שתף קטע נבחר

בן חייל, ההורים גרושים: האב מחויב במזונות?

ב-12 שנים מאז הפרידה ניהלו בני זוג לשעבר לפחות 20 תיקים אחד נגד השני. אחד מהם עסק בתשלום מזונות לילד שהתגייס. מה נקבע?

אם לארבעה תבעה את בעלה לשעבר בדרישה שישלם מזונות על תקופת שירותו הצבאי של אחד מבניהם. האב התנגד בטענה שאת הדרישה, אם בכלל, היה צריך להציב הבן עצמו. אבל בית משפט השלום בטבריה החליט לא לגרור את הבן לסכסוך המר והמתמשך בין הוריו, וחייב את האב לשלם.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

ב-2003 חויב האב במזונות לארבעת ילדיו, אלא שבפסק הדין לא ניתנו הנחיות לתשלום המזונות לאחר גיל 18 לשלושה מתוך ארבעת הילדים. חלפו השנים ובמרס 2011 התגייס אחד הילדים לצבא. בדצמבר 2012 ביקשה אמו לחייב את אביו במזונות של 500 שקל לחודש. לדבריה, הבן שירת ביחידה קרבית והשתכר 707 שקל לחודש בלבד, כך שהיא סיפקה את כל צרכיו.

 

משום כך, טענה בתביעה שהגישה, היא זכאית לדרוש מהאב להשיב לה את כספי המזונות, שלמעשה נשאה בהם בעצמה. היא סיפרה כי מצבה הכלכלי אינו מאפשר לה לשאת בצרכי הבן לבדה. היא הייתה פושטת רגל, ומלבד גמלת נכות חודשית בסך 3,170 שקל, אין לה מקור הכנסה אחר.

 

האב ביקש לדחות את התביעה על הסף. לטענתו, פסק הדין מ-2003 לא כלל הוראות לגבי מזונות מגיל הבגרות בכל מקרה, הוסיף, מי שרשאי לתבוע ממנו מזונות הוא הבן ולא האם.

 

האב הוסיף שגם הוא סובל מקשיים כלכליים, וטען שאשתו לשעבר מנסה להטריד אותו בכל דרך אפשרית, ובמשך שנים מגישה נגדו תביעות ללא כל עילה. כך למשל, היא שכנעה את בתם, שעם הגיעה לגיל 18 הגיעה עמו להסדר מזונות, לסגת מההסדר ולהגיש נגדו תביעה בכל זאת. התביעה, אגב, הסתיימה בקבלת אותו הסדר. בדומה, הוא גם הגיע להסכם עם הבן, לפיו ישלם לו כל חודש כ-600 שקל.

 

האם טענה שבקרן הפנסיה של האב נצבר סכום של כ-450 אלף שקל, והוא מקבל פנסיה של 4,000 שקל בחודש, כך שהוא יכול להרשות לעצמו להחזיר את כספי המזונות.

 

חייב לשלם

השופט מחמוד שדאפנה הביע את מורת רוחו העמוקה מהתנהלות הצדדים, שניהלו ביניהם עד כה לא פחות מ-20 תיקים, התקשו לקבל הכרעות משפטיות והגישו ערעור על כמעט כל פסק דין.

 

בהמשך הוסיף השופט כי במציאות הישראלית חיילים רבים נתמכים על ידי הוריהם, ולכן נהוג לפסוק מזונות גם לתקופת השירות הצבאי הסדיר. הוא קיבל את טענת האם שלפיה יש טעם לפגם בחיוב הבן להגיש את התביעה נגד אביו, והוסיף כי הגשת תביעה כזו גם עלולה להעמיד את האם במצב שבו בנה ייקח את המזונות לעצמו והיא עדיין תצטרך לשאת בעלות של מילוי צרכיו.

 

השופט לא קיבל את טענות האב בדבר מצבו הכלכלי והחליט שהוא צריך להשיב לאשתו לשעבר את המזונות ששילמה לבן עבור התקופה מיום הגשת התביעה ועד מועד השחרור, בהפחתת התקופה שבה הבן עבד והשתכר למחייתו.

 

בתוך כך הסביר השופט כי האם לא זכאית להחזר מלא על כל תקופת השירות, כיוון שכשמדובר בתביעת מזונות עבר – ההנחה היא כי כל עוד האם לא תבעה אותם, היא למעשה ויתרה עליהם. בסך הכל חויב האב ב-4,455 שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובעת: עו"ד עינב רוזנבלט
  • ב"כ הנתבע: עו"ד שושנה אטד
  • עו"ד כרמל מזוז ממשרד עו"ד מזוז עוסקת בדיני משפחה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים