קולעת לסל: תעודת סל תופסת תאוצה
מחזורי המסחר בבורסה היו יכולים להיראות הרבה יותר מכווצים ללא תעודות הסל, המכשיר הפיננסי שמציע השקעה שעוקבת אחר מדדים שונים. מסיכום שנתי של נתוני הבורסה עולה כי מחזור המסחר בתעודות סל על מדדי המניות עלה והיווה כ-34% ממחזור המסחר הכללי במניות. למה תעודת הסל הפכה לפופולארית בקרב המשקיעים?
תעודות הסל הן מכשיר פיננסי שממשיך לצבור תאוצה בבורסה בת"א והפך כבר מזמן לאחת הדרכים הנוחות ביותר להשקיע בשוק ההון. תעודת הסל עוקבת אחר מדד אחד ומעניקה למשקיע תשואה המבוססת על ביצועי המדד. נתוני המסחר בבורסה בשנה החולפת מגלים כי גם השנה המשקיעים אהבו את תעודות הסל ובסך הכל נסחרות היום בבורסה 614 תעודות סל.
לכתבות נוספות בנושא:
- כך תגיעו לשוק ההון ולעולם הניהול הפיננסי
תעודות סל הן ניירות ערך הנסחרים בבורסה ועוקבים אחר מדדי מניות (המעו"ף, מדד הבנקים, מדד הנדל"ן או מדדי מניות בחו"ל). ישנן תעודות סל שעוקבות אחר מדדי אג"ח, שערי מטבע חוץ (מט"ח), סחורות או נכסי בסיס אחרים. כך המשקיעים נחשפים למדדים בעלויות מופחתות יחסית.
תעודת הסל מציעה שיטת השקעה פאסיבית כיוון שהמשקיע עוקב בפאסיביות אחר המדדים וזה לא מחייב אותו להחליט אם לקנות או למכור ניירות ערך במטרה להשיג תשואה טובה יותר. רוכשי תעודות הסל מקבלים את תשואת המדד שאחריו עוקבת התעודה, מבלי שיצטרכו לנהל באופן אקטיבי את הנכסים.
מוצר השקעה נוח?
גיל הוד, יועץ אסטרטגי לחברות ודירקטור בגופים פיננסיים, מסביר כי השימוש בתעודות סל התרחב בשנים האחרונות לאור ההכרה של הציבור הרחב וגם הגופים המקצועיים שניהול השקעות אקטיבי (שאינו פאסיבי כמו בתעודות סל) הכולל בחירה סלקיבית של ניירות ערך, לא מצליחים להכות את התשואה של המדדים המובילים.
"זו הסיבה שמשקיעים פרטיים ומוסדיים כאחד מעדיפים לרכוש תעודות סל על מנת להיצמד למדדים המובילים. בחלק מהמקרים הבחירה בתעודות הסל היא שרירותית רק בגלל דמי ניהול נמוכים יותר. בכל אופן, מדובר כאן במוצר השקעה לא מנוהל, התעודות מעקרות את האנליזה של חברות ומשקיע שחושב שיש לו יתרון בהיכרות של סקטור מסוים, מדינה מסוימת או מאמין בחברה כזו או אחרת, מן הראוי שיבחר באפיק השקעה פרטני יותר", מבהיר הוד.
גם בתעודות הסל יש סיכון וגם בשיטת השקעה פאסיבית זו יש צורך להגדיר את רמת הסיכון הדרושה. "בגישה הפאסיבית רצוי שתבינו את כללי המשחק ותכירו את המכשירים הפיננסיים למרות שלא נחוצה בשיטה זו רמת עומק. יש לחלק את ההשקעות על פני אפיקים מסוכנים ולא מסוכנים", מציינת רונית מורגנשטרן מאתר מדריכים פיננסים מהון להון.
עלייה בשווי החזקות הציבור
על פי נתוני הבורסה, שווי החזקות הציבור בשוק תעודות הסל עלה בשנה החולפת לכ-127 מיליארד שקל לעומת כ-126 מיליארד שקל בסוף שנת תשע"ד. בסוף חודש פברואר השנה נרשם שיא בהחזקות הציבור בתעודות סל שעמדו על כ-134 מיליארד שקל.
בעיית ההתייבשות בבורסה בת"א שבאה לידי ביטוי במחזורי מסחר נמוכים הייתה חמורה הרבה יותר ללא המרכיב של תעודות הסל. בסיכום שנתי, ללא תעודות הסל, המחזור היומי הממוצע במניות עמד על 0.9 מיליארד שקל בלבד בשנה החולפת. לעומת זאת, בהכללת תעודות הסל שעוקבות אחר מדדי המניות, המחזור היומי הממוצע בשוק המניות עמד על 1.4 מיליארד שקל השנה – מדובר בעלייה של כ-16% לעומת המחזור הממוצע בשנה הקודמת.
בסיכום שנתי, שווי החזקות הציבור בתעודות סל שעוקבות אחר מדדי מניות הנסחרים בבורסה בת"א, עלה לכ-35 מיליארד שקל בשנה החולפת לעומת כ-33 מיליארד שקל בשנה הקודמת. בבורסה מציינים כי כל העלייה נזקפת למחירי המניות שעלו השנה וקיזזו מכירות נטו של תעודות סל ע"י הציבור בסך כ-0.9 מיליארד שקל.
שווי החזקות הציבור עלה גם בגזרת תעודות הסל העוקבות אחר מדדי מניות בינלאומיים (עלה מכ-36 מיליארד שקל בסוף שנת תשע"ד לכ-44 מיליארד שקל בסוף תשע"ה). מנתוני הבורסה עולה כי כ-3.5 מיליארד שקל מהעלייה נזקפים לרכישות נטו ע"י הציבור והשאר לעלייה במחירי המניות.
עלייה נרשמה גם בתעודות הסל שעוקבות אחר מדדי האג"ח והסחורות. שווי החזקות הציבור בתעודות סל אלה עלה לכ-35 מיליארד שקל בשנה החולפת, לעומת כ-31 מיליארד שקל בשנה הקודמת כאשר עיקר העלייה (כ-2.6 מיליארד שקל) נבעו מרכישות נטו של הציבור.