת שנתבקשה לעשות תרגילי מתיחות בלבד. המשתתפים במחקר התבקשו לא לשנות במהלך המחקר את הרגלי הפעילות הגופנית שלהם, להמשיך בתזונה שאליה הם רגילים ולקחת את התרופות הרשומות להם.

לאימוני כוח יש השפעה ישירה על הכבד (צילום: index open) (צילום: index open)
לאימוני כוח יש השפעה ישירה על הכבד(צילום: index open)

במהלך המחקר נערכו למשתתפים בדיקות משקל, לחץ דם ובדיקת דם לאנזימי כבד, לשומנים בדם, לסוכר ולאינסולין. אימון ההתנגדות בחדר הכושר הוגדר על פי פרוטוקול אחיד עם התאמת העומס ליכולות המטופל וכלל כמה סטים של תרגילי כוח שונים המערבים זרועות, חזה ורגליים שנמשכו בסך הכל 40 דקות, שלוש פעמים בשבוע. בתום המחקר עברו שוב הנבדקים בדיקות אולטרסאונד לאומדן כמות השומן הכבדי.

 

בתום שלושת חודשי המחקר נמצא כי אימון ההתנגדות (אימון כוח) בחדר הכושר גרם לירידה ברמות השומן בכבד, אף שלא גרם לירידה משמעותית במשקל גופם של הנבדקים. עוד נמצא כי אימון הכוח גרם

גם לירידה ברמות הכולסטרול בדם.

 

"לאימוני כוח יש ככל הנראה השפעה ישירה על הכבד‭,"‬ מסבירה ד"ר זלבר-שגיא. "האימון הגופני משפר ככל הנראה את העמידות לאינסולין ומפחית את רמת הייצור של הכולסטרול בכבד ואת רמתו בדם, ובנוסף גם מפחית את כמות השומן עצמו בכבד‭."‬ הממצאים חשובים במיוחד לאנשים שאינם יכולים לבצע פעילות ספורטיבית אירובית: "ברור ששינוי אורח חיים הוא הטיפול היעיל והמוכר ביותר בכבד שומני. אבל לא כולם יכולים לבצע פעילות ספורטיבית אירובית. הממצאים הראו כי גם אלה שסובלים ממגבלות פיזית או ממוטיבציה נמוכה יכולים לגרום לשיפור משמעותי בכבד השומני וברמות הכולסטרול בדם, גם באמצעות אימוני כוח‭."‬

 

כבד שומני: לא רק מבוגרים

מחלת הכבד השומני היא בעיית הכבד הכרונית הנפוצה ביותר בעולם המערבי: כאמור, כ‭30%-‬ מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים ממנה, ובעיקר גברים - פי שניים בהשוואה לנשים. כמו רבות מהמחלות הכרוניות בעולם המערבי, מחלת הכבד השומני תופסת תאוצה גם בקרב ילדים.

  

מחקרים הראו קשר ישיר בין כבד שומני לבין השמנת יתר, סוכרת והיעדר פעילות גופנית. הספרות הרפואית מצביעה על כך שכבד שומני גורם לנזק בלתי הפיך לכבד.

 

מדוע זה קורה? צריכה של אלכוהול ושומנים גורמים להצטברות שומנים בכבד, עד כדי כך שכ-10%-4% מהשתלות הכבד נעשות בשל מחלה זו. על פי ההערכות, כ-80%-70% מהסובלים מהשמנה סובלים גם מכבד שומני, והוא בולט במיוחד אצל בעלי BMI מעל 30 או היקף מותנים מעל 102 ס"מ בגברים ו-88 ס"מ בנשים.

 

גם רמות גבוהות של סוכר הן גורם סיכון לכבד שומני: 20% מהסובלים מכבד שומני סובלים גם מסוכרת סוג 2, וכ-80% מהסובלים מסוכרת סוג 2 יסבלו מכבד שומני. בתוך כך, גם אנשים הסובלים מהתסמונת המטבולית – שילוב של השמנה בטנית, רמות סוכר גבוהות בצום, רמות גבוהות של שומנים בדם ויתר לחץ דם - נמצאים בסיכון ללקות במחלה: מעל 40% מאלה הסובלים מהתסמונת המטבולית סובלים גם מכבד שומני.

 

קיימים מצבים נוספים היכולים לגרום לכבד שומני על סיבוכיו, למשל אלכוהוליזם, דלקת נגיפית של הכבד מסוג C , מחלת וילסון (הפרעה בשחלוף הנחושת בגוף), תת-תזונה קשה, הזנה תוך-ורידית, תרופות שונות, הריון, בעיות הורמונליות ופגמים מטבוליים נדירים.

 

בשלב הראשון של המחלה מתרחשת הסננה של שומנים לתוך תאי הכבד, המכונים הפטוציטים. בשלב השני מתחילה להתפתח דלקת בתאי הכבד, ובשלב השלישי נגרמת פגיעה ממשית בתאים והם מתחילים להתנוון. בשלב הרביעי תאי הכבד מוחלפים ברקמה צלקתית שאינה מתפקדת.

 

עיקר הטיפול בכבד שומני מתרכז בשינוי אורח החיים. אסטרטגיה זו הוכחה בכל המחקרים שבוצעו בעניין והיא עולה לרוב על כל האפשרויות התרופתיות. מדובר, אם כן, בשינויים בתזונה, ירידה במשקל ובהיקף המותניים, הפחתה בכמות השומנים הנצרכת, איזון של רמות הסוכר וביצוע פעילות גופנית סדירה.

 

במסגרת הדיאטה מומלץ להקפיד על צריכה מעטה של שומן רווי מן החי ושומני טרנס המצויים במאפי בורקס, ג'חנון, קרואסונים, עוגות ועוגיות. מנגד, שומן חד בלתי רווי המצוי בשמן זית ובאבוקדו מעלה את הכולסטרול הטוב (HDL) ומסייע להפחתת הכולסטרול הרע (LDL).

 

מומלץ גם להפחית בצריכה של סוכרים פשוטים כמו סוכר, ריבה, דבש ומשקאות ממותקים, מאחר שהם מגבירים את תנגודת הגוף להורמון אינסולין ותורמים להשמנה. סוכרים פשוטים גורמים גם לעלייה ברמות השומנים מסוג טריגליצרידים המביאים להשמנה ולהתפתחות של כבד שומני.

 

כדאי להוסיף לתפריט מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך המכילים גם סיבים תזונתיים. אלה מסייעים באיזון רמות הסוכר, מפחיתים את התנגודת לאינסולין ואת רמות השומנים בדם ובנוסף תורמים לתחושת שובע. ולאחר שדאגתם לשינוי התזונה שלכם, זכרו להוסיף למרשם גם פעילות גופנית התורמת לשריפת קלוריות, הפחתת רמות השומנים, איזון רמות הסוכר וירידה במשקל. ההמלצה היא לבצע פעילות גופנית חמישה ימים בשבוע, בייעוץ הרופא המטפל.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
במחקר הישראלי השתתפו 82 נבדקים שסבלו מכבד שומני
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים