שתף קטע נבחר
 

מאז הודעת הריבית: האירו צלל ב-2.6%

המטבע האירופי נקבע על 4.23 שקל. הדולר ירד ב-1.4% לרמה של 3.77 שקלים. הסיבה לירידות החדות: ההבהרה של בנק ישראל כי הריבית לא תרד יותר והיא איננה פקטור בניסיון להעלות את שער הדולר הנמוך. פסגות: "בנק ישראל רוצה להעלות את הריבית כבר היום, הוא פשוט לא יכול"

לאחר הטלטלה אמש במסחר במט"ח על רקע מסיבת העיתונאים של בנק ישראל, בו הודיעה הנגידה על הותרת הריבית במשק על 0.1%, המשיכו גם היום (ג') הדולר והאירו במגמת הצניחה.

 

עוד בשוק ההון

בורסת ת"א: ירידות חדות באג"ח הממשלתיות

באירופה מנמיכים ציפיות להסכם עם יוון

 

שערו היציג של הדולר נקבע היום על 3.77 שקלים, ירידה חדה של 1.4% לעומת שערו היציג שנקבע אתמול - עוד לפני הודעת הריבית של בנק ישראל. שערו היציג של האירו נקבע על 4.23 שקלים - ירידה של 2.6% לעומת היציג של אתמול.

קרנית פלוג (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
קרנית פלוג(צילום: גיל יוחנן)

יש לציין, כי עם הודעת הותרת הריבית צנח הדולר במסחר בין הבנקים - לאחר סגירת שערו היציג ב-1.7%, והבוקר עם פתיחת המסחר הרשמי בדולר, הוא תיקן את עצמו כלפי מטה.

 

צניחת המטבעות הזרים מיוחסת לבנק ישראל

במסיבת העיתונאים אתמול הודיע בנק ישראל כי הריבית תישאר כעת ללא שינוי, אבל פלוג אותתה לשוק כי לא תהיה הרחבה כמותית (הדפסת כסף), וכי הכיוון היחיד של הריבית בעתיד הוא כלפי מעלה. לכן הירידה בשערי המטבעות הזרים מיוחסת להותרת ריבית בנק ישראל על על כנה ובמיוחד לד"ר קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל שהבהירה כי המלחמה על שער הדולר לא תהיה בזירת הריבית.

 

"הדברים "האנמיים" של הנגידה שאינם מאותתים על כוונותיו של הבנק המרכזי לנקוט בצעדים אגרסיביים על מנת למתן את התחזקות השקל כנגד סל המטבעות האפקטיבי, הביאו להתחזקות משמעותית של השקל אשר מפגין עוצמה מול המטבעות המרכזיים", מציינים במחלקת המחקר של בית ההשקעות "טופ אלפא".

 

לדבריהם, המשך התיסוף עלול להקשות על צמיחת היצוא. "אם המגמה תמשיך נראה כי לבנק ישראל לא יהיה מנוס מנקיטה בהעמקת המדיניות המוניטרית המרחיבה, ובהתערבות נוספת בשוק המטבע, על אף ההצהרה כי פחתו הסיכויים לכך".

 

באוצר מגדרים את החוב הדולרי

מי שנצל את הירידות החדות היא יחידת החוב של משרד האוצר, שגידרה חוב דולרי בסך 90 מיליון דולר. המשמעות המעשית בפעולת הגידור היא קביעת החוב על פי השער שנסגר אתמול והפיכתו לחוב שקלי.

המהלך מבהיר כי במשרד האוצר מעריכים שמגמת ירידת הדולר תיעצר בקרוב והוא אף ישוב לעלות – כנראה עם הודעת הפד (הבנק הפדרלי) על העלאת הריבית בארה"ב.

 

יש לציין כי זו אינה עסקת הגידור היחידה. בחודשים האחרונים ניצלו באוצר את הירידות החדות מספר פעמים במהלך של גידור חוב בהיקף של מאות מיליוני דולרים.

 

הבעיה הגדולה שבינתיים, הריבית הנמוכה יצרה נזק מתמשך בעיקר בשוק הדירות – מימון זול (משכנתאות זולות) הן אחת הסיבות העיקריות אם לא הסיבה הראשית לכך שהביקוש לדירות הולך ועולה ומחירי הדירות עולים בהתאמה. הדבר היחידי שכנראה יתן למתן את הביקושים הוא העלאת מס הרכישה על ידי שר האוצר משה כחלון.

 

הריבית הנמוכה כבר לא משחקת תפקיד מול הדולר

"פלוג היא זו שבשנים האחרונות הן כנגידה והן כמשנה לנגיד, דגלה בגישה שריבית נמוכה הופכת את השקל לפחות אטרקטיבי ביחס לדולר. עכשיו היא מסבירה שצריך יהיה למצוא כלים נוספים למלחמה על שער הדולר", אומרים במערכת מהון להון. "פתאום בבנק ישראל מגלים שהפחתות הריבית שנועדו לעזור לשער הדולר להתרומם, לא ממש מועילות לאורך זמן. הרי כבר שנים שהפחתות הריבית מייצרות השפעה קצרת טווח על הדולר, ובפועל אחרי תקופה מסוימת (לרוב קצרה) הדולר חוזר לרדת", מוסיפים.

 

גם אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות טוען זאת. בסקירתו הוא אומר כי הריבית  לא תרד לריבית שלילית כפי שצפו עד לאחרונה. "התחושה שבבנק ישראל מפנימים כי האפקטיביות של כלי הריבית על שוק המט"ח נשחקה ככל שהריבית ירדה, מביא אותנו להעריך שוב כי ללא הפתעות שליליות מהותיות, הריבית תוותר על כנה עד סוף השנה וכי השינוי הבא בריבית יהיה דווקא כלפי מעלה".

 

"מעבר לכך, מנאומה של הנגידה לאחר פרסום ההחלטה אפשר לקחת שתי נקודות עיקריות", מבהיר גרינפלד. "הפעלת כלים לא שגרתיים (כמו הרחבה כמותית או ריבית שלילית) נעשית בתנאים לא שגרתיים וזה לא המצב כרגע. העלאת ריבית בארה"ב תתמוך בחזרה לסביבת ריביות נורמלית גם אצלנו. במילים אחרות, בנק ישראל רוצה להעלות את הריבית, הוא פשוט לא יכול כרגע".

 

גיל קליאן, כלכליסט סייע בהכנת הכתבה


פורסם לראשונה 23/06/2015 12:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים