הפרקליטות: ערן מלכה בוגד. הקצין בכה: הידרדרתי לתהום
בשלב הטיעונים לעונש דרשו נציגי הפרקליטות לגזור 10 שנות מאסר על החוקר שהורשע בלקיחת שוחד מרונאל פישר ותיארו מעשים חריגים מבחינת "אופי השחיתות, התעוזה והתחכום". סנגוריו ביקשו להסתפק בשנתיים מאסר, והוא דמע על הדוכן: "מצטער על כל מה שעשיתי"
"אני כל כך מצטער על מה שעשיתי. הלוואי ויכולתי להחזיר את הגלגל לאחור. זה היה מפגש בעייתי, הידרדרתי לתהומות שלא חלמתי עליהם". כך פנה הבוקר (א') בדמעות רפ"ק בדימוס ערן מלכה, הנאשם המרכזי בפרשת רונאל פישר, לשופט בית המשפט המחוזי בירושלים. בשלב הטיעונים לעונש דרשה הפרקליטות לגזור עליו עשר שנות מאסר, נוכח "תוכנית עבריינית מהפכנית" שרקם, ואילו סנגוריו ביקשו עונש מופחת לשוטר שהודה והורשע בעבירות המיוחסות לו ובהן לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים ושיבוש מהלכי משפט.
למלכה ניתנה זכות המילה האחרונה, והוא פנה לשופט יעקב צבן: "עצם המעמד כנאשם עבור קצין בכיר הוא עונש. בושה. אני מתבייש כל כך להיות במעמד הזה. אבל אני לא מאשים אף אחד. אני מאשים את עצמי. נרדמתי בשמירה על הערכים".
תמורת הודאתו בעבירות הללו הסכימו במחלקה לחקירות שוטרים לא לכלול בעונש סנקציות כספיות. נציגות מח"ש בדיון, עורכות הדין קרן אלטמן וליאורה נהון, נימקו את הבקשה למאסר ממושך בחומרת המעשים: "הנאשם פגע בקודש הקודשים של מערכת אכיפת החוק". סנגוריו של מלכה, עו"ד עופר ברטל ודב גלעד כהן, ביקשו מהשופט להסתפק בשנתיים עד חמש שנות מאסר. הם טענו כי יש לזקוף לזכותו את העובדה שהודה במיוחס לו וקיבל אחריות למעשיו, וגם להתחשב במצבו הרפואי.
מלכה הוסיף: "אני לא פושע. אין לי התנהגות עבריינית. הגעתי עד ליום הארור הזה במאי 2012 רק אחרי שהכרתי את האיש הזה. הייתי אדם שעשה כמעט הכול למען הזולת. למען הציבור. תרמתי מעבר לאדם רגיל במדינה. שמענו פה סיפורים מאנשים שלא רציתי שיספרו את מה שעשיתי להם בסתר. אני יכול להגיד שיש עוד עשרות מקרים". מלכה ציין עוד: "כל חיי עזרתי לאנשים שקופים. היום אני איש שקוף. אני אומר לבית המשפט - הודיתי, אני כל כך מצטער על מה שעשיתי. הלוואי ויכולתי להחזיר את הגלגל לאחור. זה היה מפגש בעייתי. הידרדרתי לתהומות שלא חלמתי עליהם. הייתי בתוך הקשר האידיוטי הזה ואיבדתי את הערכים שלי".
בכך כיוון מלכה לפגישותיו עם עו"ד רונאל פישר ולקשר שהתבסס בין השניים. "כשנעצרתי אמרתי שלא אשמור על זכות השתיקה. אפשר היה לעשות הרבה מניפולציות משפטיות אבל הסתכלתי לעצמי בראי ואמרתי: די, אתה לא פושע. תפסיק להתנהג כמו פושע". עוד סיפר: "שאלו אותי העיתונאים אם אני מתחרט על שהודיתי. לא. אני לא הודיתי בשביל אף אחד אלא בשביל לחיות עם עצמי בשלום כמי שעשה טעות ובא לבקש סליחה".
מלכה דיבר על חייו שנהרסו. "איבדתי את כל מה שהיה לי. 40 שנה שהלכו לפח, לימודים אקדמיים, רישיון עריכת הדין נשלל ממני והחיים שבניתי. אני לא מבקש רחמים. שמי הטוב הלך לעזאזל, לא אתקבל לשום עבודה, החברים התאדו, בודדים נשארו", אמר מלכה שאף רמז כי שקל להתאבד.
"נכון שהבאתי את זה על עצמי בגלל קשר אומלל. טעות חמורה שלי מחקו את כל הארבעים שנה. אני צריך לבנות את עצמי מאפס", המשיך מלכה וביקש להודות לאשתו. "אני מאוד מודה לה שהיא עדיין תומכת בי. זה לא מובן מאליו. שיקרתי לה".
לסיום פנה קצין המשטרה לשעבר לשופט. "אני מבקש מאדוני רחמים. יש לי שלושה ילדים שמחכים בבית. אני מייחל לחיים אחרים של אדם שעשה טעות, שגה, הביע חרטה וישלם את חובו לחברה. אני מבקש שתחוס עליי ועל ילדיי. הבן שלי אמר לי 'אבא, כשאתה בא לחופשה, אנחנו לא יוצאים החוצה ונשארים בבית. אז הבנתי שהילד שלי, שהתגאה באבא הגיבור שלו, מתבייש בי. יש עונש גדול מזה?".
"תוכנית עבריינית מהפכנית"
עו"ד אלטמן ממח"ש תיארה את חומרת מעשיו של מלכה: "מדובר בקצין משטרה שהעביר באופן שיטתי מידע כמוס לעורך דין שגייס על בסיס המידע לקוחות. אלה העבירו כספי שוחד שהשניים חלקו ביניהם והביאו לשיבוש חקירות. מדובר בתוכנית עבריינית מהפכנית וחדשנית. חריגות הפרשה נובעת מאופי השחיתות, התעוזה התחכום תוך שיבוש הליכי משפט באופן חסר עכבות. מדובר במקרה תקדימי שאין לו אח ורע".
אלטמן תיארה את מלכה כמרגל: "מדובר בבגידה של ממש. יחידות חוקרות אינן יכולות לתפקד אם מועד המעבר מחקירה סמויה לגלויה נחשף, ואם לנחקרים יש מעין סוכני ריגול המחזיקים במידע מסווג. הנאשם פגע בקודש הקודשים במערכת אכיפת החוק. הוא שימש כחפרפרת ביחידה, תוך שמעל באמון מפקדיו והציבור כולו".
סנגוריו של מלכה הסבירו איך נפל בקסמו של רונאל פישר: "הוא פגש את פישר, עורך הדין המפורסם, איש מתקושר, הוגה דעות, כוכב תקשורת, כאשר הגמגום עוד מעצים את ההילה. והנה אותו עורך דין המטפל בלקוחות מפורסמים ואומר לו כמה הוא חכם ואיזה יופי הוא יודע לנתח תיקים בצורה כל כך טובה". הם תיארו כיצד מילות החנופה של פישר נפלו על אוזניים קשובות כיוון שמלכה היה נתון במצב נפשי קשה באותה עת. "באותו זמן בנו הפסיק לדבר איתו. זו מצוקה נוראית של ההורים והילד. רונאל נכנס לנישה הזו, ומעבר לכך שהעצים אותו, גם דיבר איתו על הבן, נרתם לעזרתו והפנה אותו למי שעזרה לבן שלו".
עוד סיפרו כי מלכה החל לפקוד את ביתו של פישר בסופי שבוע: "כל המי ומי נמצאים בביתו, קציני משטרה בכירים שבבכירים, שופטים מכל מיני ערכאות, סנגורים, פרקליטים בכירים כמו פרקליטת מחוז. על כן כבו נורות האזהרה".
ברטל תיאר בפני בית המשפט את ההידרדרות של מלכה מקצין מצטיין לפושע שיושב מאחורי סורג ובריח. הוא הרחיב במיוחד על פרשת שי ברס המתוארת בכתב האישום, הפרשה הראשונה שבה לקח שוחד. לדבריו, מלכה סיפר לפישר כי נערכת בדיקה פנימית במע"צ נגד ברס שהיה המנכ"ל באותה תקופה. "הוא ראה בכך רכילות, לא פגיעה במשטרה שכן עדיין לא הייתה בכלל חקירה". לדבריו, הוא לא דמיין כי פישר ירחיק לכת ויספר לברס כי נערכת חקירה משטרתית נגדו, ושברס יאמין שעוקבים אחריו ומאזינים לשיחותיו.
לטובתו של מלכה העידו כמה עדי אופי. רפ"ק ערן בוכניק, שמלכה היה המפקד הראשון שלו, סיפר: "למדתי ממנו הכול. האמנתי שזה רחוק מערן מלכה, כי האדם שאני מכיר אחר לגמרי. יש לו אהבה למקצוע ולמערכת החוק, הוא ברמה מוסרית גבוהה ולכן זה לא הסתדר לי. האמנתי שהוא רחוק לגמרי מכל זה".
בוכניק העיד לאחר שצו בית משפט חייב אותו לעשות כן, למרות התנגדותו למהלך עקב הנחיות לא פורמליות במשטרה והוראות לשוטרים לא להעיד לטובתו של מלכה.
רוני אייזלר, שכן של מלכה בעבר, סיפר על עזרתו לאחר שאיבד את בנו: "ב-2013 נפטר בני מיכאל, חולה אי-ספיקת כליות, בזמן שלא הייתי בבית. התקשרו אליי והודיעו לי, והטלפון הראשון היה לערן. כשהגעתי הוא כבר טיפל בכל הנושאים הקשורים במשטרה, בחברה קדישא, ליווה אותי במהלך השבעה". הוא הוסיף: "אלמלא התמיכה שלו אני לא יודע איך הייתי עובר את זה. במהלך השבעה התברר לי שהוא שילם על הוצאות הקבורה של הבן שלי. היה מאבק ביני ובינו כדי שאשלם לו". לפיכך נדהם לשמוע על מעצרו של מלכה. "כשנודע הסיפור של ערן הרגשתי שזה סוג של אסון נוסף, של כאב. אני מכיר את האיש, את הנשמה שלו, את היכולות שלו, את הרגישות האדירה שלו, זה בלתי נתפס בעיניי".