בכיר בחברות הגז: שופכים את דמנו
שר הכלכלה אריה דרעי אמר היום כי צריך להכניס שינויים במתווה הגז והתשובה לא איחרה לבוא. יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל חברת אבנר, כינה את המתווה המסתמן "הסכם של אין ברירה". לדבריו: "הוא כולל עבורנו גזירות קשות, מכירת 3 מתוך 4 מאגרים שגילינו. הרווח שלנו יהיה פחות מ-1 דולר ליחידת אנרגיה"
בעוד ששר הכלכלה, אריה דרעי, אמר כי יש שינויים שצריכים להיעשות במתווה הגז בכל הנוגע למחירים וליציבותם וכן לפיקוח והשגחה, קובע גדעון תדמור - יו"ר חברת דלק קידוחים ומנכ"ל חברת אבנר, שתי חברות הקידוח שבבעלות יצחק תשובה - כי ההסכם המסתמן הוא "הסכם של אין ברירה".
בכנס שערך איגוד החברות הציבוריות בתל אביב, אמר תדמור: "ההסכם המתגבש הוא הסכם של 'אין ברירה' עבור השותפויות. הכריחו אותנו להסכים לו. הוא כולל עבורנו גזירות קשות, חסרות תקדים בהיקפם בתחום. המדינה למעשה מאלצת אותנו למכור שלושה מתוך ארבעה מאגרים שגילינו - גם את כריש, גם את תנין וגם את תמר.
כתבות נוספות בנושא מתווה הגז :
- "יזמי הגז כבר מזמן החזירו את ההשקעה"
- רה"מ: המונופול יפורק. המתנגדים: הוא יחוזק
- ג'ון קרי החזיק במניות נובל אנרג'י בשווי של עד מיליון דולר
"השקענו בתמר 16 מיליארד שקל, וזה נראה לכולם טבעי והגיוני, ששנתיים אחרי שהגז מתחיל לזרום, המדינה מגרשת אותנו מהשדה היחיד שמפיק גז בישראל. אותנו, אנחנו שהבאנו את חברת נובל אנרג'י לישראל, אנחנו שגילינו את הגז והשקענו כספים אדירים בפיתוח התעשייה, אנחנו אשר הבאנו את בשורת האנרגיה לאזרחים, שמשלמים את שיעור המס הגבוה ביותר בישראל, אותנו מבקשים להכריח למכור את המאגרים. לא רק זה, המדינה גם בעצם מטילה פיקוח דה-פקטו על המחירים. למעשה יש במתווה גם פירוק המונופול וגם פיקוח על המחירים".
לדבריו, המרכיב החיובי היחיד במתווה, מבחינת חברות הקידוח, הוא ההסכמה של הממשלה שלא ליזום שינויים נוספים במדיניות למשך 10 שנים. "נקודת האור היחידה מבחינתנו שאפשר לציין בכל המתווה קשורה לרצון לייצר וודאות ויציבות בענף. לאפשר לנו להתקדם עם הרחבת תמר ופיתוח לויתן, מוקדם ככל האפשר. וודאות ויציבות רגולטורית הם האלמנטים הבסיסיים שהכרחיים לענף עתיר סיכונים כדוגמת תעשיית הגז והנפט. עד היום לא נהננו מאותה וודאות. ההפך הוא הנכון.
5 שנים מאז שמאגר לוויתן נתגלה ודבר לא קרה. 5 שנים שבהן התעוררנו חדשות לבקרים לשינויים תכופים והחלטות סותרות מצד הרגולטורים בישראל: החל מוועדת שישנסקי, דרך ועדת צמח, דיונים על נקודת הקבלה בצפון, דיונים מול הממונה על ההגבלים עסקיים. פתיחת הסכמים, חזרה מהבנות, הטלת מיסים רטרואקטיבים ובתוך כל הכאוס הרגולטורי הזה עוד מתפלאים על כך שלא הגיעו משקיעים חדשים, ולא נתגלו תגליות חדשות, למרות ש- 75% משטח המים הכלכליים של ישראל יכולים להיות זמינים למשקיעים חדשים".
"הגז הפך לכלי ניגוח פוליטי"
תדמור האשים את מפלגות השמאל בישראל בהפעלת לחץ ציבורי שהביא למתווה המסתמן. "מתנהל סביב השותפויות כל העת מסע דה לגיטימציה ודמוניזציה חסר תקדים בבוטות ובהיקף שלו מצד גורמים פוליטיים מסוימים שפועלים לסיכול תעשיית הגז בישראל תחת אצטלה של 'דאגה לאינטרס הציבורי'. מי שדואג לאינטרס הציבורי לא פועל לעכב את פיתוח המאגרים בכל צומת אפשרי אליו מגיעים. מי שבאמת דואג לאינטרס הציבורי היה צריך לצאת ולהפגין נגד העיכובים הרגולטורים המתמשכים ולא נגד ההסכם המתגבש.
"לא צריך להיות מומחה כדי לזהות שיש כאן מאבק פוליטי של חלקים בשמאל נגד הממשלה. יש גורמים פוליטיים, ואני חושב שכולם כאן יודעים למי הכוונה, שלא בוחלים בהפצת שקרים ואיומים, ובהטחת האשמות חסרות בסיס נגד התעשייה והעומדים בראשה, גם במחיר פגיעה אנושה בתעשיית הגז הישראלית. כשאתה רוצה להרוויח הון פוליטי, אתה מתחיל לחזור על סיסמאות קליטות. לצערי הסיפור של הגז נהפך לכלי ניגוח פוליטי. במקום לנהל שיח מקצועי, לדבר על הנתונים ועל העובדות, משמיעים סיסמאות חסרות בסיס. אני מאמין שהציבור מספיק חכם ויודע להבחין בין פופוליזם זול למנהיגות אמיתית, שרואה קודם כל את האינטרס הציבורי ואת טובת הכלכלה הישראלית".
"יש כאן ממשלה שרוצה לקדם את תעשיית הגז, ובוודאי שיש כאן ראש ממשלה ושר אנרגיה שמבינים את החשיבות הכלכלית והמדינית האדירה של התעשייה הזאת לישראל ולכלל האזרחים, אבל, יש קבוצה לא גדולה, אבל צעקנית במיוחד, שמוכנה להרוס את התעשייה בשביל עוד כותרת בעיתון, ועוד סטטוס ציני בפייסבוק או ציוץ אירוני ומגניב. להזכירכם: אלו אותם אנשים שעיכבו את פיתוח פרויקט תמר בלמעלה משנה; אותם אנשים שיצאו להפגין נגד מתקן הקבלה בצפון; אותם אנשים שאצו רצו לבג"צ אחרי ועדת צמח רק כדי לדחות את קבלת המסקנות בפרק זמן של למעלה מחצי שנה; אותם אנשים שיצאו נגד הממונה על ההגבלים עסקיים בסיבוב הקודם ואלה אותם אנשים שגרשו מכאן את חברת וודסייד האוסטרלית ועכשיו הם מתנגדים למתווה שהניחה הממשלה בפני הציבור. לנו, לעומת זאת, יש אחריות למדינה, לתעשיית הגז ולבעלי מניותינו ולכן נמשיך להיות מחויבים לפיתוח התעשייה, הרחבת תמר ולפיתוח לוויתן, כפי שפעלנו עד היום, באחריות ובמקצועיות".
ביחס למחיר הגז בעסקאות שעליהן חתמו השותפות עד כה אמר תדמור כי "מחירי הגז בישראל הם מהנמוכים בעולם המערבי, וזאת עובדה שעליה מסכימים מומחים רבים מהארץ ומחו"ל. חשוב לזכור שהמחיר בישראל נמוך משמעותית ממחירו במרבית מדינות אירופה וזאת עוד לפני יישום המתווה שמחיל בישראל פיקוח על המחירים.
"השקרים שנשמעים בתקשורת אודות תשואת פרויקט תמר בלתי נתפשים. זה התחיל עם אמירות הזויות שחברות הגז מרוויחות 400%, אח"כ עלה ל-600%, והיום אני כבר שומע שחבורת ברוני הגז, 'שודדי הגז', מרוויחים 1,000% ואפילו 1,200% על הגז. מדובר בשקרים שיכולים להיאמר רק על ידי אנשים שכל מטרתם היא לסלף את העובדות ולעוות אותן ביד אומן מתוך תקווה להרוויח הון פוליטי או תקשורתי. להיראות כאילו 'חברתיים', אבל בעצם לפעול בניגוד מוחלט לאינטרס החברתי.
"האמת שונה בתכלית - אם מפחיתים ממחירי הגז של 5.45 דולר ליחידת אנרגיה את השקעות העתק של כ-4 מיליארד דולר, את עלויות ההפקה, המיסים, התמלוגים, היטל ששינסקי ומימון אנו נותרים עם פחות מ- 1 דולר רווח. חלק המדינה מהתקבולים לאחר ששינסקי הוא חסר תקדים - למעלה מ-60%. שיעור התשואה של פרויקט תמר קרוב לזה שנחזה בועדת ששינסקי ונמוך משמעותית משיעורי התשואה הממוצעים בפרויקטים דומים בארה"ב, היכן שלא קיימים סיכונים גיאופוליטיים וסיכוני שוק".
מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות אילן פלטו טען כי "אנחנו רואים את ההשלכות האיומות של הרגולציה על כל המשק הישראלי. ההשתוללות של הרגולטורים הובילה לעיכוב של שנים בפיתוח משק הגז וכל אזרחי ישראל ישלמו את המחיר. אני קורא לראש הממשלה לא נתניהו לא להיבהל מהרוחות הרעות והפופוליזם הזול בתקשורת ולהוביל את המתווה לאישור הממשלה".