שתף קטע נבחר
 

מניעת חתכים: האם עיסוי פרינאום יעיל?

עיסוי פרינאום לפני הלידה עשוי לסייע לתהליך להיות פשוט יותר, אך לא כולן מתחברות לפעולה. רגע לפני שאת מחליטה - כל מה שצריך לדעת על העיסוי המדובר ביותר בקרב ההריוניות

נשים רבות מתלבטות בשאלות שנוגעות לעיסוי הפרינאום: במה מדובר, למה והאם כדאי לעסות אותו, האם זה ימנע קרעים וחתכים בלידה, ואיך מתייחס לכך הצוות הרפואי בחדר הלידה?

 

רגע לפני הלידה:

סקס מזרז לידה? האמת מאחורי המיתוסים בהריון

בלי אפידורל: כך תפחיתי כאבים בלידה

135 צירים בלידה: 40 עובדות מדהימות על ההריון

 

הפרינאום, שנקרא בעברית חיץ הנקביים, הוא פיסת עור גמישה ואלסטית, שמפרידה בין פי הטבעת לפתח הנרתיק. האזור הזה עובר מתיחה חזקה במהלך הלידה, ומטרתו של עיסוי פרינאום הוא להגמיש אותו לפני שהתינוק יוצא.

 

העיסוי הטוב ביותר של הפרינאום מתרחש בשלבים האחרונים של הלידה, כאשר התינוק נמצא בתעלת הלידה, מתקדם מעט, מותח את הפרינאום, ואז נסוג, ושוב מתקדם בכל ציר נוסף מעט יותר.

 

זו גם ההכנה הטובה ביותר ליולדת מבחינה מנטלית ורגשית, משום שהיא מאפשרת תחושה מקדימה מה יקרה כשראש התינוק יגיח סוף סוף החוצה. יש בכך גם חיזוק של אמון היולדת בעצמה ובגופה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

האם העיסוי ימנע את הצורך בחיתוך הפרינאום במהלך הלידה?

המדיניות כיום היא לבדוק כל מקרה לגופו ולא לבצע חיתוך בכל לידה כפעולה רוטינית, כפי שהיה נהוג בעבר. למרות זאת, ייתכן שעל אף עיסוי הפרינאום ייווצר חשש לקרע במהלך הלידה, והצוות יעדיף לבצע חתך כדי למנוע זאת או שיעדיף לבצע חתך משיקולים אחרים, שונים.

 

השיקולים לחיתוך הם רבים: תנוחת הלידה, משקל התינוק, הצורך בהתערבות במהלך הלידה (ואקום), מצוקה עוברית ועוד. אז למה בכל זאת מומלץ לבצע את העיסוי? משום שכך לפחות את יודעת שעשית את המקסימום כדי למנוע מעצמך קרעים וחתך.

 

להביא שמן לחדר לידה

כדאי להביא שמן, ולציין בפני המיילדת לכך שעשית עיסוי פרינאום ושאת מעדיפה שלא יבצעו בך חתך, במידת האפשר. כיום, לאור המחקרים הרבים שבוצעו, ברור שחתך שמבוצע מראש אינו מונע קרעים בלידה, אינו מגן על ראש התינוק ואינו מגן על רצפת האגן.

 

המסקנה היא, שלא ניתן לדעת מראש מי תסבול מקרעים ולכן אין צורך בפעולת חיתוך מקדימה. יחד עם זאת, ישנם מחקרים רבים המוכיחים הבדלים בגמישות הפרינאום אצל נשים שבצעו עיסוי.

 

כך מבצעים את העיסוי

מומלץ להתנסות בכך לקראת השבוע ה-35. עשי זאת כשאת ובן זוגך נינוחים, וכשאתם מרגישים שאתם מעוניינים בכך. דאגו שהאווירה תהיה נעימה, שאת תרגישי רפויה. חשוב שבן הזוג שמבצע את העיסוי יהיה קשוב אליך. כדאי גם להתחיל בעיסוי אחרי מקלחת.

 

בנוסף, את יכולה לבצע את העיסוי בעצמך. עשי זאת כשאת יושבת על קצה המיטה או שוכבת על הצד, כשהרגל העליונה מעט באוויר. לפני העיסוי מומלץ להכין שמן שומשום או שקדים, וכן לרוקן את השלפוחית.

 

התנוחה המומלצת לעיסוי על ידי בן הזוג הוא כשאת שוכבת-יושבת נשענת על כריות ורגליך מפושקות. חשוב שמי שמבצע את העיסוי יגזור ציפורניים וירחץ היטב את הידיים לפני. מבצעים את העיסוי בעזרת שתי האצבעות המורות. מחדירים את האצבעות כ-2-3 סנטימטר לפתח הנרתיק. מותחים בעדינות את שולי הנרתיק כלפי פי הטבעת וכלפי הצדדים, כדקה. משחררים את המתיחה וחוזרים על הפעולה מספר פעמים.

 

לא מומלץ לכולן

ישנם מצבים בהם לא מומלץ לבצע עיסוי. למשל, אם את סובלת מפטרייה בנרתיק, מדלקת או מהרפס פעיל, אם העיסוי גורם לך חוסר נעימות, או אם יש לך צירים מוקדמים – עדיף להימנע.

 

מומלץ לשמור על תזונה טובה, שיש בה הרבה מזון חלבוני והרבה ירקות, מכילים חומרים טובים ששומרים על גמישות העור. לשמור על עליה מתונה במשקל, כדי לעזור לרקמות לשמור על האלסטיות, ולעסוק בפעילות גופנית כדי להגמיש שרירים.

 

ואם אפשר, ללדת בשכיבה על הצד – זו תנוחה שיש בה הרבה פחות נזקים לפרינאום, לעומת לידה בשכיבה על הגב.

 

בהצלחה! 

 

הכותבת היא מיילדת בכירה, מומחית ללידות טבעיות, מלווה, מייעצת ומדריכה נשים בשלבי ההריון והלידה






 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מומלץ בעיקר בשלבים האחרונים של הלידה
צילום: shutterstock
מומלצים