יוון הגישה הצעה חדשה לנושים: 53.5 מיליארד אירו תמורת ביצוע רפורמות
כדי להימנע מפשיטת רגל מציעה הממשלה שורת רפורמות שכוללת העלאת מסים, הפרטה, קיצוץ בהוצאות וגזירות בפנסיה. באיחוד לומדים את ההצעה
ממשלת יוון שלחה אמש (יום ה') הצעה חדשה להסדר החוב שלה עם מדינות גוש אירופה, במסגרתה תעלה מסים על סחורות ושירותים שונים, תמורת חבילת סיוע בסך 53.5 מיליארד אירו שיצילו את יוון מפשיטת רגל. גורמים בגוש האירו אמרו כי הם לומדים את ההצעה, שכוללת גם רפורמה בפנסיות, הפרטה וקיצוץ בהוצאות המדינה. מנהיגי האיחוד האירופי יכנסו ביום ראשון ועדה מיוחדת שהוגדרה כ"הזדמנות האחרונה" למנוע את יציאת יוון מגוש האירו.
חברי הפרלמנט היווני יקיימו היום הצבעה שבה יחליטו אם לתמוך או להתנגד לתוכנית. חלק מהרפורמות שהציע ראש הממשלה אלכסיס ציפרס מחמירות יותר מאלו שדחו היוונים במשאל העם בתחילת השבוע, אך אתונה השיבה שבתמורה תבקש מנושיה הסדרים נוחים יותר להשבת החוב.
תוכנית הרפורמה החדשה כוללת 13 עמודים והיא לתקופה של שלוש שנים. התוכנית כוללת העלאות מסים רבות, כולל תוספת של 23 אחוז מס על מסעדות ובקייטרינג, במקביל להורדה של 13 אחוז מס על מזון בסיסי והפחתה של 6 אחוזים במס על תרופות, ספרים ותיאטרון.
המסים החדשים, אם יאושרו, ייכנסו לתוקף בחודש אוקטובר. המס באיי התיירות המצליחים של יוון צפוי לעלות, כמו גם תקציב הביטחון שיספוג קיצוץ של 100 מיליון אירו השנה ו-200 מיליון אירו ב-2016.
גם החקלאים במדינה ישלמו יותר מסים. העלאות נוספות מתוכננות בתעשיית הספנות ועל רכישת יאכטות. בנוסף, הממשלה תעודד פרישה מוקדמת של עובדי מדינה ותעלה את גיל הפרישה ל-67 עד שנת 2022, פרט לעובדי כפיים ולאמהות לילדים בעלי מוגבלות.
בשירות הציבורי יספגו העובדים קיצוץ בשכר ובתנאים, הממשלה תקים סוכנות מס אוטונומית תילחם במעלימי מס ובמבריחי דלק, ותבחן מכירה של נכסי מדינה ותחל תהליך של הפרטת חברת החשמל, שדות תעופה ונמלים.
דובר מפלגת השלטון הביע הבוקר ביטחון ואמר כי בהמשך היום ייחתם הסכם בין מדינתו לאיחוד האירופי בנושא החזר החוב לנושים. הוא טען שהפרלמנט במדינה העניק לראש הממשלה אלכסיס ציפרס גיבוי מלא שיאפשר הצבעת בזק.
בתחילת השבוע הכריעו היוונים נגד ההצעה להסכם עם גוש האירו. תוצאות משאל העם הציבו את יוון במצב בעייתי מאוד: היא מסתכנת בבידוד פוליטי וכלכלי בתוך גוש האירו ומסתכנת בקריסה בנקאית במקרה שהנושים שלה יסרבו להעניק לה סיוע כלכלי נוסף. לפיכך הזדרז ראש הממשלה להציג את הצעתו החדשה להסדר החוב.
מייד לאחר פרסום תוצאות משאל העם התפטר שר האוצר היווני, יאניס וארופקיס, אף שעודד הצבעה נגד ההצעה האירופית. הוא הסביר: "בגוש האירו רואים בי אישיות בלתי רצויה".