אחרי הממשלה: הקרב על הגז עובר לכנסת
ההצבעה על המתווה תתקיים בעוד כמה חודשים שיאפשרו לאופוזיציה לשלב ידיים במטרה להכשיל אותה. ישראל ביתנו צפויה למצוא עצמה שוב בתפקיד מפתח. הרצוג: נעשה הכול כדי להכשיל את המתווה
מתווה הגז אמנם אושר היום (א') בישיבת הממשלה, אבל המערכה המורכבת יותר ממתינה לקואליציה בהצבעה בכנסת. זו תתקיים ככל הנראה במהלך החודשים ספטמבר או אוקטובר, ולקראתה נערכים באופוזיציה היטב נוכח ההתנגדות שעורר המתווה בקרב הסיעות.
אישור המתווה בממשלה יצא לפועל כמעט פה אחד. למעט השר להגנת הסביבה, אבי גבאי שהצביע נגד, שאר השרים תמכו בו. השר גבאי איננו ח"כ, ולכן לא יוכל להצביע בכנסת נגד המתווה. אך הוא כינה אותו "מצעד האיוולת" והזהיר מפני יצירת מונופול בתחום הגז.
סיעות האופוזיציה הגדולות - המחנה הציוני, יש עתיד והסיעה הערבית המשותפת הודיעו זה מכבר כי יתנגדו למתווה כמות שהוא. כך גם סיעת מרצ. בישראל ביתנו ככל הנראה צפויים להביע תמיכה אף שדבר לא הובטח רשמית.
במחנה הציוני טוענים כי מדובר בהסכם רע וישעשו הכל כדי להכשילו. יו"ר המפלגה יצחק הרצוג אמר כי "כל החלטה על מתווה הגז הקיים היא חתימה על הקרח. ממשלה בראשותי תחליט על מתווה גז הוגן והגון לאזרחי ישראל שיכלול פיקוח על המחירים ויבטא דאגה אמיתית לעתידה של מדינת ישראל". חברו לסיעה, יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל, אמר: "כמה סימלי שדווקא היום, ראש חודש אלול, חודש הרחמים והסליחות, מאשרת ממשלת עליביבי את מתווה הגז. יידע כל שר שהצביע בעד המתווה שלא תהיה לו מחילה ולא תתקבל סליחתו על מעשיו", הזהיר.
ביש עתיד נימקו את ההחלטה להתנגד למתווה, נוכח העובדה שלא הוכנס אליו מנגנון פיקוח מחירים.
נוסף על אלה צפויים השרים משה כחלון, חיים כץ ויואב גלנט לא להשתתף בהצבעה בשל ניגוד עניינים. כך תיאלץ הקואליציה להסתמך בין היתר על תמיכתו של ליברמן במתווה.
לקראת ההצבעה ייערכו בקואליציה להשתתפות מלאה בהצבעה, ולא יתאפשרו קיזוזים והעדרויות. באופוזיציה לעומת זאת מבטיחים שלא להקל בנושא ולהילחם עד הרגע האחרון. אלא שגיוס רוב בתנאים הלא פשוטים שנוצרו הוא לא הבעיה היחידה שאיתה תידרש הממשלה להתמודד. סעיף 52 המפרט את הסמכויות בנושא הגז שאמורות לעבור לידיו של שר הכלכלה, אריה דרעי, עדיין לא הוסדר.
לפני כחודשיים ביקשה הממשלה להעביר לידיה את הסמכויות אולם בשל העדר רוב ירד הנושא מסדר היום ונותר תקוע. דרעי מצדו ממשיך להתעקש על כך שאיננו מעוניין לקבל את הסמכויות, אולם בשל המצב המיוחד שנוצר אמר כי לאחר אישור המתווה בכנסת, ישקול אם להשיב לידיו את הסמכויות במסגרת הסעיף. בינתיים בישיבת הממשלה הבוקר הוא תמך במתווה והגדיר אותו כ"רע במיעוטו".
במהלך הדיון בממשלה שברובו השתתפו רק שבעה שרים, התבטא השר נפתלי בנט והסביר כי המתווה עדיף על פני השארת הגז באדמה. הוא הוסיף שאמנם אין מתווה מושלם, אך המתווה הנוכחי מספק תקווה חדשה.