שתף קטע נבחר

לא רק בחורף: מטיילים בגולן בחופש הגדול

בין אם מדובר במסלולים מוכרים ובין אם מעיינות נסתרים, הרי שגם בחופש הגדול יש הרבה מאוד מה לראות בגולן. מדריכי מדרשת הגולן, הפועלים בשיתוף "אשכולות" - פורום מרכזי סיור ותודעה ישראלית, גיבשו עבורכם מסלולים מתאימים לטיול ברחבי הגולן בחודשי הקיץ

אמנם כבר אין שלג בחרמון והמעיינות בצפון כבר לא בשיא עונתם, אך המטיילים אינם מפסיקים לפקוד את אזור הגולן, ומגוון המסלולים והאטרקציות מושכים אליהם מבקרים מכל רחבי הארץ. הנה כמה מהם.

מטיילים בגולן גם בקיץ (צילום: אורן זינגבוים) (צילום: אורן זינגבוים)
מטיילים בגולן גם בקיץ(צילום: אורן זינגבוים)

בריכת אורחה

צמד המילים "בריכת הקצינים" ידוע כמציין בריכות בטון שנבנו על ידי הסורים. את הבריכות הם בנו בסמוך לנקודת נביעה של מעיינות שונים, כאשר הידועות שבהן הבניאס, ג'לבינה ואל עלמיין, שנשארו שלמות לאחר מלחמת ששת הימים. בעוד מספר בריכות נשארו הרוסות, מיובשות או סתם קבורות מתחת לשיחים וקוצים.

"בריכת הקצינים". ביקור צונן ומוצל
"בריכת הקצינים". ביקור צונן ומוצל

חלקן שוקמו על ידי בני הגולן והמפורסמת שבהן הינה בריכת אורחה. הבריכה שופצה על ידי בני רמת מגשימים לזכרו של רזיאל נגר ז"ל, שנהרג מנפל של פגז במהלך טיול בשדות רמת הגולן שכה אהב. רזיאל עוד הספיק לעזור בתחילת פרויקט שיפוץ הבריכה, אך לא זכה לראות אותה מושלמת. מקור שמה שלהבריכה בהינו בשל שרידי חאן אורחים מהמאה ה-13. הממוקם למרגלות מגדל התצפית המתנוסס מעל הבריכה.

 

כיצד תגיעו: הבריכה ממוקמת על כביש 98 בסמוך למפגש עם "ציר הנפט", כאשר בצומת קיימת אנדרטה לנופלי גדוד סופה של חטיבת "ברק" של חיל השריון. סמוך לאנדרטה תזהו דרך עפר המובילה לכיוון מזרח, עליה עליכם לנסוע כ-300 מטרים עד למקבץ עצי אקליפטוס ממנו תוכלו לזהות את הבריכה היפה.

 

הג'ובה הגדולה

רמת הגולן לא מוזכרת יתר על המידה בתנ"ך, אך תיאור אחד רווח לה בתיאורם של "יערות הבשן". רמת הגולן כידוע אינה מכוסה כיום באותם יערות ענק, אך מספר שרידים נשארו מהם. אחד מהם הוא יער אודם שבו קיימת תופעה גיאולוגית ייחודית.

 (צילום: אורן זינגבוים) (צילום: אורן זינגבוים)
(צילום: אורן זינגבוים)

יערות הבשן העצומים השתרעו מצפון הגולן ועד למרכזה, ונכרתו בעיקר באמצע המאה ה-19, עת החלה התיישבות מאסיבית של מיעוטים שונים באזור, ובראשם הצ'רקסים. במאמר מוסגר נזכיר שגם יהודי צפת ניסו להתיישב בגולן באותם הימים. יער אודם ניצל מהכריתה הודות לעובדה שהוא שוכן על גבי מסלע בזלת צעיר וטרשי שלא אפשר עיבוד חקלאי של הקרקע, ועל כן לא מצאו טעם בכריתתו.

 

בתוך יער אודם שוכנת תופעה גיאולוגית נדירה ושמה "ג'ובה" - בור טבעי הנמצא בקרקע הבזלת שבאזור יער אודם. ישנם כ-23 בורות כאלה שגודלם משתנה מעומק של כ-8 מטרים ועד לג'ובה הגדולה,שעומקה כ-70 מטרים וקוטרה כ-250 מטרים. ההסבר המדעי המקובל להיווצרות הג'ובה היא שהבור נוצר כתוצאה מפליטת גז וולקני שיצר התפוצצות עזה.

יער אודם. טומן סודות (צילום: אבי הירשפלד)
יער אודם. טומן סודות(צילום: אבי הירשפלד)
 

כיצד תגיעו: סעו על כביש 978 המחבר בין הכפר הדרוזי מסעדה לצומת האמיר. בסמוך לכניסה ליישוב אודם ישנו שילוט מערבה המוביל לחניון מוסדר וטיילת מונגשת שתוביל אתכם אל עבר הג'ובה.

 

מצפה לשלום

נדמה שדווקא מקומות שלעתים נראים "נדושים" הינם המקומות היפים ביותר לטיול בגולן, בהם אמנם צריך לקחת בחשבון שלא נהיה לבד במקום, אך לרוב היופי מפצה על הפקקים האנושיים. כזה הוא אתר "מצפה לשלום" - נקודת תצפית מרהיבה הנמצאת בדרום הגולן בסמיכות לקיבוץ כפר חרוב. הדבר הראשון לעשות כשמגיעים אל המקום הוא לרדת במדרגות האמפי אל מול נוף הכנרת המרהיב, לנשום עמוק את האוויר הנקי, ולאחר מכן לתצפת על מרחבי הצפון.


מצפה לשלום (צילום: עטרה כץ) (צילום: עטרה כץ)
מצפה לשלום(צילום: עטרה כץ)

מתחתכם מונחת הכנרת ממש על כף היד, לכל אורכה יישובי עמק הירדן ולידם מטעי הבננות ושדות החיטה. הרי מירון והרי צפת נפרשים מצפון לנו בגובה מרשים, וניתן לראות היטב גם את ההסבר לגבולות הגליל כפי שמופיע במסכת שביעית: "מכפר חנניה ולמעלן, כל שאינו מגדל שקמין - גליל העליון. ומכפר חנניה ולמטן, כל שהוא מגדל שקמין - גליל התחתון".

 

שרשרת הרי הגליל התחתון אכן נראית כאן באופן מרשים ביותר, ושיאם של ההרים בהר התבור הבולט למרחוק בכיפתו המושלמת.

 

עינכם יכולה עוד לנדוד דרומה הרחק אל עבר רמת צבאים ורמות יששכר שכבר נושקות לגלבוע, ויש ימי ראות יוצאי דופן שבהם אף ניתן לראות את מבנה האוניברסיטה של חיפה הנמצא על הרי הכרמל. אך הנוף המרהיב איננו הסיבה היחידה להגיע דווקא לכאן. ממרפסת התצפית יורדות מדרגות לעבר בוסתן בו התקיים ישוב יהודי בימי המשנה והתלמוד בשם "כפר יחריב", אשר שמו מוזכר כבר בברייתת התחומין.

 

ברייתא זו מפרטת את גבולות תחומים בארץ ישראל, שעליהם מתקיים דיון בדבר חיוב קיום מצוות התלויות בארץ, כאשר כפר יחריב היה חלק מכפרי תחום סוסיתא - העיר המרכזית שהייתה הלניסטית וניתן לראות את שרידיה ממרפסת התצפית.

 

על שרידי הכפר היהודי נבנה כפר סורי בשלהי המאה ה-19, ששימש גם אזרחים אך בעיקר חיילים סוריים. בצד הדרומי של מרפסת התצפית מונח מקלע ישן,שהינו שריד ממוצב סורי שננטש בבריחת הצבא הסורי מפני צה"ל במהלך שחרור הגולן במלחמת ששת הימים לפני 41 שנים.

 

רדו לעבר הבוסתן, בו תמצאו כמעט את כל עצי שבעת המינים,לרבות עץ התמר שבדרך כלל איננו גדל במקומות אלו אך מצא כאן את מקומו. הבוסתן שותה ממי מעיינות הדופן של הגולן, שמנקזים את מי התהום המחלחלים במסלע הבזלת של דרום הגולן ומתפרצים בחיבור שבין הגיר לבזלת במצוקי הגולן. הליכה של כ-15 דקות מהמצפה לאורך המצוק דרומה על גבי שביל ברור, תוליך אתכם אל בריכת מים שדומות לה מפוזרות ברחבי הגולן.

 

עין אמפי (עין א-דורה)

הגולן, ארץ המים והמעיינות, מסתיר בתוכו כ-160 מעיינות, מרביתם דלילים הפרוסים בר בשטח. אך בלא מעט מהבריכות התערב האדם ובנה בריכות איגום קטנות, בתחילה לצורך השקית השדות החקלאיים או הגמעת עדרי הבקר במים לאחר מכן החל כ"בריכות הקצינים" לצינון חום הגוף.

עין אמפי (צילום: אורן זינגבוים) (צילום: אורן זינגבוים)
עין אמפי(צילום: אורן זינגבוים)

כיום, גם משפצים "מעיינות סודיים" לפיקניקים תיירותיים, שאחד מהם הינו "עין אמפי". המעיין זכה לכינוי בגלל צורת הבריכה העגולה בעלת המדרגות היוצרת מעין אמפי, ובמפות שמו הוא עין א-דורה, כשם הכפר הסורי ששכן במקום.

 

כיצד תגיעו: סעו דרך כביש 888 המחבר בין צומת בית ציידא לצומת בית המכס. בין הקילומטר ה-11 לזה ה-12 של הכביש ישנה פנייה על כביש אספלט משובש מזרחה אל עבר בריכת המשושים. סעו בכביש זה כקילומטר וחצי ובפנייה השנייה פנו שמאלה. 400 מטרים לאחר הפניה תוכלו לזהות משמאלכם מעבר הולכי רגל בגדר בקר ושביל הולכי רגל ברור החוצה את השדה. העפילו בשביל אל עבר קבוצת אקליפטוסים הנמצאת כ-200 מטרים מעליכם ותגיעו למעיין.

 

נחל אל על

הגולן מפורסם בשל נחליו שוצפי המים שמשובבים כל נפש בעונת הקיץ הלוהטת. המים ניתכים ומפלסים דרכם בינות לסלעי הבזלת הגולניים, במורד הרמה אל עבר העמקים המערביים. אחד מהנחלים המפורסמים של הגולן הינו נחל אל על, שבניגוד למקובל איננו נקרא על שמו של אלי כהן אלא על שם כפר סורי שישב על גדותיו.

 (צילום: אורן זינגבוים) (צילום: אורן זינגבוים)
(צילום: אורן זינגבוים)

גם שמו של אלי כהן קשור היטב אל הנחל, זאת בדמות הישוב אלי-עד שברמת הגולן הנמצא על סיפו של הנחל ומנציח את שמו של "האיש שלנו בדמשק". שמו הערבי של הנחל הוא "ואדי דפילה" - נחל ההרדופים, ואכן ניתן לראות היטב בערוץ הנחל את פריחתם הוורודה המרהיבה של פרחי ההרדוף.

 

הנחל מתאים גם לטיול בעונת הקיץ, אולם יש להביא בחשבון את ההליכה מהחניון הסמוך לישוב אליעד ועד למפל הלבן, אשר מתנהלת ללא פינת צל במשך כ-40 דקות הליכה. על כן בימים חמים במיוחד ובשעות הצהריים יש להתארגן כראוי להליכה בקטע זה. משך ההליכה בנחל עצמו הינה כארבע שעות ונקודת הסיום נמצאת במושב אבני אית"ן.

 

הכותבים הינם מדריכים במדרשת הגולן הפועלת בשיתוף "אשכולות", אשר תקיים ב-22 ביולי את כנס "שיח השדה" הראשון. הכנס יעסוק באתגרים החדשים העומדים בפני המדריך והמורה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטרה כץ
מטיילים בגולן
צילום: עטרה כץ
מומלצים