שתף קטע נבחר
 

כן משחקים עם אוכל: איך לגרום לילדים לאכול סוגי מזון חדשים?

שתפו אותם, הסבירו להם, נסו שוב וגוונו כמה שיותר. למרות שהילדים נראים עקשנים במיוחד, אפשר לפתוח בפניהם עולם חדש של מאכלים. קיבצנו 10 טיפים מועילים שיעזרו לכם כבר בארוחה הבאה

דווקא היום, בעידן השפע, מגוון המזונות שילדים ובני-נוער אוהבים הולך ומצטמצם. דגני בוקר עתירי סוכר, כריך עם ממרח שוקולד, שניצל או המבורגר עם צ'יפס בצהריים, חביתה או פיצה בארוחת ערב, ובין הארוחות הרבה ממתקים, גלידות וחטיפים מכל המינים והסוגים.

 

כתבות נוספות על תזונת ילדים:

מושלמות ב-5 דקות: "סוכריות" פילו גבינות

במקום ממתקים: כך תגרמו לילדים לאכול פירות

כל ילד שמן זקוק לדיאטה? 18 מיתוסים

 

האם ניתן בכלל להקנות לילדים הרגלי אכילה בריאים ומאוזנים? התשובה היא כמובן חיובית, אולם היא מחייבת הרבה סבלנות ואורך רוח, חשיפה של הילדים למגוון עשיר של מאכלים, והכי חשוב – לא להכריח אותם לאכול כנגד רצונם ולא ליצור מאבקים.

 

להלן כמה עצות שיכולות לעזור:

 

1. דוגמה אישית: כלל ראשון בחינוך לאכילה בריאה של ילדים מתחיל תמיד בדוגמה אישית. ילדים לומדים על ידי חיקוי - הם מחקים את הבעות פנינו, את טון הדיבור וגם את הרגלי האכילה שלנו.

 

אם ההורים מקפידים לאכול מזון בריא ומגוון, עם הרבה ירקות, פירות, מוצרי חלב, דגנים מלאים וקטניות בכל ארוחה, גם הילדים יאכלו בסופו של דבר את אותו המזון. אם ההורים אוכלים מזון עתיר שומן ופחמימות ונמנעים מאכילת ירקות – סביר שגם ילדיהם יתרגלו רק למזון שמן ודל בוויטמינים ומינרלים חיוניים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

2. להיות יצירתיים: אוכל שמוגש בצורה יפה ואסתטית מושך יותר ומסקרן את הילדים. אנחנו אוכלים עם העיניים וכך גם הילדים. חשוב להגיש את האוכל על שולחן נקי ומסודר, עם כלים נאים, ולהיות יצירתיים בהגשה על הצלחות כמו שנהוג במסעדות היוקרה.

 

אפשר להפוך כל ארוחה לחגיגה לעיניים. במקום לערום על הצלחת את המאכלים, כדאי להקדיש דקה או שתיים לסידור הצלחת ולהפוך אותה לאטרקטיבית ומושכת. שימו לב עד כמה המתחרים בתוכנית הבישול מקדישים תשומת לב למה שהם קוראים "צילחות" (סידור של הצלחת לקראת ההגשה).

 

ניתן לעצב את המזון בצורות רבות ומלהיבות שיגרו את הילדים ויפתחו להם את התיאבון והחשק לטעום מזונות חדשים. יש באינטרנט אתרים רבים שמציעים רעיונות יצירתיים של הורים וגננות להגשה אטרקטיבית ומקורית של מזון בריא.

 

לדוגמה: לחתוך ירקות ופירות טריים בצורות שונות, ולקשט את הצלחת עם צורות של חיות, לבבות, פרפרים, פרצופים או פרחים. אפשר להיעזר בכלים שונים לחיתוך יצירתי של ירקות (ניתן להשיג בחנויות לכלי בית).

 

אפשר להניח מעדני חלב וגבינות בטעמים, צבעים ומרקמים שונים בשכבות בתוך כוס גבוהה ושקופה (גבינה לבנה, קוטג', מעדנים בטעמי פירות, יוגורט). זה יעודד את הילדים לנסות מוצרים בטעמים חדשים ומרקמים מגוונים

 

3. שתפו את הילדים בתהליך הכנת הארוחה: ילדים נוטים בדרך כלל לטעום ולהתנסות במאכלים שהם בישלו או היו שותפים בהכנתם. אפשר לנצל את החופש הגדול כדי לעניין את הילדים ולשתפם בתהליך הכנת הארוחות.

 

התחילו בקניות משותפות של מוצרי המזון. הראו להם את השפע והמגוון העצום שקיים במרכולים ובשווקים ועודדו אותם לנסות בכל פעם מוצר חדש, טעם חדש, או אריזה שונה. תכננו ביחד את תפריט הארוחה, ותנו להם לעזור לכם בהכנה. אפשר גם להפוך את עיצוב הצלחות ל"משחק" לפי צבעים ולפי נושאים שהם יבחרו.

 

4. הסבירו את חשיבות התזונה הנכונה: ילדים אוהבים שמתייחסים אליהם כמו אל גדולים. אם מסבירים להם את היתרונות הבריאותיים של תזונה נכונה ומגוונת הם מתחילים לגלות עניין בסוגי המזונות שהם אוכלים. בדרך כלל זה עובד מצוין.

 

במחקר גדול שפורסם לפני כשנתיים בכתב העת המדעי Psychological Science נכתבו חמישה ספרי תזונה לילדים בגיל הרך, ובהם הסברים על תהליכי העיכול, סוגי מזונות, והשפעת תזונה נכונה על גדילה ותפקוד הגוף. הספרים הוקראו לילדים במשך שלושה חודשים מדי יום בזמן ארוחת הביניים. תוצאות המחקר הראו כי קבוצות הילדים שהוקראו להם הספרים הכפילו את צריכת הירקות שלהם בהשוואה לקבוצת ביקורת שלא למדה על תזונה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

5. חוזרים וטועמים כל מאכל מספר פעמים: טעם הוא דבר נרכש. לכן אין להסתפק בטעימה חד-פעמית של מאכל כלשהו וקביעה פסקנית של הילד שהמאכל "לא-טעים".

 

גם נושא זה נבדק בעשרות מחקרים שהראו שרק אחרי שילדים טועמים מאכל מסוים מספר פעמים בימים שונים הם יכולים לגבש עמדה לגבי טעמו. לפעמים הילדים לא ממש שונאים מאכל מסוים, הם פשוט לא מתים עליו. תנו להם לנסות שוב ושוב בימים שונים. אל תכפו, אבל המשיכו להציע (עוזר להציע לילד חיזוק חיובי על ההסכמה שלו לטעום. מדבקה או פרס קטן אחר).

 

6. לא להתייאש: לחזור ולהציע מאכלים שנדחו בעבר - אחת השגיאות השכיחות של הורים היא פסילתו של כל מאכל חדש שהילד הודיע שהוא לא-אוהב. לא צריך להתייאש כל כך מהר. מומלץ לחזור ולהכין את אותו מאכל במועד מאוחר יותר ולקוות שהפעם הוא יתקבל ברצון.

 

הציעו לילדים בכל פעם מחדש מגוון גדול של ירקות, פירות, דגנים, קטניות ומוצרי חלב מכל הסוגים הצבעים והמינים, גם אם אתם הם אלה שאוכלים אותם בסוף. אי אפשר לדעת מתי הילדים עשויים להידלק על מזון חדש.

 

7. להוסיף ירקות למאכלים שילדים אוהבים: ילדים שלא מוכנים בשום אופן לאכול ירקות, מפסידים הרבה ויטמינים ומינרלים שחשובים לתהליכי הגדילה שלהם. אחת הדרכים לעקוף את התנגדותם היא להוסיף ירקות למאכלים שאהובים עליהם.

 

לדוגמה: אפשר להוסיף בהדרגה לקציצות הבשר - גזר, קישוא, או עגבנייה כשהם טחונים או מגורדים דק דק. לרוטב פסטה אפשר להכניס מבחר של ירקות קצוצים דק כמו בצל, שום, עגבניות, פלפלים אדומים, גזר, דלעת, קולורבי וסלרי. אפשר להוסיף ירקות שונים למרק, לחביתה, ואפילו למי הבישול של אורז או פתיתים. חלק מהמינרלים ונוגדי החימצון שבירקות מסיסים במים והם ייספגו באורז ובפתיתים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

8. להגיש מאכלים חדשים כשהילדים רעבים: כשילדים חוזרים מהגן, מבית הספר, מהקייטנה, או מהבריכה הם רעבים וזו ההזדמנות להציע להם מאכלים חדשים ופחות מוכרים להם. כשילד רעב הוא פחות בררן, ואפשר להציע לו ירקות, פירות, פשטידת ירקות או תבשיל חדש.

 

רצוי לאמץ הרגל שפותחים כל ארוחה (בשיא הרעב) בירק חתוך, סלט, או מרק ירקות, ורק אז להגיש את המנה העיקרית.

 

9. כשמארחים חברים להציע רק אוכל בריא: הורים רבים נוהגים להגיש לחברים שבאים לשחק עם ילדיהם שפע של ממתקים, חטיפים ומאפים מתוקים. זו ממש שגיאה נפוצה. ילדים אוהבים לאכול ביחד עם חברים ובדרך כלל הם יאכלו גם מאכלים שלא יסכימו לאכול כשהם לבד בבית. זאת ההזדמנות להגיש להם למשל ירקות ופירות שטופים וחתוכים במגוון צבעים, במקום נשנושים שאינם בריאים.

 

בבריטניה נערכו מספר מחקרים בנושא אכילה חברתית בגיל הרך, שהראו שילדים נוטים לחקות אכילה של ילדים אחרים. נצלו עובדה זו והציעו כיבוד בריא ואיכותי כמו סנדוויצ'ים קטנים עם גבינה או חומוס, מעדני חלב, צלחת ירקות ופירות צבעונית, סלט פירות וכד'.

 

10. לגוון ולנסות צורות בישול והגשה שונות: לא חייבים תמיד לאכול רק סלט טרי. הרבה פעמים ילדים מעדיפים ירקות ופירות במרקמים וצורות בישול אחרות. למשל אפשר לאפות ירקות בתנור כמו "צ'יפס" ולא רק מתפוחי אדמה. נסו בטטה, קולורבי, פלפלים בכל הצבעים, חציל, כרובית ועוד.

 

אפשר להכין ירקות מוקפצים במחבת, מאודים, מרוסקים, בתוך קאפקייקס, במרק סמיך ועוד. גם מפירות, מוצרי חלב, אגוזים ושקדים, אפשר להכין מגוון מאכלים טעימים כמו מיצים, סלטי-פירות, משקאות בהרכבים שונים, ארטיקים מפירות מרוסקים קפואים, ג'לי מפירות ועוגות בריאות.

 

לסיכום: אל תכריחו ואל תילחמו עם הילדים על האוכל. חינוך לתזונה נכונה ובריאה צריך להיעשות באווירה נינוחה וחיובית מבלי ליצור התנגדות אצל הילדים. לא-תמיד התוצאות הן מידיות. נדרשת סבלנות, התמדה והבנה שמדובר בתהליכים הדרגתיים. אם תאמינו ותתמידו גם התוצאות יגיעו.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית מוסמכת, מנחת קבוצות דיאטה למבוגרים ונוער, מומחית בהרזיה ומרצה לתזונה






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אפשר להפוך כל ארוחה לחגיגה לעיניים
צילום: shutterstock
מומלצים