רכש לא חוקי בבסיס יעלה לצה"ל 2.7 מיליון ש'
בשנים 2001-1997 סיפקה חברת "מ. מזוז" מוצרי חשמל לבסיס בינוי בדרום. את התנהלות התשלום הקלוקלת הגדיר ביהמ"ש העליון: "דריסת כל דין"
בבית המשפט המחוזי בבאר שבע הגיעה לסיומה פרשה ארוכה
שנסובה על התנהלות רכש לא חוקית בבסיס בינוי של צה"ל בבאר שבע: השופט יעקב שפסר קבע שצה"ל ישלם 2.7 מיליון שקל
לחברת "מ. מזוז", שלפני כמעט שני עשורים סיפקה מוצרי חשמל לבסיס אך נתקלה במחדלי תשלום חמורים.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- סגן ראש עיר פיצל דירה ל-5: "התעלם מהחוק"
- מעסיק תבע את אחייניתו. השופטת: אתה אשם
- כמה שטרות להפקיד? פשרה בין הבנק לקפה
- טרור נגד ערבים בצפת: שנת מאסר לאיש מג"ב
רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו
חברת "מ. מזוז" סיפקה את המוצרים בשנים 2001-1997. האספקה נעשתה על פי הזמנות לא רשמיות שקיבלה החברה מגורמים בצבא, בדרך כלל אזרחים עובדי צה"ל, ובוצעה תוך כדי שימוש בתעודות משלוח ידניות שנחתמו על ידי גורמי הצבא שקיבלו את הציוד.
תביעה
מעשן כבד מת מסרטן ריאות והוכר כחלל צה"ל
עו"ד שלמה רכבי ושלמה ציפורי
בעת שירותו נגרמה לחייל טראומה בעקבות מעורבות באירוע רב נפגעים, שלאחריה עישן 3 קופסאות מדי יום. אשתו תקבל תגמולים ממשרד הביטחון
בשלב מסוים טענה החברה כי סכומי הכסף ששולמו לה אינם מתקרבים לכיסוי העלויות ומצ"ח פתחה בחקירה, שחשפה מחדלים חמורים של צה"ל בנוגע לרכישת המוצרים. ואולם השאלה לגבי היקף הציוד שסופק לבסיס נותרה ללא מענה. תביעה שהגישה "מ. מזוז" ב-2004 לתשלום של כשישה מיליון שקל נדחתה בבית המשפט המחוזי בבאר שבע, בנימוק שהיא לא זכאית לתשלום על התנהלות מנוגדת לנוהלים.
החברה סירבה להשלים עם הפסיקה וערערה לעליון, שקבע כי "זהו מקרה נוסף שבו נחשפים זלזול וזילות באופן ההתקשרות של גופים ציבוריים, תוך דריסת כל נוהל ודין". למרות זאת החליט העליון להחזיר את העניין לדיון מחודש במחוזי, כדי שיערוך בירור של טענות ועובדות נוספות הנחוצות להכרעה נכונה בתיק, בין היתר לנוכח דו"ח מבקר מערכת הביטחון משנת 2002 (שבו אושר חוב של 1.5 מיליון שקל לחברה), ואי-זימונו לעדות של העובד שטיפל בהזמנות.
החברה טענה כי העובד השמיד את תעודות המשלוח המקוריות שמסרה וכי הימנעות משרד הביטחון מלהעיד אותו עומדת לחובתה. בנוסף, היא טענה כי הסכום המצוין בדו"ח המבקר נמוך משמעותית מסכום החוב בפועל, מכיוון שאינו מתייחס לכלל המוצרים שסופקו, וחושב לפי עלות נמוכה יותר מעלותם האמיתית.
השופט יעקב שפסר הבהיר את החשיבות בשמירה על הנוהלים הנוגעים להוצאת כספים מהקופה הציבורית, וקיבל את עמדת התובעת "מ. מזוז", שלפיה היעדרה של עדות העובד מחזקת את הגרסה שלפיה הסחורה המצוינת במסמכיה אכן התקבלה בידי הצבא.
השופט שפסר התקשה להניח שנציג התובעת הסכים לוותר על תעודות המשלוח המקוריות מבלי לשמור לעצמו גיבוי כלשהו, והטיל את האחריות להשמדת התעודות המקוריות על עובדי הבסיס הצבאי,.
יחד עם זאת, גם השופט סבר שהתובעת מנועה מלטעון נגד הדו"ח הרשמי והמאושר של מבקר מערכת הביטחון, וגם לא קיבל את כל דרישות התשלום שהציגה בפניו. הוא נימק זאת בכך שקבלת מלוא הדרישות עלולה להציב את משרד הביטחון בפני סיכון של תשלום כפול.
בסיכומו של עניין קיבל בית המשפט את התביעה באופן חלקי, והורה למשרד הביטחון לשלם לתובעת 2.27 מיליון שקל בתוספת ריבית ממועד התשלום המקורי. המשרד גם יישא בהוצאות של 40 אלף שקל ובשכר טרחת עו"ד בסך 100 אלף שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
- עו"ד גלעד סמוכה עוסק בדיני חוזים
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים