פולארד: מצפה להתאחד עם אהובתי אסתר
אחרי 30 שנה בכלא האמריקני, המרגל הישראלי ישוחרר ב-20 בנובמבר. עורכי דינו מקווים שאובמה יבטל את האיסור שהוטל עליו לצאת מארה"ב בחמש השנים הקרובות ויאפשר לו להגיע לישראל. ראש ה-CIA לשעבר: לא מאושר מהשחרור
30 שנה של מחאות, עצרות, תפילות, פניות רשמיות וקריאות לעזרה לא הובילו לשחרור מוקדם, אבל ב-20 בנובמבר - יום לפני שג'ונתן פולארד יסיים 30 שנות מאסר בכלא האמריקני - ישתחרר סוף-סוף המרגל הישראלי . לאחר שוועדת השחרורים אישרה אמש (יום ג') את שחרורו של פולארד, אמרו עורכי דינו כי "הוא מצפה לאיחוד עם אהובתו אסתר".
ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח עם אסתר פולארד בעקבות הדיווח על שחרורו מהכלא של פולארד. "אחרי עשרות שנים של מאמצים סוף סוף פולארד ישתחרר מהכלא", אמר נתניהו. "לאורך תקופת מאסרו הקפדתי להעלות את נושא שחרורו בפגישותיי ושיחותיי עם ראשי הממשל האמריקני, ואנו מחכים לראות את פולארד יוצא מהכלא".
עורכי דינו של פולארד, אליוט לויר וז'אק סמלמאן, אמרו בהודעה משותפת כי "אנחנו מצפים לראות את הלקוח שלנו בחוץ, תוך פחות מארבעה חודשים". אף שעל פולארד ייאסר לצאת מארצות הברית בחמש השנים שלאחר שחרורו, עורכי דינו אמרו כי נשיא ארצות הברית ברק אובמה יכול לבטל מגבלה זו ולאפשר לו להגיע לישראל מיד לאחר השחרור: "אנחנו קוראים לנשיא להשתמש בכוחו ולעשות זאת". לדברי עורכי הדין, אם בקשת פולארד לעבור לישראל לא תאושר, הוא מתכנן לגור באזור ניו יורק.
"פולארד רוצה להודות לכל אלפי דורשי שלומו בארצות הברית, בישראל ובעולם כולו, שהעניקו לו תמיכה איתנה באמצעות עצרות, משלוח מכתבים, שיחות טלפון לבכירים ותפילות לשלומו", הוסיפו פרקליטיו של המרגל שייצא סוף-סוף לחופשי. "הוא מביע הערכה עמוקה לכל מחווה, קטנה או גדולה".
בהודעה שמסר עו"ד אפי להב, יו"ר מטה המאבק למען פולארד, הוא ציטט דברים שביקש פולארד למסור: "אחרי 30 שנות מאסר ומאבק, יונתן מחכה בכליון עיניים לרגע שבו יוכל להתאחד עם אשתו האהובה אסתר שנלחמה כל השנים לשחרורו, חיכתה לו בנאמנות והצליחה לשמר בו את גחלת התקווה במשך תקופה בלתי נתפסת זו".
דובר משרד המשפטים האמריקני, מארק ריימונדי, אישר כי פולארד ישוחרר בנובמבר והוסיף: "אמרנו כל העת כי פולארד צריך לרצות את מאסרו המלא על הפשעים החמורים שביצע, ובמקרה הזה מדובר ב-30 שנה". מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי שב והדגיש כי לשחרור פולארד אין שום קשר להסכם הגרעין שעליו חתמו המעצמות עם איראן.
ראש ה-CIA לשעבר מייקל היידן, שהתנגד בעבר לשחרור מוקדם של פולארד, אמר כי "יכול להיות שעכשיו יהיו קצת טענות ורטינות בקהילת המודיעין. אני לא מאושר מכך, אבל הוא כן ריצה 30 שנה. בכל מקרה, אני לא אביע את דעתי נגד". לדבריו, פולארד ריצה את מאסרו באופן מלא ושחרורו כעת "לא מרמז על הקלה בעונש".
שרי הממשלה בירכו בעקבות ההודעה על השחרור. שרת המשפטים שקד מסרה בעקבות ההודעה כי "30 שנות סבל יגיעו לקצן בנובמבר הקרוב. לא בזכות מידת החסד, אלא מתוך מידת הדין. לא בגלל ההסכם ההרסני של ארצות הברית עם איראן, אלא בגלל מיצוי הדין. אני מאחלת לכל אומות העולם ולנו קודם כול שנזכה לעוד שמחות שכאלו, ושנדע יותר לפעול על פי מידת החסד ולא על פי הדין היבש".
שר החקלאות ויו"ר השדולה לשעבר בכנסת למען פולארד, אורי אריאל, אמר: "שהחיינו והגיענו לזמן הזה. אחרי 30 שנה יותר מדי מגיע הרגע לו ייחלנו. אני מברך את יונתן ובני משפחתו על השחרור הקרב ובא ומצפה בכיליון עיניים לנחיתתו בישראל. נחכה לו באהבה עצומה".
ההמלצה: לא לשחררו לעולם
פולארד נעצר ב-21 בנובמבר 1985 בצאתו משגרירות ישראל בוושינגטון, שם ביקש מקלט מדיני ונדחה. מתוקף תפקידו כמנתח חומרי גלם מודיעיניים נחשף פולארד למידע מסווג שהיה קשור בישראל. בראשית 1984 פנה פולארד לאביאם סלע, אלוף משנה בחיל האוויר הישראלי, ששהה בארצות הברית בחופשת לימודים, והציע את שירותיו.
בשנים 1985-1984 העביר פולארד מאות אלפי מסמכים לידי סלע, וזה מסר אותם למחלקת ביון מיוחדת בלשכה לקשרי מדע (לק"ם) של משרד הביטחון – גוף עלום שבראשו עמד רפי איתן. העסקתו של פולארד נעשתה מאחורי גבם של שרי הביטחון יצחק רבין ומשה ארנס. פולארד טען שפעל מתוך רצון להגן על קיומה של ישראל – ואילו האמריקנים טענו שפעל מבצע כסף ואף העביר מידע למדינות נוספות.
פולארד הועמד לדין והסכים לעסקת טיעון. הוא הודה והורשע בריגול עבור מדינה ידידותית ללא כוונה לגרום נזק לארצות הברית. התביעה ביקשה להטיל עליו 20 שנות מאסר. לטענת רפי איתן, הוא הסכים לספק לרשויות האמריקניות מידע מפליל על פולארד, כיוון שידע שישראל וארצות הברית הגיעו להסכם לפיו הוא ירצה לא יותר מעשר שנות מאסר.
ימים אחדים לפני גזר הדין העביר מזכיר ההגנה האמריקני דאז, קספר ויינברגר, מזכר חסוי שכלל את הטענה שפולארד היה קשור למרגלים של ברית המועצות. בעקבות המזכר גזר בית המשפט מאסר עולם עם המלצה שלא לשחררו לעולם. העונש שפולארד קיבל הפתיע רבים, משום שהתביעה לא דרשה עונש כה חמור ומשום שהעונש הכבד ביותר שהוטל בארצות הברית עבור ריגול למדינה ידידותית הוא 14 שנות מאסר.
בינואר 1996 העניק שר הפנים, חיים רמון, בעקבות החלטת השר הקודם, אהוד ברק, לפולארד אזרחות ישראלית. ב-1998 הודיע היועץ המשפטי של משרד ראש הממשלה כי "ג’ונתן פולארד היה סוכן ישראלי, שטופל על ידי מי ששימשו בעלי תפקידים בכירים ברשות ישראלית מוסמכת – הלשכה לקשרי מדע. לאור עובדה זו מכירה ממשלת ישראל במחויבותה כלפיו ומוכנה לשאת באחריות מלאה הנובעת מכך".
לפני שנה בקשת השחרור נדחתה
במשך עשרות שנים היו מעורבים ראשי ממשלה, שרים ושגרירי ישראל בוושינגטון בניסיונות לשחרר את פולארד מכלא בטנר שבצפון קרוליינה. דווקא ראש הממשלה בנימין נתניהו היה הכי קרוב (פעמיים) לשכנע את האמריקנים, אבל הניסיונות כשלו. בסוף השבוע האחרון מצא פולארד את עצמו שלא באשמתו במלחמת ספינים בין הממשל האמריקני לבין בכירים ישראליים סביב הדיווח על כך שהאמריקנים שוקלים לשחררו.
בשנה שעברה דחו ועדת שחרורים ומשרד המשפטים האמריקני בקשה רשמית שהגיש פולארד לשחרור בתנאים מגבילים, אחרי 29 שנים בכלא. ההחלטה בשנה שעברה התקבלה לאחר ששני נציגים של הממשל שהופיעו בפני הוועדה הסבירו ששחרורו של פולארד כעת הוא "זלזול בחומרת העבירה ומסר של חוסר כבוד לחוק".
ההתנגדות האמריקנית לשחרור התקבלה באכזבה עמוקה בישראל וכן בוועד למען שחרור פולארד, שכן שבעה חודשים קודם לכן – באפריל 2014 – הביע מזכיר המדינה ג'ון קרי נכונות לשחרור פולארד כחלק מביצוע הפעימה הרביעית של שחרור האסירים בידי ממשלת ישראל, ובכללם 14 אסירים ביטחוניים ממזרח ירושלים. ממשלת ישראל סירבה בסופו של דבר לבצע את הפעימה הרביעית – עקב סירוב הפלסטינים להאריך את המשא ומתן – וכך גם טורפד שחרורו של פולארד.