היעד של אובמה: למכור את ההסכם לקונגרס
נשיא ארה"ב חתר להשגת הסכם גרעין עם איראן, וכעת צריך הקונגרס האמריקני לאשר אותו. האם יש סיכוי שבוושינגטון יכשילו את ההסכם?
כאב הראש הבא של ברק אובמה: מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט מיץ' מקונאל הבטיח ביום ראשון שכל הסכם גרעין עם איראן "צפוי לעבור מסלול קשה בקונגרס" וש"יהיה קשה למכור את ההסכם למחוקקים". אלא שגם מקונאל, כמו צירים רפובליקנים אחרים שמתנגדים להסכם הגרעין שהושג היום (יום ג') עם איראן, יודע שהוא וחבריו למפלגה תלויים בעמיתיהם הדמוקרטים. זאת על רקע העובדה שרבים מהדמוקרטים מתקשים להכריע בין הרתיעה שלהם מההסכם לבין הרתיעה שלהם לפעול נגד הנשיא ברק אובמה, איש מפלגתם. חשוב לציין שגם בתרחיש האופטימי ביותר מבחינת ישראל שבו הקונגרס ידחה את ההסכם, המעצמות האחרות יהיו מחויבות לו ולהסרת הסנקציות על איראן.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק ynet חדשות בעולם
יו"ר ועדת החוץ של הסנאט, בוב קורקר הרפובליקני, הודה ש"אין לנו כוח להתערב. לנשיא יש סמכות ללכת ישר למועצת הביטחון" בנושא הסרת סנקציות. אבל קורקר ועמיתיו הדמוקרטים הסנאטור היהודי בן קרדין ובוב מננדז, השיגו מאובמה סמכות לבחון את ההסכם עם איראן על נספחיו במשך 60 יום ולהצביע על אישור ההסכם.
האם הקונגרס האמריקני יכול לעצור את הסכם הגרעין? חוקית כן, מעשית כנראה שלא.
לאחר 60 ימי עיון בהסכם יצביעו שני בתי הקונגרס - הסנאט ובית הנבחרים - בהליך של רוב רגיל. כיון שלא מדובר באמנה בינלאומית, אין צורך ברוב של שני שלישים. הקונגרס יכול לדחות את ההסכם בהצבעה. בבית הנבחרים זה יכול לעבור ברוב של קול אחד. בסנאט זה חייב לעבור ברוב של לפחות 60 סנטאורים מתוך 100. לכן זקוקים הרפובליקנים, שמחזיקים ברוב בסנאט, לגייס לצדם בהצבעה שישה דמוקרטים. אם גם בסנאט יהיה רוב נגד ההסכם בין איראן לבין שש המעצמות - ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה - לנשיא אובמה יש עשרה ימים להטיל וטו על החלטת הקונגרס.
לקונגרס יש מסלול עוקף וטו נשיאותי על ידי הצבעה נוספת בתוך 12 יום לאחר הטלת הווטו הנשיאותי. אלא שאז הוא יצטרך להשיג רוב של שני שלישים כדי לבטל את הווטו של הנשיא. האם זה יכול לקרות? תלוי איזה הסכם יוצג לקונגרס.
הרפובליקנים ינסו לגייס לצדם דמוקרטים "מורדים"
ב"מכון וושינגטון" נעשתה עבודה יסודית לקביעת הסכם מקובל, שבו היו שותפים מומחי גרעין בכירים לשעבר בממשל אובמה, בהם גארי סיימון ורוברט איינהורן, הדיפלומט הבכיר דניס רוס ואחרים. לדמוקרטים בקונגרס יהיה קשה לתמוך בהסכם שאישים אלה, דמוקרטים בעצמם, מתנגדים לו.
כדי שהדמוקרטים יצביעו בחלקם נגד ההסכם, הם יזדקקו לדמות בכירה ממפלגתם שתביע התנגדות להסכם. קחו לדוגמה את מזכירת המדינה לשעבר והמועמדת לנשיאות הילרי קלינטון. קלינטון תמכה במשא ומתן עם איראן כשהייתה מזכירת מדינה, והייתה זו ששיגרה את שני סגניה הבכירים למפגש סודי עם האיראנים, מפגש שהביא לפתיחת המשא ומתן הגלוי עם האויב הגדול מטהרן. קלינטון עשויה להיות הנשיאה הבאה בבית הלבן שתצטרך לדאוג ליישום ההסכם שהושג בווינה, והיא גם זו שתצטרך לאיים בהפעלת אופציה צבאית אמינה, אם האיראנים לא יעמדו בחלקם בהסכם.
הבכיר הדמוקרטי השני שאחריו עוקבים מתנגדי ההסכם עם איראן הוא הסנאטור היהודי מניו יורק צ'רלס שומר. שומר, שבחודש נובמבר עשוי להפוך למנהיג הדמוקרטים, הביע לא פעם את התנגדותו הפומבית למשא ומתן הנוכחי עם איראן.
האתר המוערך "פוריין פוליסי" כתב ששומר הוא המחוקק הדמוקרטי שיכול "לשבור" את הסכם הגרעין עם איראן. אם הוא יתמוך בהסכם, הדמוקרטים האחרים בקונגרס יילכו בעקבותיו. אך אם יתנגד להסכם, הוא יעמוד בלחץ כבד ביותר מצד הבית הלבן. מט האוס, דוברו של שומר, אמר שהסנאטור ממתין לראות את ההסכם לפני שיחליט. עד ששומר יחליט, דבר אחד בטוח - הוא וקלינטון ידידים זה שנים רבות ושירתו ביחד בסנאט מטעם מדינת ניו יורק וקו הטלפון ביניהם פתוח.