שתף קטע נבחר
 

האם הילד שלכם בשל לגמילה מחיתולים? בדקו את עצמכם

6 שאלות חשובות שאתם צריכים לשאול את עצמכם לפני שאתם מחליטים לגמול את הילדים מחיתולים. וגם - מהי הטעות הכי נפוצה של הורים שעלולה להרוס את התהליך

החופש הגדול הגיע והורים רבים רואים בו תזמון מצוין לטפל בעניין הגמילה מחיתולים. קיץ, הבגדים קצרים ונוחים, ההורה נמצא עם הילד יותר שעות מתמיד – הזדמנות!

 

לפני שתצאו לדרך, כדאי שתבדקו האם הילד שלכם בשל לגמילה מחיתולים:

 

1. האם הילד שלכם מסוגל להתאפק?

בדקו באיזו תדירות הוא עושה פיפי, ואיזו כמות הוא עושה בכל פעם. ילד שמסוגל להתאפק, עושה פיפי פעמים אחדות ביום, "כמות יפה" בכל פעם. ילד שהשלפוחית שלו לא לגמרי מפותחת עדיין, עושה פיפי מספר רב של פעמים ביום, ובכל פעם משחרר כמות קטנה.

 

2. האם אתם מצליחים לאתר דפוס או סימנים מקדימים לפני שהילד עושה פיפי?

האם הוא עושה בשעה קבועה ביום, האם הוא אומר משהו לפני, עושה פרצוף, ניגש לנקודה ספציפית בבית או מתמקם בתנוחה מסוימת? דפוס קבוע מהווה סימן טוב לבשלות פיזית לגמילה.

 

3. האם הילד מסוגל להוריד ולהרים מכנסיים באופן עצמאי?

זו מיומנות חשובה שתגביר את העצמאות שלו בתהליך הגמילה

 

"אבל אין לי פיפי"; כשהילד מסרב להיגמל

 

4. האם הילד שלכם יודע לשבת רגוע במשך מספר דקות?

 אם כן, מצוין! זה יעזור לו לשבת רגוע על הסיר או על האסלה ולהתרכז בלעשות פיפי.

 

5. האם הילד שלכם יודע מה עושים בשירותים?

שאלו אותו האם הוא יודע מה עושים בשירותים. אם הוא יענה: "בטח, עושים שם פיפי וקקי", נהדר, הוא כבר למד איפה "ילדים גדולים" עושים.

 

6. האם הילד רוצה ומבקש להוריד את החיתול כדי לעשות פיפי?

אם הוא מבקש ללכת לשירותים, מוריד את החיתול או מבקש שיחליפו לו חיתול מלוכלך - זהו בהחלט סימן טוב שהוא בשל לתהליך.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מה אתכם ההורים – אתם בשלים?

בשביל לגמול את הילד, אתם ההורים צריכים להיות שם. אם אתם לא שם, קורות טעויות, העסק מסתבך, ובמקום סיפור של כמה ימים הגמילה עלולה להימשך חודשים.

 

אז אם אתם עכשיו במתח, בלחץ, או לקראת שינוי – עוֹמסים בעבודה, מתחים בזוגיות, מישהו חולה, אתם לקראת מעבר דירה, לקראת לידה או טיול – המתינו עד שהעניינים יירגעו..התחילו רק כאשר אתם רגועים, פנויים לקראת התהליך ומצוידים בהרבה סבלנות ואמפתיה.

 

אז בהנחה שכולכם בשלים - לפניכם מספר המלצות כיצד לבצע תהליך גמילה נכון, רגיש ויעיל:

 

  • דאגו לחבב על הילד את הישיבה על הסיר או על האסלה - כשהוא עדיין לובש חיתול, תרגלו איתו ישיבה של מספר דקות על הסיר או האסלה, כאשר אתם דואגים להפוך את האירוע לאירוע נעים. היו לצידו, שחקו איתו, שוחחו איתו או הקריאו לו סיפור..

 

  • בצעו עם הילד טקס היפרדות נחמד מהחיתול - מטרת הטקס היא להצהיר: "אני ילד גדול", ולסמן בצורה "חגיגית" את "קו הזינוק" להתחלת תהליך הגמילה.

 

  • התחילו בשגרת טיולים מתוכננים לשירותים - בהתאם לזמנים שילדכם בדרך כלל עושה פיפי, קבעו הליכות יזומות לשירותים, ובצעו אותן מספר פעמים ביום בזמנים קבועים. כרבע שעה לפני שהילד בדרך כלל עושה פיפי, או מיד כשתשימו לב לסימנים שמעידים שהוא הולך לעשות – קחו אותו לסיר או לאסלה, וסייעו לו לשבת במשך כחמש5 דקות ולנסות.

 

  • עודדו ושבחו בחום כל הצלחה או ניסיון לעשות פיפי בסיר או בשירותים. זה הזמן להחמיא בהתלהבות, למחוא כפיים ולהרים טלפון גאה לאבא או לסבתא..

 

  • הימנעו מלשאול את הילד שוב ושוב: "יש לך פיפי?" הנדנוד הזה, שהוא טעות נפוצה מאוד של הורים – מעביר בעצם את האחריות אליכם ההורים, ולא מסייע לילד לפתח אחריות ועצמאות על עשיית הצרכים שלו.

 

לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

  • בצעו בדיקות יובש כל פרק זמן קבוע - דאגו לכוון תזכורת שתצלצל אחת ל-45 דקות. עם הצלצול - גשו אל הילד ובדקו יחד איתו האם הוא יבש. אם כן, שבחו אותו מאוד: "וואו, איזה ילד גדול ומתאפק! כל הכבוד!". לאחר מכן, הסתפקו בתזכורת קצרה: "אם אתה צריך פיפי, אתה יודע איפה לעשות..."

 

  • הקפידו לעודד את הילד בכל פעם שהוא מודיע לכם ש"הוא צריך", וכמובן הקפידו לחגוג כל הליכה עצמאית שלו לשירותים!

 

מה לגבי פספוסים?

הפספוסים הם חלק בלתי נפרד מתהליך הגמילה. חשוב שלא תגיבו בכעס או אכזבה ולא תתנו לילד להרגיש אשמה, בושה או לחץ מהפספוס. חרדה רק תקשה עליו להמשיך בתהליך.

 

במקרה של פספוס, אמרו אמירה קצרה - "אוי פספסת, מכנסיים רטובים זה בטח לא נעים". ברוגע ובאמפתיה שתפו את הילד בפעולות הניקיון של עצמו ושל הסביבה.

 

תרגלו עם הילד התנהגות נכונה - הליכה ממקום הפספוס ועד לסיר או לאסלה 3 פעמים ברצף, תרגלו התפשטות, ישיבה למשך 2-3 דקות והתלבשות חזרה.

 

אם אתם מנהלים את תהליך הגמילה בצורה נכונה ועקבית – ועדיין שכיחות הפספוסים גדולה - אל תתייאשו, זה תהליך, והוא לוקח זמן. אל תחזירו את החיתול, כדי שלא תבלבלו את הילד.

 

הקטינו את משך הזמן בין הטיולים המתוכננים, הגדילו את תדירות בדיקות היובשוהגבירו את "מנת" החיזוק והפרגון על הצלחות ועל יוזמות עצמאיות ללכת לשירותים.

 

שתהיה גמילה נעימה ומוצלחת!

 

כרמית מטלון גולדברג , מנחת הורים ומנתחת התנהגות מוסמכת

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שאלו אותו אם הוא יודע מה עושים בשירותים
צילום: shutterstock
מומלצים