האוכל שיגרום לילדים שלכם להיות חכמים יותר
יותר פירות ירקות, מוצרי חלב ודגנים מלאים, הם רק חלק מהמזונות שכדאי שתתנו לילדים שלכם לאכול, אם תרצו לשפר את היכולות הקוגנטיביות שלהם. למה זה כל כך חשוב ומאיזה מאכלים כדאי דווקא להימנע?
השפעת התזונה על היכולות הקוגניטיביות שלה הוא נושא שהמחקרים עוסקים בו כבר כמה שנים. החיפוש אחר המזונות שישמרו את הזיכרון, החשיבה והיכולת לפתור בעיות מורכבות חשוב בכל הגילאים, לא כל שכן בגיל הילדות, בו ההשפעה על המוח היא עצומה.
קראו עוד כתבות במדור בית בריא
החופש מתחיל: מה הילדים יאכלו כל הקיץ בבית?
כל השיטות: להרגיל את הילדים לאכול בריא
דל, דיאט או לייט: כך תדעו מה ההבדל
והמחקרים מוכיחים כי ההשפעה מתחילה כבר מגיל ינקות. מחקר שהתפרסם לא מזמן, בדק את משך ההנקה ואת איכות התזונה בשנה הראשונה על פי סולם סולם שהתייחס לאכילה מ-7 קבוצות המזון: ירקות, פירות, דגנים מלאים, חלבונים מן החי (בשר, דגים, ביצה), מוצרי חלב, שתייה מתוקה וחטיפים.
התוצאות הראו כי צריכה של ירקות, פירות, דגנים מלאים, חלבונים איכותיים ומוצרי חלב הקנו נקודות חיוביות ליכולות הקוגניטיביות, ואילו צריכה של מוצרי בשר מעובדים, חטיפים ומשקאות ממותקים הפחיתו מהציון התזונתי.
חשוב לציין כי במחקר נמצא קשר ישיר בין משך ההנקה ליכולת השכלית בבנים בלבד. נמצא כי תינוקות זכרים שינקו מעל 4 חודשים הצליחו יותר במבחנים המעידים על מהירות תגובה פסיכומוטורית.
מנגד, מחקרים נוספים מצביעים על כך כי האיכות הכוללת של התזונה בשנת החיים הראשונה קשורה לתפקוד קוגניטיבי טוב יותר הן בבנים והן בבנות, מה שמוסבר על ידי החוקרים כתוצאה של התפתחות מואצת של המוח בשנה הראשונה.
ממצאים אלה מצטרפים לממצאי ממחקרים קודמים, אשר מוכיחים כי למשך ההנקה יש השפעה ארוכת טווח על ההתפתחות והיכולת השכלית, וכן קשורה בקשר הפוך עם השמנה בילדות ובבגרות.
מחקר נוסף שכלל כ- 28,000 משתתפים בני 55 ומעלה מכמה מדינות מצא, שאיכות התזונה שלנו משפיעה על הסיכוי לירידה ביכולות החשיבה. ירידה קוגניטיבית נמצאה בקרב כ -17% ממשתתפי המחקר.
איכות התזונה נמדדה על פי תדירות צריכה של מזונות על פי חלוקה לקבוצות. ירידה קוגניטיבית מועטה ביותר נמצאה בקרב אלו שהתפריט שלהם היה עשיר בפירות וירקות, אגוזים, דגים, מי שצרך אלכוהול בכמות מתונה ואלה שהמעיטו בצריכה של בשר אדום.
אז מה לתת לילדים לאכול?
מים ולא משקאות ממותקים. שתיית מים היא הרגל נלמד. ילד ששותה מתוק מגיל מאד צעיר, מתרגל לכך. חשוב לדעת כי עידוד שתייה באמצעות המתקה אינו מומלץ. .
ירקות ופירות: ילדים לא תמיד אוהבים פירות וירקות, למרות כל הניסיונות שלנו, אבל תפקידנו הוא לדאוג שבבית יהיו ירקות ופירות ממגוון צבעים וסוגים באופן נגיש ומעורר תיאבון. לעתים יש לחשוף את הילד מספר פעמים לאותו המזון עד שיסכים לטעום ממנו.
שלבו חלבונים איכותיים: חלב ומוצריו הם מקור מצוין לחלבון זמין בעל ערך תזונתי גבוה שכה חשוב במיוחד בשלבי הגדילה וההתפתחות. גבינות לבנות, יוגורטים וקוטג' גם תורמים חלבון וגם סידן.
חטיפים ואהבה: אמנם ידוע כי הילדים אוהבים טעמים עזים, שמתחבבים עליהם במהירות רבה, ואנחנו תומכים בכך שאנו נוטים לפנק אותם עם מתוקים וחטיפים מלוחים.
אבל כדאי לזכור שלעתים הילדים אינם זקוקים לממתק או חטיף, אלא מבקשים את אהבתנו ותשומת ליבנו, שבגלל חוסר זמינות וזמן, מתחלפים באוכל. אז חטיפים מפעם לפעם אמנם חשובים, אבל גם ובעיקר יחס ואהבה.
טליה לביא היא דיאטנית קלינית, יועצת לחברת תנובה