שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, רויטרס

גרמניה ואוסטריה יכניסו מהגרים מהונגריה

הונגריה הקצתה אוטובוסים למהגרים שברחו מהרשויות והחלו להתקדם בצעידה מפרכת מערבה. הלילה הכריז קנצלר אוסטריה שארצו וגרמניה יאפשרו להם להיכנס: "שימשיכו במסע, זה מצב חירום". שיירות בדרך לגבול

 

נאבקים בדרך למסע הרגלי לאוסטריה    (צילום: רויטרס)

נאבקים בדרך למסע הרגלי לאוסטריה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שעות ספורות לאחר שהונגריה הודיעה שתשלח אוטובוסים לאלפי המהגרים שרוצים להגיע לגבול האוסטרי מסר הלילה (שבת) קנצלר אוסטריה, ורנר פיימן, כי ארצו וגרמניה יסכימו שהם ייכנסו לשטחן. "בגלל מצב החירום כיום בגבול ההונגרי אוסטריה וגרמניה מסכימות שבמקרה הזה הפליטים ימשיכו במסעם אל המדינות", כתב פיימן בעמוד הפייסבוק שלו, לאחר שיחה עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל.

 

לאחר ההודעה יצאו מאות מהגרים בשיירות אוטובוסים מבודפשט לגבול אוסטריה. רבים מהמהגרים נראו מחויכים ונופפו לשלום לפעילים ההונגרים שדאגו להם למזון ולמים בזמן ששהו בתחנת הרכבת בבודפשט. הצלב האדום באוסטריה מסר כי עד הבוקר יגיעו בין 800 ל-1,500 מהגרים למרכז לקליטת פליטים בעיירה ניקלסדורף שבקרבת הגבול. "אנחנו מכינים להם מיטות, מחסה, אוכל, שתייה חמה וציוד רפואי במידת הצורך", מסר דובר הצלב האדום האוסטרי.

באוטובוסים בבודפשט, בדרך מערבה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
באוטובוסים בבודפשט, בדרך מערבה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

משבר המהגרים. כתבתו של אסף קמר    (צילום: רויטרס)

משבר המהגרים. כתבתו של אסף קמר    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אתמול החלו לצעוד כאלף מהגרים בשני מוקדים שונים בצפון המדינה, אחרי שחיכו ימים ארוכים בתחנת רכבת או היו כלואים במחנות פליטים רעועים, למרחק של כ-150 קילומטרים לעבר אוסטריה כדי לא להירשם כפליטים בהונגריה - ובכך אולי להישלח בחזרה לארצם.

 

קבוצת מהגרים אחת יצרה קו אנושי שהשתרע על פני כמעט קילומטר בדרכה החוצה מבודפשט, וקבוצה נוספת נאלצה לפרוץ את דרכה מתחנת רכבת והחלה להיאבק בכוחות משטרה כדי לברוח מערבה. בין הצועדים צעירים וזקנים, נכים בכיסאות גלגלים ובקביים, אחדים יחפים, אחרים מחזיקים פעוטות על הכתפיים. ולכולם חלום משותף - לא לשוב לארץ מוצאם, לצאת מהונגריה ולקבל מעמד של פליטים במערב אירופה.

 

עם פרוטזה, בדרך אל החופש (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
עם פרוטזה, בדרך אל החופש(צילום: gettyimages)

בכביש המהיר, עם תינוקות (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
בכביש המהיר, עם תינוקות(צילום: gettyimages)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

המסע למערב (צילום: Google Maps) (צילום: Google Maps)
המסע למערב(צילום: Google Maps)

 

הצעידה האדירה אל עבר החופש הגיעה לאחר שהרשויות בהונגריה בילו ימים שלמים בניסיונות למנוע מאלפי המהגרים, מרביתם אזרחים סורים שברחו מהמלחמה האכזרית בארצם, לעלות על רכבות למדינות אחרות באירופה ובעיקר לגרמניה. כלי התקשורת בהונגריה קראו לאירועי היום "יום ההתקוממות" וסיקרו בהרחבה את התקדמותם הרגלית של הצועדים.

 

רוב המהגרים מקווים בסופו של דבר כאמור להגיע לגרמניה או למדינות אחרות במערב היבשת ומנסים להימנע מרישום בהונגריה, שנמצאת בשפל כלכלי וכנראה תפעל להשיבם לארצם במקום לקלוט אותם. לא מעט מהצועדים אף נשאו שלטים עם תמונתה של הקנצלרית אנגלה מרקל וקראו "גרמניה, גרמניה". תחת החוק האירופי, מבקשי מקלט יקבלו אישור שהייה, או שלא, במדינה שבה נרשמו לראשונה.

 

במחנה הפליטים בעיר ביצ'קה, שבצפון הונגריה, כ-350 בני אדם הצליחו לפרוץ את המחסום המשטרתי שהוצב במקום והחלו את המסע בן ה-135 קילומטרים אל עבר אוסטריה. המאות צועדים לצד מסילת הרכבת ומפריעים לתנועתה. השוטרים המופתעים בעיירה לא ידעו איך להכיל את מאות הצועדים שפתאום הגיחו על מסילת הרכבת. אחד הצועדים, אזרח פקיסטן בן 51, התמוטט לאחר כ-800 מטרים מפתח תחנת הרכבת בביצ'קה בעודו מנסה לברוח, וצוותי רפואה שהוזעקו למקום נאלצו לקבוע את מותו. עדי ראייה סיפרו שהוא כנראה סבל מתסחיף ריאה.

 

שגריר הונגריה בישראל: "המצב דרמטי"    (צילום: יוגב אטיאס ואלי סגל)

שגריר הונגריה בישראל: "המצב דרמטי"    (צילום: יוגב אטיאס ואלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

צועדים עם תמונת מרקל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צועדים עם תמונת מרקל(צילום: רויטרס)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

השוטרים הצליחו להדוף רק מעטים מתוך 500 המהגרים בביצ'קה, ודחפו אותם בחזרה אל הרכבת תוך כדי צרחות, צעקות ובכי תינוקות. לאחר מכן, החלו השוטרים ללוות את העשרות הבודדים שנותרו במקום אל אוטובוסים שהסיעו אותם למחנה פליטים סמוך, בהם הרבה נשים וילדים קטנים שנראו מותשים.

 

שעות קודם לכן, מאות יצאו מתחנת הרכבת קלטי שבבירה בודפשט. עם חפציהם בשקיות ובתרמילים קטנים, הם התפתלו ברחובות הבירה והחלו את הצעידה שלהם - של כ-170 קילומטרים - אל עבר הגבול האוסטרי. בשעות הערב הם הגיעו לכביש הראשי שמחוץ לעיר, ואחדים הצליחו תוך שעות ספורות אף לעבור כבר בין 30-20 קילומטרים.

 

מסירים טביעות אצבע עם חומצה כדי לברוח מהונגריה

"במחנות הקליטה ההונגריים יש אסלה אחת לאלף איש", סיפר מועז, פליט סורי שהחל לצעוד לאוסטריה יחד עם שבעה מבני משפחתו. "המצב היה כל כך נוראי שהחלטתי שעדיף לי כבר למצוא את עצמי באיזה יער. מה עוד יש לי לעשות?"

 

צועד אחר אל מחוץ לבודפשט אמר שהוא מצפה שהמסע לאוסטריה ייקח כשלושה ימים. אוסמה מורזר, בן 23 מחלב שבסוריה, כל כך נחוש שלא להירשם בהונגריה, שהוא הסיר מידיו את טביעות אצבעותיו עם חומצה. "הממשל בהונגריה הוא רע מאוד", סיפר. "האו"ם צריך לעזור לנו".

מאות נמלטו ממחנות פליטים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מאות נמלטו ממחנות פליטים(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: getty images) (צילום: getty images)
(צילום: getty images)
 

מוחמד וזהרה, זוג מבגדד הצועד עם פעוט, סיפרו שהם שהו במחנה קליטה בהונגריה והוכו על ידי שומרים במקום כי הם סירבו לתת את טביעות אצבעותיהם. זהרה סיפרה שיש לה קרובי משפחה בבלגיה וכי היא נחושה לקבל מקלט שם.

 

שלשום החליט הפרלמנט ההונגרי גם להדק את חוקי ההגירה שלו, והחליט על הקמת "אזורי מעבר" בגבול עם סרביה, שם יוחזקו המהגרים ומבקשי המקלט עד שיוחלט על מעמדם בתוך שמונה ימים. למהגרים יהיה סיכוי מוגבל ביותר לערער על ההחלטה שתתקבל בעניינים. כל זאת הוחלט לאחר שראש הממשלה ההונגרי ויקטור אורבן החל לבנות גדר תיל בגבול כדי לנסות ולעצור את שצף המהגרים הנכנס למדינה.

 

בינתיים ממשיך המנהיג ההונגרי לשחרר לא מעט הצהרות נגד המהגרים, ומונע מהם כל תקווה לרצות להישאר בארצו. מוקדם יותר אתמול אמר אורבן כי משבר המהגרים הוא בעיה גרמנית, אך הקנצלרית מרקל אמרה שהאחריות להגן על מבקשי המקלט "חלה לא רק על גרמניה, אלא על כל מדינה באירופה".

 

"היום אנחנו מדברים על עשרות אלפים, אבל בשנה הבאה כבר נדבר על מיליונים ואין לזה סוף", אמר היום אורבן לכלי תקשורת בהונגריה. "אנחנו חייבים להבהיר שאנחנו לא יכולים לתת לכולם להיכנס, כי אם נכניס את כולם אז זה הסוף של אירופה".

פורסם לראשונה 04/09/2015 21:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קו אנושי המשתרע על פני קילומטר. צועדים לאוסטריה
צילום: רויטרס
מומלצים