שתף קטע נבחר
 

הילדים בררנים באוכל: איך לשכנע אותם לאכול בריא?

איך לשכנע את הילדים לאכול מאכלים חדשים שלא מוכרים להם, איך לדאוג לתזונה בריאה במשפחה שבה לא מבשלים ואיך ללמד את הילדים לאכול פירות וירקות במקום חטיפים? אתם שואלים, הדיאטנית עונה

אחת הבעיות הכי גדולות של הורים היא לדאוג שהילדים יאכלו בריא ומגוון. וזה קשה שבעתיים לנוכח העובדה שבמירוץ המטורף של חיי היום יום, גם ההורים לא תמיד מצליחים לעשות את זה. שאלנו את רותי אבירי, דיאטנית תנובה, את השאלות - הנה תשובותיה.

 

קראו עוד במדור בית בריא

אולי התמכרתם לטעם? 9 עובדות על מלח

איך צפייה בטלוויזיה משפיעה על המשקל של הילדים שלכם?

חביתה פלוס: כך תכינו פריטטה בריאה

   

אל תכריחו את הילדים לאכול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תכריחו את הילדים לאכול(צילום: shutterstock)

 

הילדים שלנו 3, 5 9 , מאוד בעייתיים באוכל ואוכלים מאכלים קבועים. ככל שמתבגרים נראה שהבעיה הולכת ומחמירה. אני דואגת שהם לא אוכלים מאוזן ולא מצליחה לשכנע אותם לאכול מגוון יותר. יש לך עצה?

 

הדיאטנית עונה:

ילדים מטבעם בררנים יותר באוכל ושכיח מאוד בקרב ילדים שהם נתפסים לסוג מזון אחד לתקופה ארוכה ולא מוכנים לאכול מזונות אחרים.

 

האמת היא שהבעיה העיקרית במקרה שכזה היא שזה מאוד מדאיג אותנו ההורים שהילדים לא מקבלים כל יום את כל רכיבי התזונה שהם צריכים וזה גורם לנו לנדנד להם ולהפוך את השיחה על אוכל ללא נעימה ואפילו מציקה עבורם. לעיתים זה כל כך מציק לנו ההורים, עד שזה מגיע לפגיעה ממשית במערכת היחסים עם הילדים.

 

מדוע זאת הבעיה העיקרית?

כי האמת היא שילד לא צריך לקבל כל יום את כל רכיבי התזונה שלו וזה בהחלט יכול להיות ממוצע של כמה ימים ואף יותר מכך וככל שנלחץ על הילד לאכול מאכלים אחרים, כך הסיכוי שהתקופה של הבררנות תמשך לאורך יותר זמן כמובן יגדל.

 

לכן, אני מציעה לראות בבררנות (כל עוד אינה קיצונית) שלב טבעי, ומומלץ לנסות לקבל אותה בהבנה תוך ידיעה שהיא כנראה לא תמשך לנצח. ככל שנכבד יותר את העדפות המזון של הילד, כך נשמור ותר על מערכת היחסים איתו וכך תקופת הבררנות תתקצר למינימום הנחוץ עבורו.

 

כמובן שאם הבררנות קיצונית, מומלץ לגשת לטיפול של איש מקצוע מתאים. חשוב גם בכל אותה תקופה להמשיך ולהניח שוב ושוב על השולחן את המזונות שהילד לא אוכל כרגע, מבלי לומר דבר, ולאפשר לו "לרדת מהעץ" בזמן שיהיה מתאים עבורו מבלי להרגיש שמישהו עוקב אחריו ובודק אותו.

 

אנחנו הורים עסוקים שלא מבשלים בבית מעבר לחביתה ופסטה. ארוחות הערב מתבססות על חביתה וסלט ברב המקרים ומידי פעם אוכלים במסעדות עם הילדים. איך אפשר בכל זאת לדאוג שנאכל בריא?

 

הדיאטנית עונה:

כדי שארוחת ערב תהיה בריאה היא אינה חייבת לכלול אוכל מבושל. בארץ נהוג לאכול את הארוחה החמה בצהריים ובערב ניתן בהחלט לאכול ארוחה חלבית קרה מזינה ובריאה שיכולה למשל להכיל לחמים מלאים, חלבונים כגון גבינות עד 5%, ביצים או טונה, שומנים בריאים כגון אבוקדו או טחינה, וכמובן ירקות חיים.

 

ניתן ורצוי גם לשלב דגנים מלאים אחרים או קטניות שאינם דורשים הכנה כגון קלחי תירס או אדממה.

 

אנחנו משתדלים לאכול הרבה פירות וירקות וללמד את הילדים לאכול אותם במקום חטיפים וממתקים. מהם הירקות והפירות הטובים /החשובים ביותר לשילוב בתפריט שלנו? אשמח להבין גם מהם היתרונות של כל אחד מהם.

 

הדיאטנית עונה:

הדבר החשוב ביותר כשמדברים על צריכת פירות וירקות בתפריט הוא לא רק לצרוך מהם מספיק (בין 5-9 מנות), אלא גם לצרוך מהם ב- 5 צבעים: אדום, ירוק, צהוב/כתום, לבן (כמו כרובית, בצל, קולורבי , תפוח אדמה או בננה) וסגול (למשל בירקות כמו : כרוב סגול, חציל, סלק ).

 

יש חשיבות רבה לצבע הירק /הפרי: הרכיבים נותני הצבע לירק או לפרי נקראים פיטוכימיקלים והם: בצבע האדום (למשל עגבנייה עשירה בליקופן) בצבע הכתום (למשל גזר עשיר בבטקורטן), בירוק (עשיר בלוטאין) בצבע הלבן (עשיר באליצין) והצבע הסגול עשיר באנתוציאנינים.

 

לכל פיטוכימיקל יש תועלת אחרת לבריאות שלנו, כך שככל שאוכלים מגוון רחב יותר של צבעים ככה נהיה מוגנים יותר מבחינה בריאותית, ולכן ההנחיה התזונתית החשובה ביותר היא לגוון.

 

תנו להם פירות בכל הצבעים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תנו להם פירות בכל הצבעים(צילום: shutterstock)






פורסם לראשונה 09/08/2015 12:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה לתת להם: פירות או חטיפים?
צילום: shutterstock
מומלצים