שתף קטע נבחר
 

קונים דירה? לכו לשכונה חלשה בעיר חזקה

יו"ר לשכת השמאים, אוהד דנוס, מתייחס לעליית מחירי הדירות ב-5% וממליץ לרוכשים לחפש דירה בדרום ת"א ובשכונות מתחדשות בנתניה - "כי המחירים יעלו גם ברבעון הבא". גורמים נוספים בענף מאשימים את האוצר, שטוען מצדו: "צפויה מגמת צינון ברכישת דירות להשקעה". צפו בדיון

הממשלה נוקטת בצעדים לצינון שוק הדיור, אך הוא ממשיך לרתוח - והמחירים ימשיכו לעלות ברבעון הבא. כך מעריך יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס, בדיון שנערך היום (א') באולפן ynet בעקבות פרסום נתוני השמאי הממשלתי על עליית מחירי הדירות השנה האחרונה. לדברי דנוס, רוכשי דירות צריכים לפנות כיום לשכונות חלשות בערים חזקות ולחפש דירות שיכון המיועדות להתחדשות עירונית באזורים כמו דרום תל-אביב, צפון הרצליה ושכונות מתחדשות בנתניה, רחובות וראשון לציון. צפו בדיון באולפן ynet.

 

צפו: מחירי הדירות עולים    (צילום: אלי סגל ואורי דוידוביץ)

צפו: מחירי הדירות עולים    (צילום: אלי סגל ואורי דוידוביץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

על פי הנתונים של השמאי הממשלתי, מחירי דירות 4 חדרים ברבעון השני של 2015 עלו ב-2.7% לעומת הרבעון הראשון, וטיפסו ב-5% בחודשים אפריל-יוני השנה. בבאר שבע חלה עלייה חדה של 14% במחירים, בת"א לא חל כל שינוי - אבל היא היקרה ביותר מבין הערים נבדקו. "הנתונים לא מפתיעים", אומר דנוס, "שוק הנדל"ן ממשיך לחבוט בכל מי שמעז לעסוק בו. תוכניות חדשות וישנות, גזירות, מסים, הפשרות ועידוד - בסופו של יום יש עובדות ברורות: קיים ביקוש שוטף ל-53 אלף דירות בשנה, בפריסה יחסית בכל חלקי הארץ".

 

כותרות נוספות בערוץ הנדל"ן של ynet:

"בגלל מס הרכישה דירות ימכרו לאנשי קש"

"משקיעי הנדל"ן פשוט לא מאמינים לממשלה"

יוני 2015: שיא של כל הזמנים בקניית דירות

 

>>> רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו

 

לדבריו, "עד שלא תחל בפועל בנייה בהתאמה לכך, ימשיך השוק להכות בכל מי שחושב שניתן באמצעות תוכניות, הצהרות ופרסומים לשנות את המצב. בסביבת ריבית נמוכה עד אפסית ומחסור בדירות באזורי ביקוש, נמשיך לראות תוצאות מדאיגות, כשהיעדר האמון ממנו סובל שוק הנדל"ן הביא לנזק נוסף ממוצע לכל המתלבטים בסך של כ-40 אלף שקל, וזאת רק ברבעון האחרון".

 

דנוס מוסיף כי "צריך לקוות שסחרחורת המחירים הזו תיעצר, והמפתח, כמו תמיד, הוא בידי הממשלה - שתפסיק לדבר ולהבטיח ותתחיל במעשים. שוק הנדל"ן מצוי בנקודה מסוכנת וקריטית. במצב עניינים זה דרושים אמצעים לתמיכה בפעילות החיונית של הגוף - כלומר בכל הקשור לבנייה, ולא בתרופות של ריסון, מיסוי והפשרות של קרקעות ללא טעם. ומעל הכל חשוב ודרוש שקט הצהרתי - שקט שיחזיר ודאות לענף הבנייה".

 

צפו בטבלת מחירי הדירות:


מחירי דירות ברבעון השני של 2015

מחירי דירות ברבעון השני של 2015
היישוב מחיר ממוצע בשקלים לדירת 4 חד' ברבעון 2/2015 השינוי באחוזים מהרבעון הקודם השינוי באחוזים מהרבעון המקביל בשנה שעברה
אילת 993,000 2% 0%
אשדוד 1,364,000 1% 7%
אשקלון 1,004,000 4% 11%
באר שבע 973,000 4% 14%
הרצליה 2,179,000 6% 8%
חולון 1,585,000 0% 2%
חיפה 1,338,000 0% 3%
ירושלים 2,004,000 5% 8%
כפר סבא 1,725,000 2% 6%
מודיעין 1,708,000 2% 5%
נתניה 1,536,000 5% 9%
פתח תקווה 1,526,000 4% 4%
ראשון לציון 1,577,000 1% 4%
רחובות 1,428,000 2% 5%
רמלה 1,172,000 3% 1%-
תל אביב 2,761,000 1% 0%
ממוצע   2.7% 5%

 

גורמי נדל"ן: "תנהלות רשלנית של המדינה"

גורמים נוספים בענף הנדל"ן התייחסו אתמול לעליות המחירים בשנה החולפת. שמחה גרידינגר, יו"ר ובעלי חברת נתיב פיתוח, מתח כמו דנוס ביקורת על התנהלות המדינה. "שוב אנו רואים הוכחה לכישלון הממשלה בטיפול ביוקר הדיור", אמר גרידינגר, "אין מספיק מכרזים, ואלו שכן פורסמו לפני יוזמת מחיר למשתכן היו עם עלויות פיתוח כה גבוהות - שלקבלנים לא היה כדאי לגשת אליהם. אם הקבלנים לא יראו שהם יכולים למכור במחירים סבירים, הם לא יגשו למכרזים ונישאר עם מלאי דירות נמוך שינציח את המצב הקיים".

 

גיא רוזן, שותף בחברת טופ קפיטל המתמחה בליווי פיננסי ליזמים ולמיזמי נדל"ן, הוסיף כי "המשך מגמת עליית המחירים בתחום הדיור מהווים תוצאה ישירה של התנהלות רשלנית של הממשלה בכל הטיפול במשבר הנדל"ן. במקום לטפל בפער בין הביקוש להיצע ובריביות הנמוכות, הממשלה מוצאת פתרונות המזיקים לשוק, כמו העלאת מס הרכישה שיצרה היסטריה של רכישות. בשלב זה, לנוכח המשך התנהלותה של הממשלה, אין סיכוי לירידת מחירי הדיור".

 

לדברי שמאי המקרקעין, עו"ד חיים מסילתי, העליות אפילו חדות יותר מהנתונים שהוצגו אתמול. "הנתונים הם רק חלק מהתמונה", הוא טען, "אם בודקים את מחירי הדירות הקטנות, מגלים שהמחירים זינקו בשיעורים חדים יותר. כך, למשל, על פי נתוני מדד המחירים לצרכן שפורסמו ביום ו', מחירי הדירות הקטנות במרכז הארץ ובאזור ירושלים זינקו בכ-8%".

 

שמשון הראל, בעלים משותף של חברת אמריקה ישראל להשקעות, התייחס גם הוא להעלאת מס הרכישה. "ברבעון הנוכחי, שר האוצר היה מקדם המכירות הטוב ביותר של ענף המגורים בישראל, על ידי כך שיצר פאניקה סביב נושא העלאת מס הרכישה לדירות להשקעה ויצר בציבור בהלה אמיתית", אמר. "לא כולם הבינו שמדובר אך ורק בדירות להשקעה ואנשים רצו לקנות דירות מהר, כך שהדבר יצר ביקושים חזקים לדירות".

אתר בנייה בבאר שבע. שיעור העלייה הגבוה ביותר במחירים בשנה האחרונה (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
אתר בנייה בבאר שבע. שיעור העלייה הגבוה ביותר במחירים בשנה האחרונה(צילום: הרצל יוסף)
 

"אנשים ציפו שכחלון יהיה נביא - וזה לא ממש עובד בטווח הקרוב ומורגשת אכזבה בקרב ציבור הרוכשים", ציין שחר רז, בעלי חברת חיזוק ובינוי. לדבריו, "משרד האוצר העלה את רף הציפיות שמחירי הדירות יתמתנו - אבל הוא יצר קיפאון בשוק לתקופה קצרה בלבד. העלאת מס הרכישה למשקיעים היא זו שהאיצה את הביקושים - וכך נרשמה עלייה במכירת דירות". 

 

"מדובר בתופעה נדירה ביותר - מעולם לא עלו מחירי הדיור ברציפות במשך כמעט עשור", טען שמאי המקרקעין ארז כהן. לדבריו, "הממשלה והשר כחלון איבדו לחלוטין את אמון הציבור. מדובר בסכנה לרבבות לוקחי משכנתאות שלא יוכלו לעמוד בפירעון ההתחייבות".

 

"כחלון העלה במו ידיו את רמות המחירים בפריפריה, במקום לבטל את עלויות הפיתוח המייקרות את הדיור גם בערים דוגמת חצור הגלילית ובית שאן", חיזק את הדברים גלעד יפרח, בעלי חברת גלעד מאי. לדבריו, "במקום למקד את הסיוע לזוגות צעירים ומשפרי דיור בפריפריה, שר האוצר הפך את שיטת מחיר למשתכן לאבן שואבת לערים במרכז, דוגמת ראש העין ומודיעין; וביטל את היתרון היחסי שהיה לרוכשי דירות בפריפריה".

 

יורם אביסרור, סמנכ"ל השיווק בחברת אביסרור משה ובניו, התייחס לעליית מחירי הדירות בבאר שבע בשיעור הגבוה ביותר מבין הערים שנבדקו על ידי השמאי הממשלתי. "הקמת עיר הבה"דים הגבירה את הביקושים, אבל עדיין חסרות אלפי יחידות דיור", אמר אביסרור, "בשנים האחרונות באר שבע שינתה את פניה ויש ביקור גבוה - אבל אין עדיין היצע מתאים".

 

גם שרוליק חנוך ודן ליברמן, מנכ"לים משותפים בחברת SDB המנהלת דירות להשקעה בבאר שבע ובאטלנטה, התייחסו למחירים בדרום הארץ. "הגורם העיקרי לעליות המחירים הוא העלאת מס הרכישה על דירות להשקעה - וניתן לראות זאת היטב בערים כמו באר שבע ואשקלון, שנחשבות ליעד מועדף על משקיעים", הסבירו. "תקופת המעבר בין הממשלה הקודמת לנוכחית יצרה אי-ודאות בשוק וחוסר אמון מצד הרוכשים".

 

המחירים עולים - ועמם גם הביקושים למשכנאות

 

האוצר: "צופים מגמה של צינון ברבעון הבא"

במשרד האוצר הגיבו לנתונים ולטענות שהעלו גורמי הנדל"ן ומסרו כי המשרד "ממשיך במאמצים לבלום את עליית מחירי הדיור על ידי שורה של צעדים להגדלת ההיצע ולצמצום הביקוש". עוד נמסר ממשרד האוצר כי "אנו צופים שבעקבות העלאת מס הרכישה למשקיעים, אשר נכנסה לתוקף בסיום הרבעון השני, צפויה מגמה של צינון ברכישת דירות על ידי משקיעים ברבעון השלישי והרביעי של 2015, ואנו צופים שתהיה לכך השפעה מצננת גם על המחיר".

 

באוצר הבהירו כי "במקביל לצעד זה של הגדלת המיסוי, שצפוי לטפל בהורדת הביקושים, אנו ממשיכים בצעדים רבים לשיווק קרקעות לבנייה של עשרות אלפי יחידות דיור ברחבי הארץ. במסגרת זו, אנו עוסקים בהסרת חסמים ובייעול תהליכי אישורי הבנייה על מנת לזרז את העלייה בהיצע. נמשיך לשווק קרקעות, תוך כדי ויתור על הכנסות המדינה מקרקע, על מנת לאפשר לקבלנים לבנות דירות זולות יותר לאזרחי ישראל".

 

באוצר הסבירו כי צעדים אלה מגיעים בהמשך למדיניות שר האוצר לאיחוד כלל הגופים העוסקים בתחום הנדל"ן והדיור. זאת על מנת "לאפשר למשרד האוצר ארגז כלים יעיל ומאוחד במטרה להביא במאמץ משותף לריסון במחירי הדיור. במסגרת זו נזכיר כי רשות מקרקעי ישראל ומינהל התכנון עברו למשרד האוצר, שעובד היום כגוף מאוחד לשיווק מסיבי של קרקעות לבניית עשרות אלפי יחידות דיור בכל רחבי הארץ".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
בנייה בדרום תל-אביב. "המניה הבטוחה"
צילום: מוטי קמחי
מומלצים