לאחר הפסקת מסחר של כ-3.5 שעות: וול סטריט ננעלה בירידות
בורסת NYSE השהתה את המסחר במשך למעלה מ-3 שעות וחצי בשל "בעיות טכניות", והבהירה כי לא מדובר במתקפת סייבר. במקביל נפל אתר "וול סטריט ג'ורנל". לאחר החידוש המסחר ננעל בירידות: דאו ג'ונס איבד 1.5%
המסחר בוול סטריט ננעל בירידות שערים, לאחר שבמהלך היום הופסק ליותר מ-3 שעות וחצי.
מדדי המניות
דאו ג'ונס ירד ב-1.47% ל-17,515.42 נקודות, נאסד"ק ירד ב-1.75% ל-4,909.76 נקודות, ו-S&P 500 ירד ב-1.66% ל-2,046.71 נקודות.
בעקבות העולם: הבורסה בת"א נסגרה בירידות
דרמה בסין: כחצי מהפעילות בבורסה נעצרה
קריסת המניות בסין: הממשלה מנסה להרגיע
>>> רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו
הנפט מסוג WTI נחלש - זה היום החמישי ברציפות. הזהב השחור איבד 1.3% לרמה של 51.7 דולר לחבית, ובחמשת ימי המסחר האחרונים איבד 13% לשפל מאז ה-10.4. הנפט מסוג ברנט עלה ב-0.4% ל-57.1 דולר לחבית.
ברקע למסחר: הנפילה בשוקי סין והחשש שהאטה כלכלית במדינה תפגע בביקוש לנפט, ומאידך עלייה באספקת הנפט בארה"ב. מינהל המידע על האנרגיה בארה"ב דיווח על עלייה של 400 אלף חביות באספקת הנפט הגולמי בשבוע שהסתיים ב-3 ביולי, זאת לעומת צפי לנפילה של 1.1 מיליון חביות.
הזהב עלה ב-1% ל-1,163 דולר לאונקיה, זאת על רקע היחלשות הדולר.
באירופה, המסחר ננעל בעליות של עד 0.8%; באסיה נרשמו היום ירידות חדות: שנגחאי צללה ב-5.9%, האנג סנג בקריסה של 7.9%, ניקיי ירד ב-3.1%.
נשיא NYSE: ראינו דברים מדאיגים בנוגע לאופן שבו המסחר התבצע
NYSE היא בורסה המרכזת כ-20% מהמסחר בנירות ערך בניו יורק. מדוברות הבורסה של ניו יורק נמסר מוקדם יותר, זמן קצר לאחר הפסקת המסחר: "הפסקת המסחר החלה בשעה 11.32 שעון ניו יורק (18:32 שעון ישראל). אנחנו חווים בעיות טכניות ועובדים במרץ על מנת לפתור אותן המהירות האפשרית. נספק עדכונים נוספים ברגע שיתאפשר. נודיע על טרום מסחר מסודר ברגע שנתגבר על הבעיות". בסביבות השעה 22:10 חודש המסחר.
לפי הודעת NYSE, לא היה מדובר במתקפת סייבר. גם מהבית הלבן נמסר, כי "כנראה שלא מדובר במתקפת סייבר". במקביל נפל אתר העיתון "וול סטריט ג'ורנל".
אחד הסוחרים במנהטן, שביקש להישאר בעילום שם, אמר ל"ניו יורק טיימס" כי נאמר לסוחרים שהבעיה קשורה לעדכון תוכנה שבוצע לפני פתיחת המסחר. לדבריו, נמסר לסוחרים שהבעיות החלו זמן קצר לאחר תחילת המסחר והבורסה החליטה להפסיק אותו לגמרי כדי לתקן את התקלה. בבורסה הניו יורקית לא הגיבו לטענה.
גם רשות ניירות ערך האמריקנית נכנסה לפעולה - הרשות בארה"ב הודיעה כי יצרה קשר עם NYSE בעניין השבתת המסחר ועקבה אחר המצב מקרוב.
ב-CNBC ציטטו את נשיא NYSE, תומס פארלי, שאמר כי יש "חשיבות קריטית" להשבת המסחר לפני מועד הסיום הרשמי - 16:00 ( או 23:00 שעון ישראל). לדבריו, "זה לא יום טוב. אני מרגיש רע עבור לקוחותינו, שצריכים להתמודד עם המפולת". הוא סיפר כי "פתחנו את המסחר כרגיל. כל המניות פתחו את המסחר בלי בעיה. בערך באמצע הבוקר התחלנו לראות דברים מדאיגים בנוגע לאופן שבו המסחר התבצע. הלקוחות לא קיבלו הודעות תשובה באופן המצופה".
רשות ניירות ערך בסין מודה: זו פאניקה
אלדד תמיר, מנכ"ל בית ההשקעות תמיר פישמן, התייחס היום למשבר בסין ולהשפעה על שוקי העולם: "אנו עדים להליך מסוכן אשר חווינו בעבר בשווקים שונים ובמקומות שונים. זה מעיין 'כדור שלג' אשר מזין את עצמו ומונע מהרבה פחד והיסטריה ובשלב זה קשה לאתר נקודת תחתית, כל עוד הפחד מזין את התנהגות המשקיעים".
לדברי תמיר, "הממשלה הסינית מנסה לבלום את הכדור, אך בינתיים ללא הצלחה. כרגע הסכנה מכונה כסיכון הסיסטמתי אשר בו מערכות פיננסיות יכולות לקרוס כתוצאה מירידות שווי, העדר תזרים, ואי-יכולת לשלם הלוואת הקשורות בשוק ההון. אני מאמין כי הסיכון הזה קיים, אך נמוך מאוד בשל העוצמה האדירה של הבנק הסיני המרכזי. למשקיעים אמיתים אשר יכולים לבנות תיק ארוך טווח, זוהי הזדמנות מעולה לקחת חלק בכלכלה השלישית בגודלה בעולם אשר צומחת בקצב גבוה, וכרגע במחירים ומכפילים אטקרטיביים", אמר תמיר.
בית ההשקעות אופנהיימר התייחס אף הוא לירידות החדות בסין: "ההתערבות של הממשל הסיני בשוק המניות אינה חדשה, לאורך כל הדרך הממשל מעודד את העלייה בשווקים. בשל כך, הירידות בשוקי המניות נתפשות ככשלון של המפלגה, ולכן גוררות צעדים משמעותיים והתערבות ניכרת מצד הממשלה. בנוסף, ציבור שהפסיד כספים בשוק המניות עשוי לערער את היציבות החברתית שהינה אחד מיעדיה המרכזיים של המפלגה. האם הצעדים שנקטה ממשלת סין יתגלו כמטריה? או שצפוי להיפתח המצנח? נחכה ונראה".
דובר רשות ניירות ערך בסין דנג גה (Deng Ge) אמר היום כי יש נכון לעכשיו "סנטימנט של פאניקה" בשוק. "נרשמה עלייה במימושי ענק בלתי רציונאליים, שהובילו למתיחות רבה בשוק המניות", אמר הדובר.
מוקדם יותר היום הודיעה הרשות כי החברה הממשלתית China Securities Finance (גוף רגולטורי המיועד בין היתר למימון פעולות בשוק) תגדיל את היקף הרכישות שלה בשוק, במטרה לתמוך במחירים. במקביל, הבנק המרכזי של סין הודיע כי יסייע למימון פעילות החברה הממשלתית. כאמור, הודעות אלה לא שינו את האווירה בשוק.
מאות חברות ציבוריות בסין נקטו הלילה במהלך דרמטי בניסיון להגן על עצמן, מול צלילת הבורסות במדינה. על פי דיווחים בתקשורת, לפני שנפתח המסחר הודיעו מנהלי יותר מ-40% מהמניות הרשומות בסין על השעיית המסחר בהן - בסך הכול למעלה מ-1,200 מתוך 2,808 מניות רשומות במדינה לא נסחרות בעקבות ההודעה.
הפרסומים בתקשורת הסתמכו על דיווח באתר cninfo.com המדווח על השוק הסיני, ללא היתר של הרשות לנירות ערך בסין. על פי הדיווח, מדובר בהשעיית המסחר הגדולה בהיסטוריה של השוק הסיני.
סין צללה ביותר מ-30% בחודש אחד
ביום שישי ננעלה בורסת שנגחאי בצניחה של 5.8%, ובכך השלימה צלילה של כמעט 30% בחודש האחרון. זאת, זאת אחרי פריחה שנמשכה 11 חודשים, ושבמהלכה זינקה הבורסה הסינית ב־150%. צניחה זו מיוחסת ברובה לנתוני הצמיחה המאכזבים שסיפקה הכלכלה הסינית שצמחה ב־5.6% ברבעון הראשון של 2015.
בתגובה, סין הורתה ביום ראשון להשעות את ההנפקות הציבוריות הראשונות (IPO), והקימה במקביל קרן לייצוב השוק - תוך קריאה למשקיעים לא להיכנס לפאניקה. בנוסף, 21 מחברות הברוקרים המובילות בסין התחייבו בשבת לרכוש מניות בשווי כולל של לפחות 120 מיליארד יואן (19.3 מיליארד דולר) כדי לסייע לשוקי ההון הסיניים להתייצב.
בהכנת הידיעה השתתפו מיקי גרינפלד, גיל קליאן ושי סלינס